Adolf Hitleri "Mein Kampf" (Minu võitlus).Foto: AFP / Scanpix
Maailm
23. mai 2017, 14:53

Clintoni fännid pandi Hitleri "Mein Kampfi" lugema (5)

Wikipedias olev Hillary Clintoni kirjutisi koondav artikkel suunas lugejaid pikka aega Adolf Hitleri juurde.

Tekkinud vea tõttu suunas vabas veebientsüklopeedias olev ingliskeelne artikkel "Bibliography of Hillary Clinton" 16 tunni vältel kõiki Adolf Hitleri kuulsaima raamatu "Minu võitlus" juurde.

Hillary Clinton. Foto: AFP / Scanpix

Lõbusa vahejuhtumi USA viimastel presidendivalimistel Donald Trumpile hävinud Clintoniga avastas arvutiajakiri Mashable. IP-aadressist selgus, et Clintoni kulul nalja teinud viimase paranduse autor on tema kaasmaalane ja pärit kuskilt Mount Laureli kandist, New Jersey osariigis.

Hitleri-näoline Clintoni bibliograafia leht oli üleval hommikul 06.26st kuni 02.26ni öösel üleval UTC (Greenwichi) ajavööndi järgi. Wikipedia moderaatorid ei suutnud pikka aega seda möödalasku heastada ning hiljem selgus, et Clintoni artiklile andis tema algkuju see sama New Jersey naljamees.

Wikipedia esindaja rääkis, et tavaliselt parandatakse sellised muutused paari minutiga, kuid kuna USA endist riigisekretäri Clintonit puudutav artikkel on väga ebapopulaarne (vaid 34 külastust päevas), siis keegi muutust ei märganudki. See asub tema põhilehe allosas põhjas, lisaks seda poldud kuu aega täiendatud ka.

"Hillary Clintoni bibliograafia" libakülg. Foto: Kuvatõmmis

Väljaanne märgib, et neil õnnestus leida vaid üks sündmuse tunnistaja Twitteris, kes avastas Hitleri raamatu juurde ümbersuunamise Clintoni kirjutiste kogumi juurest.

"Ajal, mil "võltsuudised" on käibefraas ning üldlevinud arvamus, mitte faktid, võivad mõjutada valimisi ning börsiindekseid, on väga oluline, et sellisel saidil nagu Wikipedia oleks täpne teave. Isegi siis, kui antud juhul oli tegu läbikukkunud nalja ja nõrga trollimise katsega," lisab ajakiri.

Clintoni Wikipedia artikkel on ka varem rünnakute alla sattunud. Oktoobris 2016 avaldati seal mitu alasti naise fotot koos üleskutsega hääletada presidendivalimistel Donald Trumpi poolt.