KOLM ON KOHTU SEADUS: Kolme tütre ema Heli Veeber on ka kolmekordne vanaema. Pildil (vasakult) keskmine tütar Eva poeg Ivoga, pere pesamuna Elsa, Heli, abikaasa Tiit ja vanim tütar Liis koos Adaga. Pildilt puudub tütrepoeg Paul. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
15. mai 2017, 04:00

AASTA EMA HELI VEEBER: auväärne tiitel tuli ootamatult

Kolme täiskasvanud tütre ema Heli Veeber lausub, et teade auväärsest aasta ema tiitlist tuli talle suure üllatusena. "Sõitsime abikaasaga parasjagu autoga, kui mulle helistati võõralt numbrilt. Kui kõne vastu võtsin, kostus telefonist: "Tere, olen Siiri Oviir. Teie olete valitud selle aasta emaks". Esimese hooga küsisin, kas te teete nalja?" sõnab ta.

Heli on 35 aastat töötanud Järvamaa haiglas, aidates günekoloogina iga päev paljusid naisi. Ka tema abikaasa on arst, anestesioloog. Tänuväärse ameti on valinud ka pere vanim järeltulija.

Parim kasvatus on vanemate eeskuju

"Meie vanem tütar Liis töötab lastearstina SA Tallinna Lastehaiglas. Ta on kaheksa-aastase Ada ja kaheaastase Pauli ema," räägib Heli.

Seega võib öelda, et tegu on väikestviisi arstide dünastiaga. Tublid ja teotahtelised on ka pere noorimad tütred. "Keskmine tütar Eva on käsitöö didaktika lektor Tallinna ülikoolis. Tema peres kasvab aastane Ivo. Noorim tütar Elsa on vabakutseline tõlkija ja töötab äriturunduse assistendinda EASi turismiarenduskeskuses," räägib Heli.

Abikaasa Tiidu kohta sõnab naine, et mees on tema parim sõber ja liitlane. "Ta on inimene, kellele ma võin alati kindel olla," sõnab ta.

Millise põhimõtte järgi on Heli ja Tiit oma lapsi kasvatanud? "Oleme püüdnud oma lastes kasvatada hoolivust ja austust, tolerantset ning avarat ellu- ja maailmasuhtumist. Püüdsime alati rõhutada kooli ja hariduse tähtsust ning õpetajate tänuväärset panust," ütleb Heli.

Mida soovitab Heli neile lastevanematele, kes soovivad oma lastes samu väärtusi arendada? "Arvan, et lapsi kasvatab kõige paremini vanemate eeskuju. Kindlasti soovitan teadlikult võtta aega lastega maailmaasju arutada. Keerulisi teemasid ei peaks kartma ja kõigele ei pea lapsevanemal vastust valmis olema. Seisukohti võib kujundada ka koos arutledes," räägib ta.

Emarolli juures peab naine oluliseks laste jaoks alati olemas olemist. "Ema peaks olema kõigele vaatamata nii-öelda pere telg ja kodu süda, kellest paratamatult sõltub kodune õhkkond. Ma olen püüdnud olla oma laste jaoks olemas, ent samas lasknud neil ka omaette olla ja toimetada. Kui neil on olnud küsimusi, siis olen võtnud aja, et neile vastata või koos vastust otsida," nendib ta.

Küsimusele, millised on olnud laste kasvatamise juures suurimad mured ja rõõmud, vastab ta, et murekohad on olnud pigem argist laadi, mis on seega nüüdseks juba sootuks ununenud. "Seevastu rõõm oli pidev ja kestab tänaseni," sõnab ta uhkelt.

Emadepäeval koguneb pere koogilaua äärde

Kuidas aga tähistatakse Veeberite peres emadepäeva? "Varem sai võimalusel ikka ema juures käidud. Viimastel aastatel viin ema hauale lilled ja küünla," sõnab Heli.

Ta lisab, et emadepäeval meenutab ta ka teisi oma elus olulist rolli mänginud naisi: oma ämma ning enda ja abikaasa vanaemasid. "Vahel õnnestub meil terve perega kokku saada ja midagi koos teha. Tavaliselt naudime üksteise seltskonda koogilaua taga, ilusa ilma korral teeme näiteks väljasõidu mõnda looduskaunisse kohta," sõnab ta.

Kui Heli parasjagu haiglas valges kitlis ei askelda, meeldib talle raamatuid lugeda ning teha näputööd ehk kududa, heegeldada ja vahel ka õmmelda. Lisaks armastab kolme lapse ema ka reisimist. "Selle aasta talvel käisime abikaasaga Sri Lankal. Nii pikk lennureis oli minu jaoks tõeline eneseületus, aga kohapeal saadud elamus loodusest ja kultuurist oli seda väärt," muljetab ta oma viimasest kaugest käigust.

Loodust naudib ta ka koduses Eestis. "Väga armastan pikki jalutuskäike looduses. Ja kui vähegi võimalik, olen koos laste ja lastelastega," räägib ta.