IRLi volikogu
Eesti uudised
8. aprill 2017, 15:33

GALERII JA VIDEO | IRL saab endale uue esimehe! (39)

Tänasel Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogul otsustati teha erakonna suurkogule ettepanekud põhikirja muudatusteks. Ühtlasi teatas Margus Tsahkna, et peab oma sõna ning ei kandideeri 13. mail toimuval suurkogul esimeheks.

Erakonna suurkogu toimub 13. mail Tallinnas. Volikogu esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul valitakse suurkogul juhtorganid – esimees, aseesimehed, eestseisus, revisjonikomisjon ja aukohus.

''Ma arvan, et järgnevad nädalad näitavad. Ma arvan, et Margus(toim. Tsahkna) ise peab avaldama arvamust, mis tema teeb. Selle järgi teevad kindlasti teised kandidaadid omad järeldused,'' seletab Seeder.


Seeder ütles, et erakonna juhtorganid valitakse hetkel kehtiva põhikirja järgi. Tema sõnul saab põhikirja järgi kandidaate üles seada vähemalt 20 päeva enne suurkogu ja nimekiri suletakse 14 päeva enne valimisi. 

IRLi volikogu Foto: Tiina Kõrtsini

"Esimehe ja aseesimehe kandidaadi ülesseadmiseks on vajalik 50 erakonna liikme toetusallkiri. Muude suurkogul valitavatesse ametitesse kandideerijate ülesseadmiseks on vajalik kümne liikme toetus," selgitas ta.

IRL-i põhikiri sätestab, et esimees valitakse salajasel hääletusel ja erakonna esimeheks on valitud kandidaat, kes saab üle poole hääletanute häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, siis korraldatakse uus hääletusvoor kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat.

Ometi jõuti volikogus seisukohale, et erakonnas on vaja muutusi ja esimese sammuna kavatsetakse selleks korrastada põhikirja.

"Arutelu oli elav aga mitte terav ja ei läinud inetusteni. Kõikidel erakonna liikmetel on võimalik tulla suurkogule ja hääletada ettepanekute poolt või vastu,"ütles ta.
 
Seeder selgitas IRL-i põhikirja muutmise ettepanekuid, mis leidsid volikogus toetust.
 
Kui seni valiti suurkogul kolm aseesimeest ja kandidaadid ei võinud samaaegselt eestseisusesse kandideerida, siis edaspidi valib erakonna esimees eestseisuse liikmete seast endale aseesimehed. See tähendab ühtlasi, et toetati muudatust eestseisuse liikmete arv kahandada seniselt 24-lt 21-le.
 
Veel otsustati muuta uute liikmete vastuvõtmise korda. Selleks peab edaspidi olema uuel liikmel vähemalt ühe piirkonna juhatuse inimese isiklik soovitus või ta peab olema kohtunud piirkonna juhatusega. Hiljemalt 15 päeva enne suurkogu või piirkondliku üldkogu peab olema uus liige erakonda vastu võetud
 
Viimasena kiideti heaks muudatusettepanek, mille kohaselt saab suurkogude vahelisel ajal vähemalt 100 erakonna liiget nõuda oluliste ühiskondlike valikute puhul nõuandvaid liikmehääletusi.
 
Isamaa ja Res Publica Liitu kuulub üle 9200 inimese.

Täna teatas ka Marko Mihkelson, et tema ei kavase juhtorganitesse kandideerida.