ENESEKINDLAM JA ÕNNELIKUM: Patricia on enda sõnul elus uue lehekülje pööranud. “Mitte ainult artisti, vaid ka naisena,” räägib superstaar. “Muutsin oma elus väga palju – nii inimesi enda ümber kui ka muusikuid ja isegi plaadifirmat.”Foto: Tim McWilliams
Saund
17. mai 2017, 19:01

Prantsuse superstaar Patricia Kaas: uus album sündis keerulisest ja emotsionaalsest aastakümnest

“Kümme viimast aastat mu elus on olnud väga emotsionaalsed,” räägib Prantsuse superstaar Patricia Kaas, kes andis pärast 13 aastat uue täispika originaallugudega albumi välja. “Autobiograafia kirjutamine, tütre kaotanud ema roll mängufilmis ning eluaeg sõbraks olnud koerakese surm oli lõpuks minu jaoks liiga palju,” ütleb Kaas samal ajal kätega plahvatust imiteerides.

“Istud oma ilusas kodus, ümberringi tundub kõik kena ja hea olevat, aga tunne enda sees on midagi hoopis teistsugust,” räägib Patricia Kaas. “Jõudsin oma elus kohta, kus tundsin, et ma ei saa enam endaga hakkama ja otsisin abi. Tahtsin ennast paremini tunda ja see ka õnnestus,” tunnistab laulja. Patricia sõnul tundis ta, et on eksinud ning vajas oma ellu uut hingamist.

Laulja uus omanimeline album on pärast 13 aastat esimene album, mis sisaldab täies mahus uusi originaallugusid. Patricia uus album on laulja sõnul piirideta. “Laulan teemadel mõtlemata sellele, kas need on liiga sügavad, kohatud või kuulajale raskesti mõistetavad,” ütleb ta. Näiteks on Patricia uue albumi teemadeks koduvägivald, homoseksuaalsus ja isegi verepilastus. “Intsest on Prantsusmaal kindel tabu – sellest ei räägita avalikult,” ütleb Patricia ning möönab, et elus on vaja ka keerulistel teemadel avalikult rääkida.

Patricia sõnul ei olnud tal algselt plaan kirjutada album niivõrd tõsistel teemadel. “Need jõudsid kuidagi ise minuni,” ütleb ta. “Kui ma albumiga alustasin, siis ma ei tahtnud näha, kes mulle laulusõnu kirjutavad – ma ei tahtnud, et kuulsate kirjutajate nimed mind kuidagi mõjutaks,” räägib laulja ning tõdeb, et oli üllatunud, kui väga laulukirjutajate tekstid ka teda ennast kõnetasid.

Patricia on enda sõnul elus uue lehekülje pööranud. “Mitte ainult artisti, vaid ka naisena,” räägib superstaar. “Muutsin oma elus väga palju – nii inimesi enda ümber kui ka muusikuid ja isegi plaadifirmat,” lisab ta. Laulja sõnul vajas ta värsket õhku. “Näen nüüd iseennast paremini ning ka mu maailmavaade on teine.” Samuti on Patricia enda sõnul tõusnud ta enesekindlus ning ta on enda sees rahuni jõudnud. “Ehk on see vanusega tulnud, aga ma tunnen, et ma ei pea enam endale midagi tõestama, saan olla enda üle õnnelik.” Eelmise aasta märtsis tegi viiekümnendates laulja enda esimese tätoveeringu. “Pildil on noor naine, kellel on käes lilled ja ta vaatab taeva poole – see sümboliseerib uut algust.”

Polnud elus teejuhti

Oma uutest lauludest kõnetab Patriciat enim lugu “Adèle”, sest selles laulus on tema jaoks kaks väga sügavat mõtet. “Üheti annan ma nõu teismelisele tüdrukule. Mul on endal juba piisavalt elukogemust ning ma tean, missugune on elu naisena,” ütleb Patricia, nentides, et on elu jooksul saanud palju pilkeid ning kohtunud inimestega, kes temasse uskunud ei ole. “Tean, kui raske selle vastu võidelda on,” lisab ta. Teisalt oleks ta noorena tahtnud ise olla laulu nimitegelane Adèle. “Et keegi võtaks sult käest ja juhataks sind läbi elu – minul ei olnud kedagi sellist,” ütleb Patricia. “Nendel põhjustel on see laul minu jaoks nii oluline.”

Lauljal on hea meel, et lisaks talle endale kõnetavad tema laulud ka kuulajaid. “Isegi siis, kui lood pole autobiograafilised, panen ma nendesse kogu hinge ja see teeb mind väga uhkeks, kui see kedagi liigutab,” ütleb laulja. Samuti armastab Patricia väga laval esineda. “Kui inimesed mu kontsertidele tulevad, näevad nad päris mind – seal ei ole midagi võltsi,” ütleb ta. “Samuti näen mina publikut, nende pisaraid ja nende naeru – see ongi minu jaoks see, mille nimel laulja olla.”

Siiski tõdeb maailmaturnee raames Eestit väisav superstaar, et enam nii mitut esinemist ta enda peale ei võtaks. “On oluline varuda aega enda jaoks. Ma armastan seda, mida teen, aga ma olen tüdinud tundest, et alati peab edu järel jooksma,” tunnistab Patricia. “Võib olla on mul seda lihtne öelda, olles 30 aastat laulja olnud, aga tunnen siiralt, et tuleb olla enesekindel ja teha seda, mida päriselt armastad, et enda üle õnnelik olla,” ütleb superstaar. Patricia Kaas esineb oma uue albumi kontserttuuri raames 18.05 kell 19.00 Nordea kontserdimajas.