Foto: Kapo aastaraamat
Eesti uudised
12. aprill 2017, 10:45

KAPO AASTARAAMAT | Kapo tabas kaks Vene eriteenistuse heaks töötanud salakaubavedajat (10)

Täna avaldatud kapo aastaraamatust selgub, et Kapo tabas kaks Vene eriteenistuse FSB heaks töötanud noormeest, kes tegutsesid salakaubavedajatena ning edastasid infot kaitseväe, kaitseliidu ja PPA kohta. 

Kaks noormeest  – Artjom Malõševi ja Alik Hutšbarovi värbas FSB aastail 2011 ja 2012. Malõševi värbamise eesmärk oli salajane koostöö ja teabe hankimine Eesti kaitseväe ja kaitseliitlaste tegevusest ning tehnika liikumisest. Samuti kogus Malõšev infot PPA Lõuna prefektuuri piirivalvekordonite ja teenistuskohtade ning personali kohta. Tasuks sai Malõšev korduvalt sularaha.

Hutšbarov, kellele anti samuti sularaha, pidi hankima teavet PPA Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo Piusa kordoni politseiametnike ametialase tegevuse kohta ning uurima Eesti politseiametnike suhtlusringkonda kuuluvaid isikuid.

Kapo aastaraamatu andmetel luuravad Venemaa luure- ja eriteenistused –Kindralstaabi Luurepeavalitsus (GRU) ja Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB)  – usinalt Eesti kaitsevaldkonna ja selle asutuste järele.

Luubi all on nii diplomaadid, ärimehed ajakirjanikud, uurijad, igasugused delegatsioonid kui ka valitsusvälised organisatsioonid.

Eriti huvitab Venemaad Eesti välis- ja sisepoliitika. Kaitseväest ja kaitsevõime valdkonnast nuhitakse eelkõige võtmeisikute ja kaitseväe personali järel.