Andres ja Merle Oper olid täna Skype teel ühenduses "Ringvaatega", kus rääkisid nende kodulinnas toimunud terrorirünnakust.Foto: kuvatõmmis/ ERR
Tele
23. mai 2017, 19:34

Manchesteri terrorirünnak puudutas ka Merle ja Andres Operi tuttavate lapsi: nad olid täiesti šokis, kuna nägid inimeste kehaosi ja põrandal verd (16)

“Ringvaade” võttis täna Skype teel ühendust jalgpalluri Andres Operi ning tema abikaasa Merle Operiga, kes elavad Manchesteri lähedal. Ka nemad olid juhtunust isiklikult puudutatud. 

Merle Operi tuttavad olid terrorirünnaku keskel ning said seal ka viga. 

“Meie lähedase tuttava sõbranna oli üritusel, ta oli 11-aastane laps, kes on praegu haiglas, me ei tea praegu, mis seisus ta on, aga loodetavasti saab kõik korda. Paari minu sõbranna tuttavat last olid samuti üritusel, kes praegu valmistuvad kooli lõpueksamiteks ning on täiesti šokis kuna nad nägid inimeste kehaosi, põrandal verd igalpool. Lapsed on väga suures šokis,” tunnistab naine.

Operite sõnul on inimesed Manchesteris šokis, kuid eluga üritatakse edasi minna.

“Inimesed üritavad eluga tavapäraselt edasi minna, aga tegelikult on kõikide mõtted siiski juhtunul, üks suuremaid kaubanduskeskusi suleti ja evakueeriti täna hommikul samamoodi, toimus veel mingi arest, nende kahe aresti vahel pole küll seost loodud. Hiljem kaubanduskeskus avati ja kõik on tavapärases rütmis, kuid ka enda kontori panin ma täna poole päeva pealt kinni, kuna inimeste mõtted on laiali ja kõik vaatavad uudiseid ja süveneda väga ei suuda,” rääkis Merle.

Operid elavad ise kesklinnast kaugemal, seega nende endi elurütmi terrorirünnak ei ole muutnud.

“Välja arvatud selles, et see on ainuke asi millest inimesed räägivad, arusaadavalt,” sõnas Merle.

Merle on Manchesteris elanud juba 16 aastat, Andres aga neli aastat, kes kolis sinna pärast jalgpallikarjääri lõppu.

“Ja ainukene võrreldav olukord on Manchesteris juhtunud aastal 1996, kui oli IRA pommitamine. Aga siis ei olnud ühtegi hukkunut,” meenutab Merle.

Merle sõnul on terrorirünnak teinud inimesed väga lahkeks ning kõik üritavad kannatanuid igal võimalikul viisil aidata.

“Inimesed on väga kokkuhoidvad, igalpool pakutakse abi, inimesed pakuvad öömaja, ka mu tuttavad avasid, kes Manchesteri kesklinnas elavad, oma kodu uksed kõigile, kes peaksid abi vajama. Inimesed on mures, valimised on kohe tulemas ja paljudel on üks ainuke soov nüüd, et me valime seda, kes sellele kõigele lõpu teeks,” rääkis ta. 

Andres tunnistab, et temal kui regulaarsel jalgpalliürituste külastajal, ajas selline sündmus veidi hirmu nahka.

“Mina käin hästi palju jalgpallimänge vaatamas siis selline rahvamass on täiesti tavaline sellistes kohtades. Päris õudne mõelda, kui lihtne on sellist asja korraldada, just turvatunne, eks see on inimestel praegu suur küsimärk, et mismoodi edasi,” ütles ta. 

Operid on isegi terrorirünnaku toimumispaigas pidevalt käinud, viimati eelmise aasta lõpus. 

“Nii meie kui meie tuttavad käivad seal regulaarselt, eriti need, kellel on teismelised öapsed, praktiliselt iga nädal kuulen, et seal on mõni kontsert, maailma suurimad staarid käivad seal esinemas,” rääkis Merle, lisades, et ei tea, kas enam julgebki sinna minna.

“Tahest tahtmata, eriti väikeste lastega, rahvarohkeid kohti meeletult ei armasta. Seda juba peale Pariisi sündmusi. Otseselt midagi tegemata ei jäta, aga kui on valikuid, siis valime rahulikumaid kohti.”

Manchesteri elanikud plaanivad täna õhtul koguneda kesklinna, et mälestada terrorirünnakus hukkunuid. Andrese sõnul tahtis ta ka ise sinna minna, kuid ei teagi, kas julgeb seda teha.

“Ütlen ausalt, et tahaks minna täna Alberti platsile täna õhtul, sinna mälestusüritusele, aga paneb mõtlema, kas tasub minna,” sõnas ta.