Rein ToomlaFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
18. mai 2017, 15:36

Politoloog Toomla ööistungist: "Valitsus peaks käituma mõistlikumalt." (11)

Politoloog ja Tartu ülikooli lektor Rein Toomla ütles eilset riigikogu ööistungit kommenteerides, et kui tavaliselt vältavad sellised istungid hommikuni, sest opositsioon kasutab venitustaktikat, siis seekord venis saadikute tööpäev 16 tunni pikkuseks loomulikul teel.

"See on midagi uut ja näitab, et Eesti poliitiline kultuur on muutumas," hindas Toomla. Ta selgitas, et ööistungitel on saanud tavaks obstruktsioon ehk parlamendi töö kunstlik takistamine opositsiooni poolt.

Obstruktsiooni puhul peetakse ebaloomulikult pikki kõnesid ja võetakse rohkelt vaheaegu, et istung veniks. Seekord oli istungil 24 päevakorrapunkti, millest osad tekitasid tundidepikkust debatti, ja seetõttu tiksus 16 tundi täis omasoodu.

Mis puutub aga 24 päevakorrapunkti läbi arutamisse ühe istungi ajal, siis see on täielik nonsenss. "Kuna arutati valitsuseelnõusid, siis oli valitsuse huvides, et need kiiresti läbi arutataks ning eelnõud teisele ja kolmandale lugemisele jõuaks. Aga see, et valitsus nii teeb, pole hea märk. Tegelikult peaks nad arvestama sellega, et iga eelnõu arutamine võtab riigikogus aega ja eelnõusid ei peaks kiiruga ühe öö jooksul läbi arutama," märkis politoloog. "Valitsus peaks käituma mõistlikumalt."

Mida arvab politoloog sellest, et Reformierakond ööistungilt lahkus? "See on nende õigus ja vabadus. Nende lahkumine ei takistanud ööistungil ühegi eelnõu vastuvõtmist, sest kõik eelnõud olid esimesel või teisel lugemisel, kus loeb poolthäälte enamus."