LAUREAADID: Tänavu tunnustati Kristjan Raua preemiaga Tiiu Pallo-Vaiku, Mare Mikoffi, Harry Liivranda ja Kadri Mälku.Foto: Alar Truu
Inimesed
19. mai 2017, 19:54

Harry Liivrand ja Mare Mikoff pälvisid Kristjan Raua preemia teist korda

"Minu jaoks on Kristjan Raua preemia üks olulisemaid kunstipreemiad," tõdeb kunstiteadlane Harry Liivrand, keda tunnustati kõrge autasuga eile Tallinna raekojas. Preemia pälvisid veel Mare Mikoff, Kadri Mälk ja Tiiu Pallo-Vaik.

"See on siiani kõige vanem Eesti kunstipreemia, mille teeb eriliseks ja oluliseks just see, et ta on väga laiapõhjaline kolleegipreemia," ütleb Liivrand. "Mis tähendab, et selle valiku taga on peaaegu 30 inimest. Arvestades seda, et kus on koos 30 eestlast, seal on ka 30 parteid, võib vaid eeldada, kui raske on sel juhul saavutada konsensust. Kui tõsisemalt rääkida, siis teisalt näitab see preemia, kuidas hinnatakse eesti kunsti tutvustamist ja propageerimist välismaal," märgib Liivrand, kes pälvis autasu kuraatoritöö eest eesti kaasaegse kunsti tutvustamisel Saksamaal aastatel 2011–2016.

Harry Liivrand on Mare Mikoffi kõrval teine kunstiinimene, kes pälvis Kristjan Raua preemia juba teist korda. Esimest korda sai ta selle autasu 2006. aastal kunstihoones korraldatud Eesti kunstnike näituse "Identiteedid" kureerimise eest.

Mare Mikoff pälvis autasu mahuka isikunäituse eest Tartu kunstimuuseumis. Kadri Mälku auhinnati isikunäituse "Testament" eest Niguliste muuseumis koos senist loomingut ja loometeed koondava raamatuga, ning teedrajava tegevuse eest ehtekunstniku ja õppejõuna.

Tiiu Pallo-Vaik pälvis auhinna kahe isikunäituse – "Puudutus" Vabaduse galeriis ja "VaikElu" galeriis Vaal – eest.

Kõik neli preemiat on võrdväärsed, sellega kaasneb 2240 eurot ning Enn Johannese kujundatud ja Margus Kadariku valmistatud medal.

Kristjan Raua aastapreemia on vanim kunstipreemia Eestis – tänavu jagatakse seda juba 44. korda. Preemiat annavad ühiselt välja Eesti Kunstnike Liit ja Tallinna linnavalitsus. Kristjan Raua preemia omistatakse eelmise aasta jooksul valminud või esimest korda avalikustatud loomingu, kunstiprojekti või -sündmuse eest kunstnikule, kunstiteadlasele või loomingulisele rühmale; erandina võidakse preemia määrata ka varem valminud teoste või elutöö eest.