Heino SeljamaaFoto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
17. mai 2017, 20:23

TV3 VIDEO | Heino Seljamaa: kuigi elame lähestikku, otsustas Arvo juba mõnda aega tagasi minuga vähem suhelda (7)

TV3 "Seitsmeste uudiste" stuudios oli meie seast lahkunud näitleja Arvo Kukumägi sõber Heino Seljamaa, kes meenutas sõpra. Kukumägi viimsele teele saatmine leiab aset 27. mail Tallinnas Sõpruse kinomajas.

Seljamaa ütles, et on selle aja jooksul, mis on Kukumägi surmast möödas, mõelnud palju nende esimesele kohtumisele. "Mõne inimesega on nii, et see niisugune vaimne ühendumine toimub väga tugevalt ja väga kiiresti," rääkis Seljamaa. Sõprade esimene kohtumine toimus Gloria restoranis, kui mõlemad olid veel üliõpilased ja neil oli stipipäev. "Me sõime seal lõunat ja jõime ühe pudeli veini ja ajasime juttu. Me olime mõlemad maapoisid ja oli, millest rääkida."

Viimasel ajal said sõbrad kokku väga vähe. "Ja selleks on minu jaoks üks väga põnev põhjus. Surmast tuli juttu meil juba aastaid tagasi - suremisest, elu lõplikkusest ja nii edasi. Ta ütles, et keegi meist ei jää ilmasambaks. Ja see on õige. Ma arvan, et näitlejana ja sõbrana oli tal mingi alateadlik soov säästa mind niisugusest, kas siis kaastundmisest või ... Ta leidis põhjuse, et see hoop mind kuidagi rängemalt ei tabaks, mõnda aega mitte enam suhelda minuga viimases otsas," rääkis Seljamaa, kes viimati kohtus Kukumägiga üle poole aasta tagasi. 

"Ta oli südametark inimene, ta ei teinud mingeid illusioone ning ta mõtles nende asjade peale, aga mitte kunagi traagiliselt või kaasatundmist nõudvalt. Ühest küljest oli ta väga jalgupidi vastu maad ja pea oli pilvedes kogu aeg," ütles Seljamaa. 

Milline jälg jääb Arvo Kukumägist Eesti kultuuri? "Niisugusi mehi ei tehta rohkem," arvas Heino Seljamaa. "Iga niisugune särav anne on unikaalne. Mul on väga raske tema jälge hinnata, aga üks on selge, et see ainukordsus tema ainukordsus on väga võimas."

"Ma olen temaga koos võtteplatsil olnud ja see, missuguse kontsentratsioonivõimega see mees, kui keskendunuks..., suu lahti - ma lihtsalt jäin vaatama. See pole kaugeltki kõigil näitlejatel võimalik," meenutas Seljamaa.

Arvo Kukumägi ärasaatmisetseremoonia leiab aset Tallinnas Sõpruse kinos laupäeval, 27. mail kell 11.30. Pärast tseremooniat näidatakse Kukumägist tehtud filmi "Mina jään ellu". "Kuna Arvo kindel soov oli, et see ei pea olema masenduse matus, vaid ka matusepidu, siis Rock Cafés on tuttavad pillimehed valmis tema viimast soovi täitma ka avalikkusele," rääkis Heino Seljamaa.