Foto: Li Samuelson / ScanpixPIX
Eesti uudised
4. mai 2017, 10:31

Estonial hukkunute lähedased Rootsist soovivad Eesti valitsuselt uurimise taasavamist (64)

23 aastat tagasi parvlaeval Estonia hukkunute lähedased Rootsist võtsid ühendust Eesti valitsusega, et alustada taas laevahuku põhjuse uurimist.

Tallinnast Stockholmi teel olnud laeva hukkumispõhjuseks on siiani peetud tormist ilma, mille tõttu purunes vöör ja vesi tungis laeva. Vrakki on uuritud korduvalt ning Rootsi valitsus lubanud selle ka pinnale tõsta, ent seni lebab Estonia jätkuvalt merepõhjas, kirjutab SVT.

Estonia katastroofi Rootsi ohvrite ühendus SEA (Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga) soovib aga jätkuvalt teada juhtunu tegelikku põhjust ning ei ole kaotanud lootust. Ühendus on varasemalt üritanud saada Rootsi valitsuselt sukeldumisluba, kuid vastava rahvusvahelise seaduse kohaselt ei ole seda neile väljastatud. Nüüd proovivad lähedased jõuda asja tuumani Eesti valitsuse kaudu ja kirjutasid kirja, milles nõuavad uurimise taasavamist.

SEA liige Lennart Berglund leiab, et laevahuku tegelikku põhjust pole suutnud tuvastada ükski uurimine ning seni on toimingud huku ümber olnud peamiselt ebaadekvaatsed.

"On inimesi, kes esindasid Eesti valitsust ja kes ei tahtnud tegelikult tõde välja selgitada," rääkis Berglund. Miks siis aga pöörduda Eesti ja mitte Rootsi valitsuse poole? Berglund ütleb, et Rootsis neid kuulda ei võetud, kuid ehk on Eestis võimalus toimik taas avada. Juhul kui valitsus SEA-le ei vasta, plaanitakse pöörduda kohtusse.