Jüri MõisFoto: kuvatõmmis/TV3
Tele
5. mai 2017, 10:45

Jüri Mõis: Eestis on võim ametnike käes, poliitikud otsuseid ei tee (13)

Eilses "Kolmeraudses" oli üheks külaliseks poliitik ja ärimees Jüri Mõis, kes rääkis ka praegusest valitsusest, Mõisa sõnul tegeleb uus valitsus õigete asjadega, kuid mitte õigesti.

"Mulle hakkab see valitsus järjest rohkem ja rohkem meeldima,“ üllatas Mõis öelduga saatejuhti Mihkel Rauda, lausudes oma kunagise õpetaja sõnad, et tähtsam on tegeleda õigete asjadega, kui teha asju ilmtingimata õigesti.

"Ma juba alguses imestasin selle üle, et valitsuse kodulehel valitsuse eesmärgid on kõik jube toredad, aga kui need valitsuse liikmed suu lahti teevad, on lausa piinlik kuulata. Kui vaadata jälle tegude järgi, siis nad tegelevad õigete asjadega, seda ma võin küll öelda: tulumaksusüsteem, teede ehitus, ametiautode kasutamine, isegi pensionireform, mis on minu meelest on enamik küll täiesti viltu läinud praeguses käsitluses, aga tundub, et sellest ametiautode kasutamisest hakkab asja saama," oli Mõis lootusrikas.

Keskerakond peaministriparteina on Mõisa arvates üsna hästi hakkama saanud, kuid seda põhjusel, et nad on andnud võimu ametnike kätte. "Nad ise sisuliselt neid otsuseid ei tee. Eesti ühiskond muuseas toetabki ametnikkonda, kui mina olin kunagi 20 aastat tagasi minister siis oli Euroopa liidu ettevalmistamisaeg, siis need OECD ja igasugu teised raportöörid, kes siin ette valmistasid, siis see oli raportites ka kirjas, et ega poliitikuid Eestis ei maksa väga usaldada, sest nad on sellise lühiajalise vaatega, kellele ühiskond toetub, need on ametnikud," sõnas Mõis.

Mõis oli kunagi ka Isamaliidu liige, kuid IRLile mees helget tulevikku ei ennusta.

Mida arvab mees maksumuudatustest, alkoholipoliitikast ja suhkrumaksust, vaata intervjuust!