Foto: REPRO
Eesti uudised
26. aprill 2017, 11:32

Mida mäletad Sina 10 aasta tagusest segadusest? Jaga meiega muljeid aadressil [email protected]

MEENUTUS | 10 AASTAT PRONKSIÖÖST: Sõnum "Ärge alluge provokatsioonidele" tekitas tunde, et nüüd algab sõda! (10)

Täna 10 aastat tagasi algasid erinevates Eesti linnades tänavarahutused, mida tuntakse Pronksiöö nime all. Õhtuleht meenutab seda päeva erinevate lugudega, Tallinna kesklinnas koolis käinud õpilane Maria räägib oma loo.

"Kui rahutused algasid, olin oma kodus Mustamäel ja vaatasin telekast "Kahvli" saadet. Ma ei mäletagi, mis teemat nad arutasid, aga ühel hetkel vaatas Kiur Aarma mõtlikult kaamerasse ning ütles, et Tallinnas on midagi korrast ära. Ega sel ööl eriti und ei tulnudki, suhtlesime kesklinnale ligemal olnud tuttavatega ja arutasime, kas järgmisel päeval on kooli minek reaalne."

Kooli ta läks ning nägi, et marodööritsejad olid ka sealseid aknaid lõhkunud. Hirmu ta ometi ei tundnud. "Mõtlesin, et kui mäss jätkub täna õhtul, tuleb ise kaitsma asuda."

Seda aimas ette ka Vabariigi Valitsus, kes saatis 27. aprilli õhtupoolikul paljudele SMSi: "Vabariigi Valitsus palub: jääge koju, ärge alluge provokatsioonidele! EV Valitsus".

Maria sõnul jättis sõnum aga veidi teistsuguse mulje. "Tekkis tunne, et nüüd algab sõda, lähed sa linna peale venelastele vastu või mitte. Loomulikult arutasime klassikaaslastega, et õige eestlane on valmis oma kodumaad ja kodulinna kaitsma, aga suutsime tõesti end kuidagi tagasi hoida ja saime aru, et vägivallaga siin midagi ei lahenda."

Tal on hea meel, et mäss õige pea vaibus. "Tõsi, ma ei kujuta ette, mis juhtuks, kui selline asi uuesti tuleks!"