Ingrid Kõrvits Foto: Mait Jüriado
Inimesed
10. aprill 2017, 04:00

Ellerheina peadirigent: tähtsaim on see, et hoiame kokku! (2)

65. hooaega tähistava Ellerheina peadirigent Ingrid Kõrvits peab tunnustatud kooristuudio suureks trumbiks kokkukuuluvustunnet: "Ellerheinas alustatakse laulmist juba esimesest klassist ja lauldakse koos 12 aastat. Tekib harjumus koos musitseerida, koos midagi ette võtta."

Tallinna huvikeskuse Kullo kooristuudio Ellerhein on aastaid hoidnud kõrget taset ja saavutanud rahvusvahelistel konkurssidel häid tulemusi. Kuidas Ellerheina lipp nii kõrgel püsib? "Tähtis pole mitte ainult see, mida proovis tehakse ja kuidas harjutatakse, vaid ka omavaheline suhtlemine, kooskäimine ja koosolemine on väga olulised. See tekitab suure soovi püüda midagi korda saata, ning seda tehakse koos," usub Kõrvits, et edu võti on üksteise hoidmine.

"Arvan, et on oluline, et ollakse justkui üks kogukond," lausub Kõrvits, kellest sai kooristuudio peadirigent viie aasta eest, kui Tiia-Ester Loitme ameti maha pani. Et kooride juures tegutseb ka viie- ja kuueaastaste muusika- ja rütmikaring Mummud, võib Ellerheina-põlv kesta enamgi kui tosin aastat.

Jaanuaris valis Eesti kooriühing Ingrid Kõrvitsa aasta dirigendiks 2016. Ta kinnitab, et kooril on selles väga suur roll: "Ega ilma koorita ju dirigenti pole."

Lisaks Ellerheinale juhatab ta Tallinna muusikakeskkooli noortekoori, mis on samuti tütarlastekoor. "Mõlema kooriga oli eelmisel aastal ka tihe hooaeg. Hulgaliselt kontserte, samuti pikad kontserdireisid – mõlema kooriga osalesime Ameerikas festivalidel. Eks tihe kontserditegevus ja koostöö kooridega mulle selle auväärse tiitli tõid," lausub Kõrvits.

Et Heino Kaljuste lõi 1951. aastal Ellerheina eelkäija – Tallinna Pioneeride ja Koolinoorte Palee lastekoori –, on kooristuudiol käsil 65. hooaeg. "Juubelihooaeg tähendab palju kontserte, ühiseid tegemisi, osalemisi projektides ja festivalidel, kontserdireise ja muud huvitavat," räägib Kõrvits.

Eile esitleti Tallinna lauluväljaku klaassaalis kaht uut plaati. Mudilaskoorilt ja lastekoorlit ilmus album "Oma armsa sõbraga", tütarlaste- ehk kontsertkoorilt album "Valguse laulud".

Suurejoonelisem tähistamine toimub aga 20. mail. "Igal kevadel on Ellerheinal traditsiooniline kevadkontsert mai lõpus Estonia kontserdisaalis. Sel aastal on see pidulikum. Esimeses pooles on plaanis teha lavastuslik kontsert-etendus, mis põhineb peamiselt Veljo Tormise muusikal, teine osa on galakontsert, kus soovime kaasata ka Ellerheina vilistlased, et nendega koos mõni laul esitada," avaldab Ingrid Kõrvits.