Foto: Kapo aastaraamat
Eesti uudised
12. aprill 2017, 11:05

KAPO AASTARAAMAT | Propaganda missugune: Venemaa saatis Sinimägedes toimunud üritusele oma natsi (56)

Venemaa soovib endiselt Eestile silte külge kleepida, sidudes meid natsismiga, kirjutab Kaitsepolitsei, et Eestisse saadeti isegi oma nats.

"Kuhugi pole kadunud soov Eestile silte külge kleepida. Oleme täheldanud püüdu Venemaalt Eesti üritustele paremäärmuslasi sokutada, kes kasutaks avalikult natsiatribuutikat, et saaks meedias etendada seda Eesti ühiskonna probleemina," kirjutatakse aastaraamatus.

Kapo kirjeldab, et möödunud aasta ilmekamaid näiteid on provokatsiooni katse, kus "kohaliku natsi" pildile püüdmiseks oli tarvis Peterburis elav skinheed Aleksei Maksimov Eestisse toimetada.

Piiri ületas Maksimov käsi ja jalgu katvates riietes, kuid Sinimägede lahingutes langenute mälestusüritusele suundudes vahetas oma rõivad selliste vastu, et paljastusid tema neonatslikud tätoveeringud, sh haakrist. Mõistagi oli Kremli kontrollitav meedia kohe valmis selle üles võtma kui näite Eestis toimuvast.

"Kuna sedakorda pidi natsi rolliks saatma aktivisti Peterburist, tuleb tõdeda, et ju see silt ei taha kuidagi kleepuda ning võtted peegeldavad meeleheidet," antakse aastaraamatus hinnang.

Veel kirjutab kapo, et Venemaa riigiduuma valimistel sattus kaugest Sotšist ühte väikesesse valimisringkonda kandideerima „külmutatud konfliktide ekspert“ Zatulin, külastades selleks ka Narva linna.

Varem mitmes riigis ebasoovitavaks isikuks kuulutatud Konstantin Zatulin esitas Eesti visiidi kohta Kremlile sobivaid valeväiteid: Eestis olevat tavapä- rane praktika Vene kogukonna esindajate represseerimine, Eesti hoidvat oma sise- ja välispoliitikas russofoobset joont ja Eestis olevat riiklikul tasandil katkestatud Venemaa telekanalite näitamine. Kogu Zatulini visiiti kajastas Venemaa telekanal Tsargrad6, mis kuulub Ukraina sündmuste tõttu ELi sanktsioonide nimekirjas olevale Venemaa ärimehele Konstantin Malofejevile. Viimane on rahastanud nii Ida-Ukraina separatistide kui ka Euroopa paremäärmuslaste tegevust. Tsargrad TV peatoimetaja on tuntud Vene marurahvuslane ja "Euraasia liikumise“ looja ning juht Aleksandr Dugin.