Foto: Kuvatõmmis (eurovision.tv)
Üritused
13. mai 2017, 20:55

Eurovisioni finaali esinemisjärjekord pandi paika seinale kleebitud märkmepaberite abil (2)

Tänavune Eurovisioni lauluvõistlus saab peagi lõpu ning finaalvõistluse eel piilume pisut ka suurvõistluse tagatubadesse. Kas teadsite, et finaalijärjekorra panevad tähtsad ninad ise paika ning kleebivad selleks seinale suuri märkmepabereid?

Poolfinaalide ja finaali järjekorrad pannakse paika käsitsi, mitte loosi teel, et olla kindel, et iga lugu paistab teiste seast välja ja järjest ei tuleks kümmet tantsulugu või ballaadi. Eurovision.tv vahendab, kuidas see täpselt toimub. 

Võistluse produtsent Christer Björkman ütleb eurovision.tv-le, et nii, kui teise poolfinaali edasipääsejate preesikonverentsil on loositud, millises finaali pooles keegi esineb, saavad taustajõud hakata esinemisjärjekorda paika panema. "Esimesena vaatame me laule - mis žanr, tempo, värvigamma. Vaatad kõiki neid parameetreid ja paned kokku voolama show, kus iga lugu saab ka päriselt kolm minutit särada. Kui minul on plaan paigas, saadan selle peaprodutsent Jon Ola Sandile ja siis arutleme me mõnda aega väga intensiivselt. Lõpuks lepime kokku milleski, mis meie arvates teeb hea show."

Raskeks teeb esinemisjärjekorra paikapanemise see, et aeg on piiratud. Paika tuleb panna finaali stsenaarium, esinejate grimmigraafikud, arvestada nende traspordiaegadega ning mõelda ka sellele, milliseid dekoratsioone keegi laval kasutab, kuidas need lavale ja sealt minema saavad, ning millises järjekorras need lava taga üles tuleb rivistada. Muidugi ei saa unustada heli ja valguse programmeerimist ning hääletuse organiseerimist. 

Björkman sõnab eurovision.tv-le, et finaali ülesehitamine on puhas rõõm. "Värvid, temperatuurid ja meeleolud varieeruvad palju. On häid ja naljakaid laule, suuri ja väikseid näoilmeid." Produtsendid otsustavad esinemisjärjekorra üle aastast 2013, enne seda võeti esinemisnumber loosiga. 

Vaata siit ka videolugu:

 

Tänane esinemisjärjekord saab olema selline:

1. Iisrael

2. Poola

3. Valgevene

4. Austria

5. Armeenia

6. Holland

7. Moldova

8. Ungari

9. Itaalia

10. Taani

11. Portugal

12. Aserbaidžaan

13. Horvaatia

14. Austraalia

15. Kreeka

16. Hispaania

17. Norra

18. Suurbritannia

19. Küpros

20. Rumeenia

21. Saksamaa

22. Ukraina

23. Belgia

24. Rootsi

25. Bulgaaria 

26. Prantsusmaa