VIIE OSCARI FILM: Kaader "Voonakeste vaikimise" võtetelt: vasakul Hannibal Lecteri osatäitja Anthony Hopkins ja paremal režissöör Jonathan Demme.Foto: VIDA PRESS
Film
28. aprill 2017, 00:34

Suri filmi "Voonakeste vaikimine" lavastaja Jonathan Demme

Vähk murdis 73 aasta vanuses maineka USA lavastaja Jonathan Demme’i, kelle filmidest on tuntumad "Voonakeste vaikimine" ja "Philadelphia".

Aidsidraama "Philadelphia" peaosatäitja Tom Hanks nimetab mitme teise kolleegi kombel Demme’i suurepäraseks inimeseks. "Jonathan õpetas meile, kuivõrd suur süda võib inimesel olla ning kuidas see juhatab meie eluteed ja seda, millega me elatist teenime."

Demme tõusis 1980. aastatel esile komöödiatega "Melvin ja Howard (1980), "Hoogne vahetus" (1984), "Midagi metsikut" (1986) ja "Abielus maffiaga" (1988). 1991. aasta verdtarretavast põnevikust "Voonakeste vaikimine" sai üks kolmest linateosest, mis on pälvinud Oscari kõigis tähtsamates kategooriates: parim film, parim režissöör, parim stsenaarium, parim nais- ja parim meespeaosatäitja. Kaks aastat hiljem lõi Demme laineid "Philadelphiaga". Üks esimesi aidsikriisiteemalisi filme, mille täht Tom Hanks võitis rolli eest Oscari, sai tõuke režissööri sõbra Juan Suárez Botase haigusest.

2004. aastal valmis Demme’i käe all uus versioon "Mandžuuria kandidaadist", 2008. aastal pälvis ohtralt kiitust tema "Rachel läheb mehele", peaosas Anne Hathaway. Kahe aasta tagune "Ricki and the Flash" lasi hiilata Meryl Streepil pere hüljanud rokkstaari rollis. See jäigi maineka režissööri viimaseks mängufilmiks. Demme väntas ka mitmeid dokfilme, millest viimaseks jäi mullune kontsertfilm "Justin Timberlake + The Tennessee Kids".

Surmauudise ilmsiks tulles täitus sotsiaalmeedia Demme’i kaasteeliste järelehüüetest. "Jonathan Demme oli suur artist, inimõiguslane, aktivist ning soe ja julgustav kolleeg," kirjutas režissöör Ron Howard ("Apollo 13", "Piinatud geenius"). "Tean väga vähe temasuguseid." Ka Demme’i filmides "Armas" (1998) ja "Kogu tõde Charlie’st" (2002) mänginud näitlejanna Thandie Newton nimetas teda võrratuks inimeseks – nii režissööri, isa, sõbra kui ka aktivistina. "On südant muserdav tal minna lasta. Ma armastan sind."

Demme’i jäävad leinama abikaasa Joanne Howard ning lapsed Ramona (29), Brooklyn (26) ja Jos (21).