KUST OLI PÄRIT MEELEMÜRK? Prince’i nimele ei olnud välja kirjutatud fentanüüliretsepti, järelikult pidi staar seda hankima illegaalselt. Võimud uurivad, kes laulja lähikonnast võis talle hankida valget hiinlast, mis ta lõpuks tappis.Foto: Vida Press
Saund
21. aprill 2017, 07:54

Omaksed keelasid Prince’i surma-aastapäeval miniplaati avaldada

Prince’i esimese surma-aastapäeva eel pidi fännide ette jõudma minialbum popmuusikalegendi seni ilmumata lauludega. Laulja ande austajate vaimustus oli määratu. Kuid see võeti müügilt, sest omaksed kaebasid plaadi produtsendi hoopis kohtusse.

Pärast Prince’i surma puuriti lahti tema legendaarne varakamber-arhiiv, kuhu staar oli aastate jooksul tallele pannud nii oma kontsertsalvestised, ilmumata laulud kui ka proovides tehtud lindistused. Laulja stuudiokodu Paisley Parki endine töötaja Scott LeGere kinnitas ajakirjandusele, et seda kõike ei jõuta meie eluajal välja andagi.

Esimene linnuke, laul «Moonbeam Levels», avaldati mullu kogumikul «Prince 4Ever». Kuue lauluga EP, mille tiitellugu kannab pealkirja «Deliverance», pidi ilmuma täna. Ent minialbum eemaldati iTunesist ja voogedastusteenistustest, sest selle produtsendi George Ian Boxilli vastu on esitatud hagi.

Täpselt aasta tagasi 57 aasta vanuselt üledoosi tagajärjel surnud Prince’i omaksed väidavad, et Boxill rikkus kokkulepet, mille alusel ta ei tohtinud enda ja Prince’i salvestusi kasutada. USA muusikuga 2006–2008 laule lindistades oli produtsent allkirjastanud konfidentsiaalsuslepingu, mille järgi kuulusid kõik salvestised ainult Prince’ile.

Kui laulja pärijad märtsis laule endale nõudsid, keeldus Boxill neid loovutamast. Ta ütles EP tulekut reklaamides: «Loodetavasti saavad paljud inimesed Prince’i laulude kuulamisest lohutust.» Kuid hagi järgi võtaks lugude avaldamine laulja pärijatelt võimaluse valida, mida avalikkuse ette lasta ja mida mitte.

Mõistagi on Prince’i laulude avaldamine tema pärijatele kullaauk. Kuna staar suri testamenti tegemata ja järeltulijateta, pole tema hiigelvarandust ikka veel suudetud jagada, sest peale kuue õe-venna ilmus kuulu järgi välja sadu väidetavaid õdesid-vendi ja sohilapsi.

Ajakirja Time teatel peavad Prince’i omaksed testamendi puudumise tõttu tasuma ülikrõbedat pärandimaksu. Tänavu jaanuaris tuligi neil maksta umbes 100 miljonit dollarit – see olevat umbes pool Prince’i varanduse koguväärtusest. Star Tribune’i andmeil on vaatamata varanduse suurusele sellest vaid üsna väike osa pangaarvetel ja kullakangide kujul.

Suurema osa Prince’i pärandusest moodustavad kinnisvara (lauljal oli umbes tosin maja ja maavaldust), autoriõigused ja kaubamärgid ning isiklikud esemed, nagu näiteks arvukad muusikariistad, mille väärtust pole veel kalkuleeritud.

Ekspertiis näitas, et Prince’i oli tapnud valgeks hiinlaseks kutsutav meelemürk fentanüül. Laulja kodust leiti ohtralt narkootikume ja kangeid valuvaigisteid, millest mõne oli Prince’i ihuarst diskreetsuse huvides välja kirjutanud tema turvamehe nimele. Seoses Prince’i surmaga pole esitatud ühtki süüdistust.

Võimud on uurimise kohta vähe infot andnud, kuid kinnitavad Chicago Tribune’i teatel, et töö käib.