Kadri Simson, Jüri RatasFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
23. mai 2017, 21:48

"Foorum" | Kadri Simson: ma siiralt arvan, et Jüri Ratas on väga hea peaminister, sest ta ei raiu rusikaga vastu lauda (3)

Täna oli eetris selle hooaja viimane "Foorum" ning arutluse all oli, milline on võimuliidu tervis, kuidas on muutunud poliitiline maastik ja kas oodata on lähiajal isegi uut koalitsiooni? Stuudios väitlesid Kadri Simson Keskerakonnast, Hanno Pevkur Reformierakonnast, Helir-Valdor Seeder IRList, Artur Talvik Vabaerakonnast, Martin Helme EKREst ja Sven Mikser Sotsiaaldemokraatidest.

Opositsioonierakonna liikmed kritiseerisid oodatavalt tugevasti koalitsiooni ja peaministrierakonda. 

"Probleem on sellest, et ka meie hääletasime Rõivase tagandamise poolt ja lootused ja ootused olid kõrged. Nii uuele valitsusele kui ka üldisele poliitilisele praktika kulgemisele, mida me oleme näinud poole aasta jooksul on see, et tegelikult on erinevad kõige halvemad pataloogiad, mis enne seda olid, vindi peale ja süvenenud. Pluss on väga küüniline, kahepalgeline mäng, mida Keskerakond mängib, kus Vene valijale tehakse omad kummardused, sina (Kadri Simson - toim.) ja Ratas räägivad ja tulevad, et me oleme ikka väga Eestimeelne erakond ja me tuleme ja karistame neid, mida me kunagi ei näe, sest neid ei saagi karistada, see on küüniline mäng, kahe tooli peal istumine. Täielik suutmatus, kui siin enne käis läbi, et professionaalsus, et Sven Mikser heitis ette, et väga professionaalsed oldi, nüüd näeme, kuidas valitsetakse täiesti käpardlikult. Kohati ikkagi täiesti arusaamatult käpardlikult. See mis on asemele tulnud, on hullem, kui ma eales osanuks arvata!" kritiseeris Martin Helme valitsust. 

Kadri Simson aga ütles, et tema ei saa nõus olla, et Keskerakonna juhtimine ei ole toonud poliitikasse uut valitsemiskultuuri. 

“Ma usun, et kui Martin (Helme - toim.) oleks kaasa võetud valitsussse, siis räägiks ta täiesti teist juttu,” sõnas ta, iroonitsedes, et kindlasti oleks EKRE toonud valitsusse meeletult professionaalsust ja avatust. “Me oleme ju poliitikas kõik iseseisvad üksused, EKRE ei ole meie väike vend, vaid iseseisev suur üksus ja saab järgmistel valimistel kahe aasta pärast näidata oma suurust,” sõnas ta. 

“Mis puutub Ratase valitsemiskultuuri, siis ma siiralt arvan, et Jüri Ratas on väga hea peaminister, sest ta ei raiu rusikaga vastu lauda, vastupidi, kuulab ära erinevad arvamused, püüab leida ühise seisukoha. Tõepoolest, Sotsiaaldemokraatide, IRLi ja Keskerakonna seisukohad on erinevad, aga tasakaalustades teineteise äärmusi, oleme saanud päris tasakaaluka teema,” ütles Simson, lisades, et kui seljataga on eelmise valitsuse tegemata töö, tundubki iga tegevus seninägematuna. 


Artur Talvik nõustus väitega, et poliitiline kultuur ei ole muutunud, tuues näiteks selle, et eelmisel nädalal toimus ööistung, kus ühte istungisse olid surutud väga tähtsad otsused ja seadused, nagu näiteks Rail Baltic. Talvik pidas naeruväärseks, et nii tähtsat otsust arutati kell kolm öösel. 

“Mis puudutab seda, et Jüri Ratas ei tao rusikaga vastu lauda, siis ma ei mäleta ligi kaheksa aastases valitsus oldud ajal, et Andrus Ansip või Taavi Rõivas oleks rusikaga vastu lauda tagunud,” sõnas Hanno Pevkur, mllele Simson lisas, et tema rääkis asjast üle kantud tähenduses. 

“Mis puudutab üldse valitsusega rahulolu, kui me siin üldisest poliitilisest seisust räägime, siis viimased küsitlused on näidanud, et opositsiooni toetus rahva hulgas on suurem kui koalitsiooni toetus ja eelkõige ma paneksin kahe suure põhimõttelise valiku taha: Keskerakonna käitumine 9. mail ja sellele eelnenud ajal ja teine, põhimõttelised valikud eelarve- ja maksupoliitikas, mis tegelikult suunavad meie etttevõtluskeskkonna valedesse rööbastesse,” ütles Pevkur.