Rakvere teater ja kinoFoto: Alar Truu
Eesti uudised
26. aprill 2017, 18:30

Otsus: geifilmifestivali vastu sõna võtnud Rakvere kino koristajat lahkuma ei sunnitud (54)

Töövaidluskomisjon langetas täna Rakvere teatri ja seal koristajana töötanud Innele vahelise vaidluse otsuse. Töövaidluskomisjoni arvates naist lahkumisavaldust kirjutama ei sunnitud.

Märtsi lõpus ütles Rakvere teatrikinos koristajaks olnud Innele, et Rakvere teater sundis teda oma vaadete pärast töölt lahkuma. Nimelt arvas ta, et tema Facebooki postitused, milles kritiseeriti sügisel Rakveres toimuvat geifilmifestivali, olid vastuolus tema tööandja ja Rakvere teatri juhi Velvo Väli maailmavaadetega ning seepärast sooviti temast kui töötajast vabaneda. Ta kirjeldas, et vestlusel tööandjaga lasti tal valida lahkumisavalduse ja vallandamise vahel.

Velvo Väli eitas koristaja seadmist valiku ette ja kirjeldas, et sotsiaalmeediasse riputatud postitused tõi ta jutuks vaid sel põhjusel, et töötaja oli kõnelenud Rakvere teatri eest. Väli tõi välja, et Innelega on olnud probleeme varemgi ja vestlusele kutsumise põhjuseks oli teise firma koristaja ründamine. Väli kinnitas toona, et koristajat lahkuma ei sunnitud: ettepanek kirjutada lahkumisavaldus, tuli teatrijuhi sõnul Innele enda poolt.

Töövaidluskomisjon leidis, et Innelet ei sunnitud lahkumisavaldust kirjutama. Lisaks möönab komisjon, et oma põhiõiguste realiseerimisel – mille alla käib ka sõnavabadus – ei tohi kahjustada ei tööandja mainet ega avaldada arvamust teiste töötajate nimel. Töövaidluskomisjoni arvates polnud töölepingu ülesütlemise taga tööandja maine kahjustamine või töökohustuste rikkumine, vaid Innele enda kirjutatud lahkumisavaldus.

Innele ütleb, et töövaidluskomisjoni otsusega ta rahule ei jäänud, kuid edasistest sammudest on tema sõnul praegu veel vara rääkida.