Henri LaumetsFoto: Teet Malsroos
Inimesed
4. mai 2017, 16:07

Kummaline hobi! Ilmateadustaja Henri Laumets sooritab igal aastal keskkooli lõpueksameid (24)

Ilmateadustaja Henri Laumets käis eilses "Ringvaates" rääkimas oma huvitavast hobist: nimelt on mees otsustanud jääda igavesti keskkooliõpilaseks, ehk aastast aastasse teeb ta hobikorras gümnaasiumi lõpueksameid.

"Eile tulin Tartust Tamme gümnaasiumist. Tegin seal koos abiturientidega inglise keele lõpueksamit. Ja tegelikult pole eksamisess veel läbi. Järgmine nädalal, 9. mail, on veel suuline osa ees. Ma arvan, et see jätkub nii veel aastast aastasse. Saan end proovile panna," selgitas Laumets oma imelikku hobi.

Kui enamus inimesi on õnnelikud lõpueksamitega ühele poole saades ega taha neid enam kunagi teha, siis Laumetsa sõnul on järelikult tema elu nii stressivaba, et peab ellu pinget eksamitega juurde lisama.

Kusjuures ka ilmateadustamine on mehel hobiks, kuna tema päris töökoht on olla Nordicas lennuplaneerija.

“Jääb veel lennutööst ja ilmatööst väheks, siis teen eksameid ka,” naeris ta. 

Mees tunnistab, et tal on tegelikult ka igal aastal eksameid tehes närv sees.

Laumets lõpetas keskkooli aastal 2007 ning on alates sellest sooritanud vabast tahtest viis inglise keele ja eesti keele eksamit. 

Kuid tegelikult on eksamite tegemisel ka tagamõte, nimelt proovib eksamite tulemustega mees igal aastal ülikooli erinevatele erialadele sisse saada.

“Saan sisse, saan linnukese kirja, ma sain sinna erialale sisse. Ma tegelikult ei lähe, et inimesed kes sinna väga tahavad saada, nad saavad ka sisse,” rääkis ta.

Sel aastal on mehel plaan veel Tallinna ülikooli psühholoogia erialale sisse astuda, kuid varasemalt on ta näiteks sisse saanud ka Tartu ülikooli geograafiasse ja loodusainete õpetaja erialale, Maaülikoolis kinnisvara planeerimise erialale ning ka majanduserialale.

Laumetsa huvi eksamite tegemise vastu sai alguse sellest, et ta oma gümnaasiumiõpingute ajal sai kirjutada kirjandit, mis tal endagi üllatuseks nii hästi välja ei tulnud, seepärast soovis ta kirjandit enda jaoks uuesti kirjutada. Nii panigi ta end eesti keele eksamile kirja, kuid otsustas, et teeb siis juba inglise keele eksami ka uuesti. 

Nii ongi saanud mehe hobiks igal aastal eksamitel aina paremat tulemust püüdmas käia. “Ma veel seda sadat punkti kätte veel ei ole saanud, äkki kunagi tuleb,” sõnas Laumets.

Ka sel aastal sooritas ta nii inglise kui eesti keele eksami ning arvab, et seekord läksid eksamid väga hästi, kuigi spetsiaalselt ka eksamiteks ei valmistu, sest mõlemat keelt läheb tal vaja oma igapäevatöös.