Telegrami peatoimetaja Mariann JoonasFoto: kuvatõmmis/TV3
Tele
5. mai 2017, 11:38

Telegrami peatoimetaja on ülim skeptik ega usu ka seda, et maakera on ümmargune (172)

Eilses "Kolmeraudses" olid saates väitlemas skeptik.ee vedaja Martin Vällik ning Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas. Diskussioon läks kohati päris tuliseks, eriti siis, kui arutluse all olid lapiku maa teooria ning MMS teemad. Nimelt väidab Joonas, et tema ei usu, et maa on ümmargune ning rääkis, et on MMSist abi saanud.

Raud päris, millega Telegrami, mida loeb päevas kuni 15 000 inimest, edu saab selgitada. Joonasi sõnul tuleneb see sellest, et inimesed saavad sealt lugeda asju, mida mujalt ei saa

Välliku sõnul saaksid inimesed lugeda neid teemasid ka mujalt, tõepärasema taustaga teadusajakirjadest, näiteks selle kohta, millise kujuga on maakera ja kuidas kosmos on üles ehitatud.

Maakera kuju sõnasabast võttis kinni saatejuht Mihkel Raud, kes küsis Joonasilt, millise kujuga tema arvates siis see maakera ikkagi on. Naise sõnul oleneb vastus inimesest, millele vaidles Vällik kohe vastu, öeldes, et maakera on ümmargune olenemata inimesest.

Joonas siiski kahtles ka väljatöötatud ja universaalsetes arusaamades. "Kõik teooriad, mis ütlevad, et maakera on ümmargune, on ju ikkagi teooriad ja ei ole ära tõestatud. Gravitatsioon on ka teooria," selgitas ta.

"Gravitatsioon on fakt, aga teooria on see, mis seda selgitab," vaidles Vällik vastu.

Siiski kahtles Joonas maakera kujus, olenemata sellest, et kosmosest on ju ometigi ümmargusest maakerast pilte tehtud. Naise sõnul on aga ametlikke pilte asja sajaprotsendiliseks tõestamiseks vähe. "NASA väga paljud pildid on ju kunstnike poolt joonistatud!" sõnas naine, mis nii Raua kui Välliku imestama panid.

"Kas te kahtlete selles, et maakera on ümmargune?" küsis Raud konkreetselt.

"Jaa kahtlen küll! Miks ma ei või kahelda" vastas naine enesekindlalt. "Kui rääkida üldse skpetitsismist siis mina arvan, et mina olen hoopis skeptik, sest ma kahtlen absoluutselt igas asjas," pani ta teemale punkti.

Antud asi pani imestama nii külalised stuudios kui ka inimesed sotsiaalmeedias.

Lisaks kaitses naine ka MMSi, öeldes, et meedia levitab valesid, kui väidab, et lapsi MMSiga mürgitatud on. Välliku sõnul on MMS aga jama, sest selle kohta ei ole ühtegi teadusuuringut, mis tõestaks, et see aine tõepoolest ravim oleks. Naine aga väitis, et MMS on aidanud Eestis sadu inimesi, kaasaarvatud teda ennast.

Vaata kogu tulist diskussiooni videost!