Foto: Reigo Teervalt
Eesti uudised
1. mai 2017, 14:33

FOTOD | Karsummi võidumasin valmis koolitöö raames (1)

Pühapäeval võtsid nii tudengid kui niisama asjaarmastajad omavahel mõõtu, karates omavalmistatud lennumasinatega Emajõkke.

Emajõe vesi oma soojusega ei hellitanud - veetemperatuur oli napilt viis kraadi. Sellest hoolimata heitsid kaheksa meeskonda soojendusdressid maha ja hüppasid omavalmistatud lennumasinatega külma vette. Võistkondade sooritusi hindas žürii, andes võidu tiimile Tankiroomikud.

Võidumeeskonda kuuluv Risto rääkis, et idee hulljulgel võistlusel osaleda tuli väga lihtsalt. "Olen ise Tartu ülikoolis esimese kursuse füüsikaõpilane ja on selline tore aine nagu füüsika praktikum. Rääkisin õppejõu Kaido Reiveltiga - kuna meie füüsika teemad kattuvad mingitel päevadel tudengipäevade üritustega, siis oleks väga lahe, kui me ei teeks ainult siseruumides ja turvalistes tingimustes mingeid asju valmis, vaid reaalselt läheksime ja valmistaksime mingi suurema asja, mida katsetada," rääkis noormees. Selle võimaluse eest on ta õppejõule ka tohutult tänulik.. "Mul on väga hea meel, et on selliseid inimesi nagu Kaido Reivelt, kes tegelikult veel võimaldavad selliseid asju teha ja saada kogemusi ka väljaspoolt kooli," sõnas ta.

Noormees tunnistas, et külma vette kargamine polnud meelakkumine. "Vette hüpates võttis sügavalt hinge kinni ja ma mõtlesin, et äkki ei tulegi pinnale. Kui pinnale tulin, oli hing kinni. Õnneks jõudsin kuidagi kaldale välja. Oleks ikka väga raske olnud, kui oleks veel kaugemal masinaga olnud," rääkis ta.

Risto sõnas, et enne võistlust meeskonnaga närvi ei tuntud. "Olime eelnevalt katsetanud ka seda masinat ja teadsime, kuidas see töötab. Igaüks teadis, mida pidime tegema ja jaotasime tööülesanded enne omavahel ära. Kõik läks nagu me tahtsime, ainult lend oleks võinud kaugem olla," naeris noormees.

Füüsikaõpilane räägib, et nende lennumasina konstruktsioon on imelihtne. "Põhimõtteliselt on kolm moodulit. Rööpad, mis on maas, paltvorm ja selle peal deltaplaan. Lükkame platvormi mööda relsse - kui lükkame seda kiiresti, siis ta võtab tuule alla ja peakski lendama," selgitas ta. Tõepoolest, just tudengite valmistatud lennumasin tegi ühe kõige pikema sõidu, teenides auga 48 punkti.

Foto: Reigo Teervalt

"Rannavalve" on tagasi!

Kes ei mäletaks hittsarja "Rannavalve", kus näitlesid toona kaunid ja noored David Hasselhoff ja Pamela Anderson. Võistlusel napilt teisele kohale jäänud tiim nimega Kolesterooliinglid suutsid oma esitusega tuntud sarjale silmad ette teha. Enne lendu tõusmist esitasid nad saate tunnuslaulu järgi osava tantsunumbri, mille käigus sai näha nii roosat tossu kui keerukamaid akrobaatilisi tõsteid. "Vaatasime, et igal aastal masinad kukuvad vette. Mõtlesime, et vetelpäästjal oleks abi äkki vaja," selgitas meeskond, kust tuli idee tuntud hittsarja jäljendada. Küll aga tuleb tõdeda, et külma tuule käes vaid ujumisriideid kandnud tudengineiusid vaadates tekkis endalegi kananahk ihule.

"Rannavalve" fännidest tudengid tegid silmad ette nii David Hasselhoffile kui Pamela Andersonile - vaevalt, et nemad nii külma vette kunagi hüpanud on. Foto: Reigo Teervalt

"Üle Kaarsilla ronida ei saa, Emajõgi toimib sama hästi"

Meeskonna "Karsumm, we gonna win" auks vette prantsatanud esmakursuslane Edgar sõnas, et Karsummiga tähistatakse tema tudengiks saamist. "Kuna ma ei saa üle kaarsilla remondi tõttu sellest üle kõndida, siis Emajõgi toimib sama hästi," sõnas ta. Ehkki meeskonnas oli liikmeid veelgi, oli Edgar neist ainuke, kes tähtsa lendamistöö enda õlule võttis. Kuidas nii? "Nad valisid kellegi välja lihtsalt. Mind pandi suhteliselt tanki ikkagi - ma mõtlesin, et miks mitte," naeris ta. Tudeng sõnas, et külmas vees sumamine polnudki kõige hirmsam kogemus. "Väga hull polnud. Ma ei kartnud, ent ehmatas korraks ära küll. Vool oli ka päris tugev, ei osanud arvatagi," muljetas noormees.

Foto: Reigo Teervalt