Soome saab aasta lõpus kaks hiidpandat.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
6. mai 2017, 04:00

Soome saabub aasta lõpus kaks hiidpandat (7)

Hiinast saabub kaks hiidpandat (bambuskaru) Soome Ähtäri loomaaeda selle aasta detsembris. Helsingist 300 kilomeetrit põhjas asuva loomaaia külastajad saavad neid näha alates tuleva aasta jaanuari lõpust, sest loomi hoitakse esmalt kuu aega karantiinis, vahendab Iltalehti.

Pandaleping sõlmiti 5. aprillil, kui Helsingis viibisid riigivisiidil Hiina president Xi Jinping ja tema abikaasa Peng Liyuan. Praeguse seisuga on Hiina laenanud teistesse riikidesse 48 hiidpandat.

Soome saab aasta lõpus kaks hiidpandat. Foto: AFP / Scanpix

Euroopas näeb neid armsaid loomi praegu Viinis, Madridis, Edinburghis, Belgias Brugelette’is ja Prantsusmaal Beauvalis. Taani peaministri Lars Lokke Rasmusseni äsjase Hiina visiidi ajal kirjutati alla kokkuleppele, mille järgi saab ka Kopenhaageni loomaaed varsti kaks hiidpandat.

Looduskaitse all olevad hiidpandad elavad vabas looduses vaid Edela-Hiinas ning viimastel loendusandmetel on neid 2024.

Hiina võimud on hiidpandasid kasutanud diplomaatias. Näiteks leppisid tollane USA ja Hiina juht Richard Nixon ja Mao Zedong 1972. aastal Pekingis kokku, et kahe riigi suhete paranemise märgina saadetakse kaks hiidpandat Washingtoni loomaaeda.

Olgu lisatud, et Hiina ei anna bambuskarusid teistele riikidele päriseks. Nad jäävad alati Hiina omandiks ning lepingu lõpetamisel viiakse nad kas Hiinasse tagasi või siis mõnda teise loomaaeda.