Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
25. aprill 2017, 11:11

TRUMPI 100 PÄEVA: vähe täidetud lubadusi ja tüli Mehhiko müüri pärast (17)

Sel laupäeval täitub USA presidendil Donald Trumpil ametisse astumisest sada päeva. Sajandal päeval on traditsiooniliselt vaadatud presidendi senistele tegemistele ning antud hinnanguid. Trump lubas Ameerika rahvale "100-päevast plaani, et Ameerika taas suureks teha", nüüd peab ta seda, et presidendi esimesele sajale päevale hinnang antakse, tobedaks ideeks.

Trump on muutnud oma arvamust selles osas, kas presidendi esimest sadat päeva ikka peaks hindama. Aktiivne tegevusplaan, mis pidi saja päeva jooksul toimuma, oli tema sõnul hoopiski tema meeskonna, mitte tema enda idee. Ka väljendab president solvunud emotsioone oma madalate reitingute ja üldsuse negatiivsete hinnangute suhtes. Eelmisel nädalal avaldati kahe küsitluse tulemused. Ühe järgi hindavad Trumpi heaks presidendiks vaid 42% ameeriklastest (keskmine saja päeva järgne positiivne hinnang on läbi aegade olnud 69%). Teine uuring on veelgi mannetum, selle järgi arvavad ligi kaks kolmandikku ameeriklastest (64%), et presidendi ametiaja algus oli vilets või keskpärane. Trump ise peab mõlemat küsitlust lihtsalt võltsiks.

Paljud Trumpi suurejoonelised lubadused on kas täitmata jäänud, ununenud või läbi kukkunud. Hillary Clinton ei istu vangikongis, Mehhiko müüri ehitus pole alanud, katse nn Obamacare'i tervisekindlustuse programmi ära kaotada ebaõnnestus ja terrorismioht on jätkuvalt õhus, samas kui Trumpi eelnõu mitte lubada riiki teatud maade kodanikke on kohtu poolt peatatud. New York Timesi analüüs presidendi esimesest sajast päevast tõdeb, et presidendi kohta, kes ühel hetkel ütleb, et saja päeva hindamine on tobe ja kunstlik, on president samas äärmiselt mures selle pärast, et temast jääks mulje kui kõige töökamast ja efektiivsemast riigijuhist. "Trump räägib ülivõrretes," kirjutab ajaleht, viidates, et presidendi jaoks oleks läbikukkumine seda valusam.

Samas ei saa öelda, et president Trump oleks tegevusetult istunud. Ta on tõepoolest väga aktiivselt kirjutanud alla erinevatele eelnõudele ja korraldustele, toimusid õhurünnakud Süürias ja ISISe võitlejate peidupaigas Afganistanis.

Yahoo! Finance annab hinnangu sellele, kes on Trumpi ametiaja võitjad ja kaotajad. Ärimehe valitsus pole sugugi kõigile vilets olnud: pangad, investorid, suurfirmade juhid ning auto- ja energiafirmad saavad Trumpi soosingust ja neile soodsast maksupoliitikast kenasti kasu. "Kaotajateks" peetakse aga valitsuse heaks töötajaid (Trump kavatseb nende arvu kärpida), Obamacare'i kasutajaid, sisserändajaid, madalapalgalisi töötajaid ning viimaks Trumpi ennast, madalate reitingute ja vähese toetuse pärast.

Trumpi kõige kuulsam plaan oli müür Mehhiko ja USA vahel, et kinni pidada illegaalselt piiri ületavaid mehhiklasi. Müüri eest pidi maksma Mehhiko, kes on sellele ideele selgelt ei öelnud. Trump näib aga endiselt uskuvat, et suudab naabrit kuidagi veenda projekti rahastama. Nagu Mehhiko, nii ei soovi müüri ka demokraadid, kes on hetkel valitsuse eelarve poolt hääletamise suhtes pehmelt öeldes tõrksad. See võib pühapäeval viia valitsuse töö seisakuni. Ka vabariiklased on paljudes küsimustes, sealhulgas müüri osas eriarvamustel, kirjutab ajakiri Time. Võimalik, et müüri küsimust arutatakse edasi sügisel ning seniks on Trumpi meeskond tal soovitanud piirile rohkem valvureid ja jälitusseadmeid paigutada, näiteks piiri kohal droone lennutada.