Foto on illustreerivFoto: Emilio Morenatti
Krimi
12. aprill 2017, 11:27

KAPO AASTARAAMAT | Venemaa kodanik üritas Eesti panga kaudu Donetskisse raha kanda (9)

Kapo hoiatab oma tänases aastaraamatus, et peame endist viisi teadvustama Kremli toetatud terrorismist tulenevaid ohte Euroopa julgeolekule, muuhulgas Kremli algatatud konfliktist tulenevat võimalikku ebaseaduslike relvade ohtu Euroopa mustal turul.

Eesti Vabariigi resoluutne seisukoht on aidanud võidelda rahapesuga Ukrainas, millega rahastatakse seal tegutsevaid terroristlikke rühmitusi.

Nii on kaitsepolitsei uuritavas kriminaalasjas üks Venemaa kodanik Mihhail Zahharov rahvusvaheliselt tagaotsitav, kuna üritas saata niinimetatud Donetski rahvavabariigile (DNR) raha.

Zahharov üritas Eestis tegutseva panga kaudu interneti vahendusel oma kontolt teha kümne tuhande USA dollari suurust ülekannet Venemaa Föderatsioonis tegutsevasse panka Gleb Leonidovitš Kornilovi kontole selgitusega "For Igor Ivanovitš Strelkov from Moscow State University scientists" ehk "Igor Ivanovitš Strelkovile Moskva Riikliku Ülikooli teadlastelt."

Makse peatati, kuna saatjaks märgitud Igor Ivanovitš Strelkov on kantud Euroopa Liidu Nõukogu 28.04.2014 rakendusmäärusega nr 433/2014 isikute nimekirja, kelle suhtes tuleb kohaldad piiravaid meetmeid seoses Ukraina territoriaalset terviklikkust, suveräänsust ja sõltumatust kahjustava või ohustava tegevusega.

Rakendusmääruse kohaselt on Strelkov tuvastatud kui üks Venemaa Föderatsiooni GRU töötajatest, kes oli kaasatud Slovjanskis terroriaktide toimepanekuses ning oli Krimmi isehakanud peaministri Sergei Aksionovi abi julgeolekuküsimustes. 

Kaitsepolitsei kahtlustab Zahharovit terroristliku ühenduse ning kuritegusid toime paneva isiku jaoks raha kogumises ja rahastamise katses.