Foto: Laura Oks
Eesti uudised
16. mai 2017, 13:23

Kust on soomlasel odavaim tuua alkoholi: Eestist, Soomest või Lätist? (17)

Suvi läheneb ja põhjanaabrid valmistuvad tavapärasest enam viima Eestist kodumaale alkohoolseid jooke, ent viimastel aastatel sõidetakse kesvamärjukese järele isegi Lätti. Kust on kõige odavam alkoholi osta: Eestist, Lätist või Soomest?

Ilta-Sanomate ülevaate kohaselt sõidavad soomlased aina enam Tallinnast edasi Lätti alkoholi järele. 2015. aasta lõpus ja 2016. aasta alguses rajas Eesti juurtega ettevõte Alko1000 kaks alkoholikauplust Läti piirile – üks neist asub Valkas, teine Ainažis (mõlemad Lätis).

Soome toll ei oska siiski aga hinnata, palju soomlasi nii kaugele sõidab. Toll on küll teadlik, et Lätis alkoholi järel käiakse, ent kuna arvet ei peeta, ei osata ka täpset kogust nimetada.

Soome tervise- ja heaoluameti (THL) küsitluse kohaselt toodi mullu välisriikidest alkoholi 81,5 miljonit liitrit, 75 protsenti sellest kogusest pärines Eestist.

Kas Lätti sõit tasub ära?

Kuna alkopoed asuvad piiri lähedal, saab seal müüa alkoholi odavamalt. Käivet on suurendanud ka 2016. aastal Eestis jõustunud aktsiisitõus. Ilta-Sanomate hinnangul on aga küsitav, kas Tallinnast tasub kolme tunni kaugusele alkoholi järele sõita. Teisalt, Ainaži asub vaid 65 kilomeetri kaugusel Pärnust, mis on samuti soomlaste meelispaik puhkamiseks.

Võrdluses olnud kahekümne alkohoolse joogi hinnad erinevad kolme riigi – Eesti, Soome, Läti – lõikes suhteliselt palju. Hindade aluseks võeti SuperAlko Tallinnas, CityAlko Pärnus, Alko1000 Lätis ja Alko Soomes.

Kalleimad joogid olid Soome Alkos, odavaimad Lätis. Veinide hind erineb küll rohkem, kuigi näiteks Lätist võib saada 0,75-liitrise veini alla nelja euro. Kangemate alkoholide seas eristub Läti odavate hindade poolest rohkem. Näiteks pooleliitrine pudel Vana Tallinna likööri maksab Lätis 6.99, Tallinnas 10.99 ja Soomes 17.59 eurot. Ka liitrine Bacardi Carta Blanca maksab Lätis 16.99, Tallinnas 22.99, laeval 27.90 ja Soomes 36.87 eurot.