Foto: VIDA PRESS
Maailm
19. mai 2017, 08:55

Jooksmine on hea – aga kuidas mõjub see põlvedele?

Jooksmine on ilmselt kõige odavam, lihtsam ja ohutum spordiala, millega hoida end vormis ja tervena. Samas ei ole ükski sport ohutu, kui seda õigesti ei tehta. Lisaks ei ole jooksmine mitte igale inimesele sobiv ala. FHM lahkas SciShow toel küsimust: kas ja kuidas võib jooksuspordil olla kehvi kõrvalmõjusid su põlvedele? Leiti, et kuigi vastavas hoiatuses on terake tõtt, ei ole see muidugi ka puhas tõde.

SciShow teatel on teadlased leidnud, et mõnedes jooksmist harrastavates inimgruppides on suurem risk hakata põdema põlve osteoartriiti (liigesepõletikku). Näiteks alla 50-aastased mehed, kes jooksevad nädalas üle 32 kilomeetri.

Samas on aga mitmed teised uuringud võrrelnud omavahel pikaajalisi jooksjaid ujujate, mittejooksjate ja istuvate inimestega ega pole leidnud tõendeid selle kohta, et just konkreetselt jooksmine su põlveliigestele kurja teeb.

Artriiti seostatakse põletikega. Ning leitud on, et mõnevõrra suurendab vastavate molekulide teket ka .... istumine. Jooksmine võib seda samuti teha – aga ei pruugi.

Teaduspõhises videos jõutakse järeldusele, et mingeid kindlaid tõendeid jooksmise ohtlikkusest põlvedele pole ning inimeste vastavaid hoiatusi tuleks võtta kerge skepsisega.

FHM uuris asja edasi ja leidis, et jooksmisel on kuus kasulikku omadust. Jooksmine parandab su üldist terviseseisundit, ennetab haigusi, aitab kaotada kaalu, tõstab su enesekindlust, leevendab stressi ja peletab eemale depressiooni. Arvatavaid negatiivseid omadusi on neli: lihaskadu (jooks teeb sitkemaks, aga tõmbab kokku su vaevaga teenitud priskeid lihaseid), liigesevalu, koormus südamele ja kaalukaotuse keerukus – söögiisu suurenemise pärast.

Kokkuvõtteks: jooksmine on, nagu kõik muudki alad, selline sport, mille mõõdukas harrastamine on tervislik ja muudab su elu paremaks. Kui sa jooksed hommikust õhtuni, siis on see muidugi teine teema.