Jüri Muttika proovis sokkis joostaFoto: kuvatõmmis/ERR
Tele
9. mai 2017, 17:30

"Ringvaate" reporter Jüri Muttika proovis Tartu maratoni võitnud keenialase kombel sokkis joosta ning lõpetas lõhkiste jalgadega (1)

Nädalavahetusel lõi laineid uudis: Tartu jooksumaratoni võitis Eestis elav keenialane, kes läbis raja rekordilise ajaga 1:13:23 ja tegi seda kõike sokkides! “Ringvaate” reporter Jüri Muttika proovis järele, kuidas on siis sokkides joosta?

Põhjus, miks Mukunga maratoni sokkides läbis oli lihtne: tema jooksujalatsid olid enne starti kaduma läinud, mis aga ei takistanud mehel maratonil startimast. Finišisse jõudes olid mehe sokid kulunud lausa auklikuks!

“Ringvaade” otsustas läbi viia katse ning panna sokkides jooksma enda reporteri, Jüri Muttika, kellele eksperimendi jaoks uued, paksendatud taldadega sokid osteti, et mees saaks Tallinna tänavatel sokid proovile panna.

Spordivõistluste korraldaja Mati Lillialliku sõnul on see väga ebatavaline, et keegi sokkides jooksma läheb. 

"Mida aeg edasi seda professionaalsemaks varustus läheb. Mitte ainult tossud, aga ka jooksuriided on ikka tipptasemel. Ka harrastajal. Ma ei näe küll põhjust, miks peaks paljajalu jooksma kui on kvaliteetsed jooksujalatsid saadaval.”

Sokkis või paljajalu jooksmine mehe sõnul keelatud ei ole, kuid seda ta siiski kellelegi ei soovita. “Eesti inimese tallanahk ei pruugi nii tugev olla kui Mukungal oli, Mukunga on ikka musta mandri poiss ja seal lapsest saadik harjutataksegi paljajalu,” sõnas ta. 

Muttika jooksis pargi siledal asfaldil sokkis mõni minut, mille peale läks tal hing heledaks ning päkad hakkasid valutama. Ka sokk hakkas väikese jooksu peale natuke talla alt narmendama. 

Pärast väikest intervjuud jooksis Muttika edasi, umbes tunnikese. Mees tunnistab, et viimased 20 minutit oli tal juba väga valus joosta. Stuudios sokke eemaldades oli näha, et mehele oli taldadele tekkinud ka villid.

Küll aga pidasid hästi vastu sokid, mis nägid väga mustad välja, kuid ei läinud ühestki kohast katki.