Juhan PaadamFoto: Tiina Kõrtsini
Üritused
12. mai 2017, 10:40

Juhan Paadam: 15 aastat tagasi hääletati Eesti vaatamata helipraagile esinelikusse (49)

"Ma küll ei arva, et tehniline viperus oli eilsel päeval see tegur, mis meile rängalt mõjus," arutleb Eurovisioni ekspert Juhan Paadam, et sääraseid helipraake nagu teises poolfinaalis juhtus Laura-Koidu "Verona" puhul, on tema praktikas varemgi ette tulnud. Juhtumisi aastal 2002 Tallinnas ning juhtumisi Eestit esindanud Sahlene’i etteaste ajal. Tulemust see äpardus ei mõjutanud. Eesti hääletati olenemata helipraagist koos Inglismaaga 3.-4. kohale.

"Piinlik öelda, et helipraak juhtus meie enda korraldatud lauluvõistluse ajal," muigab Paadam, toonase lauluvõistluse peaprodutsent. "Sahlene’i esituse ajal olid  korraks taustalaulajad solisti häälest selgelt üle. See oli tollase Eurovisioni üks ja ainus helipraak ja seegi oma lauljaga. Vaatamata sellele pääses Eesti esinelikusse, nii et mina tõesti ei usu, et helipraak hääletustulemusi kuidagiviisi mõjutaks."

Sahlene Foto: Jarek Jõepera

Ehk võinuks Eesti siiski vastu võtta korraldaja pakkumine kordusesinemisele minna? "Ma ei ole kindel et kordamine hirmus hea mõte on," lausub Paadam. "Õige, et ei hakatud kordust nõudma, see ei anna enam midagi. Vaevalt, et see hääli juurde toonuks. Usun, et pigem on nende asjadega niimoodi, nagu valimistega – poliitik pääseb parlamenti, kui hääled on koos. Nüüd on küsimus selles, miks ei olnud eile "Veronal" hääled koos. Olemata kuidagiviisi terav, arvan ma, ett kõik need küsimused tuleks esitada meie etteaste korraldajale ehk Eesti televisioonile – eelkõige peavad nemad enda käest küsima, sest lauljad annavad endast alati maksimumi, mis nad vähegi suudavad. Kas keegi on vähem närvis, kas keegi on rohkem närvis, seda kõike ju juhtub! Mõtleme, Eurovisionil on umbes 200 miljonit televaatajat, lisaks 10 000-12 000 inimest saalis – see on peaproovides väga tore, siis kui sa sekundigi selle peale mõtled, mõjub see ka kõige tugevama närviga artistile."

Koit Toome ja Laura Põldvere Foto: Rolf Klatt / REX / Vida Press

Paadam, kes on olnud nii Koidu kui ka Laura Eurovisioni-karjääri sünni juures, on oma kasvandikega rahul: "Koiduga käisime 1998. aastal Birminghamis, Lauraga 2005. aastal Kiievis – eile nägin laval kaht kogenud, küpset ja väga head artisti. Kõige vähem peaks praegu vigu artistidest otsima! Nad olid väga tublid, aga niisugune see meie palavalt armastatud ja vihatud Eurovisioni lauluvõistlus on. Ei mingit draamat, sest midagi ei ole juhtunud! Ma kordan veel kord, et tegemist on meelelahutussaatega, mitte draamaga!"