Printsess MakoFoto: JORGE ADORNO
Inimesed
17. mai 2017, 16:09

Jaapani printsess loobub armastuse nimel tiitlist (6)

Jaapani printsess Mako, keiser Akihito noorema poja vanem tütar, otsustas armastuse nimel tiitlist loobuda.

25aastane printsess kavatseb Jaapani ajakirjanduse andmeil abielluda oma endise kursusekaaslase Kei Komuroga. Mako tutvus lihtrahva seast pärit noormehega restoranis, vahendab Telegraph. Printsess ja tema väljavalitu on lõpetanud Tokyo International Christian University. Makol on magistrikraad Leicesteri Ülikoolist ning ta töötab muuseumis teadurina.

Kei ilmus kolmapäeval, päev pärast kihluse ilmsikstulekut oma töökoha, Tokyo advokaadibüroo juurde ajakirjanduse esindajate ette. “Praegu pole õige aeg kommenteerida, aga ma tahan õigel ajal rääkida,” ütles 25aastane noormees reporteritele.

Keisripalee esindaja pole kihlust kommenteerinud.

Võimuloleva keisri tervis on kehv ning usutakse, et reedel võtab Jaapani valitsus vastu seaduse, mis lubab 83aastasel Akihitol troonist loobuda. Jaapani keisrid pole seda teinud ligi kakssada aastat. Kuid mullu augustis väljendas valitseja hirmu, et vanuse tõttu on tal raske oma kohustusi täita.

Ent troonipärijate ring on kitsuke. Akihitol on vaid neli troonipärijat – tema kaks keskealist poega, kaheksakümnendates eluaastates vend ning Akihito noorema poja kümneaastane poeg prints Hisahito.

Akihitol on ainult neli lapselast, kellest kolm on naised – Mako, tema noorem õde Kako ning kroonprints Naruhito tütar Aiko.  

Pärilusseaduse muutmist nii, et troonipärijaks võiksid olla ka keisri naissoost järglased, pole plaanis. Samuti ei kavatseta muuta pügalat, mille alusel peab lihtinimesega abielluv printsess keiserlikust perest lahkuma, vahendab Telegraph.