Terry JonesFoto: Reuters / Scanpix
Inimesed
17. aprill 2017, 11:30

Monty Pythoni täht: "Mul on dementsus. Mu otsmikusagar on vehkat teinud."

Monty Pythoni tähe Terry Jonesi (75) pere avalikustas pool aastat tagasi, et koomikul on diagnoositud frontotemporaalne dementsus (FTD).

Mäluhaigus on kahjustanud tema otsmikusagarat ning selle märgatavaim sümptom on keeleoskuse hääbumine. Esimesed märgid, et Terryga on midagi lahti, andsid endast tunda 2014. aasta juulis, mil Monty Pythoni elusolevad liikmed andsid Londonis etendusi, kirjutab The Guardian.

Seni laitmatu mäluga koomik vajas teleprompteri ehk suflööri abi. Alzheimeri tõbe tal ei tuvastatud, kuid tütar Sally sõnul rääkis isa ühistel õhtusöökidel aina vähem. Ometi oli Terry varem armastanud vestlust juhtida.

2015. aasta septembris diagnoositi Terryl frontotemporaalne dementsus.

Jonesi kolleeg Michael Palin, kes on tema kodus sagedane külaline, rääkis The Guardianile, et Terry reageeris diagnoosile üllatavalt. “Ta võttis seda nagu muuseas ning peatas tänaval inimesi kinni ja ütles: “Teate, mul on dementsus. Mu otsmikusagar on minekut teinud. Ta teadis täpselt, mis tal viga on, ja tahtis seda teadmist jagada – sest Terry kord juba on selline.”

Jonesi dialoog piirdub paari sõnaga, mis tavaliselt väljendavad nõustumist kaaskõnelejaga. Muidu aga näeb legendaarne naljamees hea välja, armastab pikki jalutuskäike ning õlut ja veini rüübata ja vaatab alailma vanu filme, nagu näiteks “Džässis ainult tüdrukud”, kirjutab Briti leht