Hannah' osatäitja Katherine LangfordFoto: Tony DiMaio / Splash News
Tele
20. aprill 2017, 16:09

Netflixi uut noortesarja süüdistatakse enesetapu propageerimises

Netflixi uus noorteseriaal “13 Reasons Why” sai märtsis ekraanile jõudes sooja vastuvõtu, kuid nüüd on seda tabanud süüdistused.

Jay Asheri romaanil "13 Reasons Why" (e. k. "Kolmteist põhjust", 2010) põhinev sari räägib 17aastasest Hannah Bakerist, kes endalt elu võtab. Temast jääb järele 13 helikassetti, mis on mõeldud isikutele, kes tüdruku meelest teda viimse piirini viisid.

Kriitikud kiitsid sarja ootamatut sügavust ja julgust, kuid mitmed vaatajad ja vaimse tervise organisatsioonid on kahtlustanud, et sari ümbritseb suitsiidi glamuurse oreooliga.

Austraalia riiklik noorte vaimse tervise sihtasutus Headspace teatas oma veebiküljel, et on saanud seoses seriaaliga ohtralt telefonikõnesid ja elektronkirju. “Headspace manitseb koolikogukondi, lapsevanemaid ja vaimse tervise teenusepakkujaid olema teadlik selle (sarja) sisuga kokku puutunud lapsi ja noori puudutavatest ohtudest ja riskidest,” vahendab Telegraph.

Headspace’i esindaja seletas Huffington Postile, et enesetaputeema võib vaatajates stressi tekitada.

Stsenarist Nic Sheff aga avaldas seriaali kaitseks Vanity Fairi kodulehel arvamusartikli. Ta seletab, et nooruses üritas ta narkomaanina enesetappu. Tema sõnul on oluline näidata Hannah Bakeri kogu eluteed selle šokeeriva lõpuni välja.

"Nägin võimalust arutleda küberkiusamist, seksuaalset ahistamist, depressiooni ja seda, mis tunne on elada maal, kus naisi niivõrd alahinnatakse, et mees, kes nende seksuaalse ahistamisega praalib, valitakse ikkagi presidendiks.”