Henrik KalmetFoto: TEET MALSROOS
Teater
24. mai 2017, 10:16

Henrik Kalmet Linnateatris toimunud tüli kohta: skandaal ongi taandunud persoonidele ja muutunud isiklikuks (4)

Eile oli "Ringvaate" stuudios külaliseks näitleja Henrik Kalmet, kes hiljuti Linnateatris lahkus, kuna julges Postimehes kritiseerida teatris toimuvat ning peanäitejuhti Elmo Nüganeni. Kalmet ütles, et tal on kahju, et skandaal taandus persoonidele ja isiklikuks ning tagaplaanile jäid laiemad küsimused.

Kalmet rääkis, et ta ei tea, mis edasi saab, aga tema kavatseb tegeleda nüüdsest Kinoteatri projektidega. Linneateatris on hooaeg lõppenud ning tema rollid seal on tehtud.

Vastuseks küsimusele, kas tõepoolest läks Kalmet Linnateatrist ära, jäädes Nüganeniga sõpradeks, nagu telekaamerate ees sai näha, vastas ta, et ta ei ole kindel, kas üldse sõbrad oldigi.

"Tegemist on minu õpetajaga ja Linnateatri peanäitejuhiga. Me oleme piisavalt erinevad, võib-olla erinevad põlvkonnad, kas me nüüd sõbrad olime...?" sõnas Kalmet, lisades, et skandaal, mis vahepeal õhus oli, ongi taandunud isikute tasandile.

"Ühelt poolt mina, võib-olla teiselt poolt Elmo. Need küsimused laiemalt on jäänud tahaplaanile. Ongi küsimus ainult, et kes on paha, kes on hea? Kes on rohkem süüdi, kes on vähem süüdi? Milline on Elmo, milline on Henrik? Aga suured küsimused jäävad kõik tahaplaanile. Teatrite rahastamine, repertuaariteatrid versus projektiteatrid, näitlejate palk, repertuaarivalikud,“ ütles Kalmet, lisades, et ka tema sai Linnateatris vähe palka.

Saatejuht Marko Reikop küsis, kas Kalmet kahetseb ka, et ta julges Postimehe veergudel nii avameelselt Linnateatrit kritiseerida.

"Ma ütlesin suhteliselt ausalt, mis ma mingisugustest asjadest arvan. See, kui keegi võtab artiklist välja mingi ühe lõigu ja teeb sellest uudise ning hakkab telefonimäng ja mingi muu teema saab suuremaks, see on muidugi kahetsusväärne. Võib-olla mingisugust teemat oleks võinud ju tasakaalukamalt ja pikemini lahata, et asi ei olekski läinud nii persooniküsimuse peale," tõdes näitleja.

Kalmetil oli Linnateatris nii suuremaid kui väiksemaid rolle ning osade mängitud rollide osas on veel lahtine, kas ta nendega ka jätkab. Väikeseid osi pole Kalmeti sõnul otstarbekas mängida, kuna see läheks teatrile liialt kulukaks, kuna tuleks sõlmida rollileping. Üks suur roll, mida Kalmet Linnateatris mängis, oli Shakespeare’i "Macbethi" nimitegelane. Selle osas ei ole veel selgunud, kas Kalmet rolliga jätkab. "Loodan, et mängin," sõnas Kalmet.