Ühistreeningutest osa võttes saab suurendada enda motivatsiooni. Mõistagi on koos ka lihtsam ja nauditavam treenida. Foto: Raido Liiksmann
Spordivaria
6. aprill 2017, 17:08

Jooksjad treenivad koos nii Vabaduse väljakul kui ka Viru hotelli treppidel

Tasuta jooksmise ühistreeninguid korraldavas Nike+ Run Clubi Tallinna rühmas on 700 liiget ja seega võib seda seltskonda sisuliselt nimetada Eesti suurimaks jooksuklubiks.

„Meile meeldib näha inimesi liikumas,” selgitab Nike+ Run Clubi peatreener Kristiina Stõkova. Ta meenutab, et Nike+ Run Club sai Eestis alguse 2015 aasta jaanuaris, kui Nike Training Clubi peatreener Sandra Raju kirjutas talle, et jooksmine on äge ja tal on üks plaan. Raju leidis, et just Stõkova kui suur Nike´i, treeningu ja jooksufanatt on õige inimene, kellega see asi ära teha. „Nii sai kuulike veerema, tegime ära Nike+ Run Clubi 100-kilomeetri väljakutse, mis tõestas, et rakendus tõesti motiveerib jooksma. Otsustasime viia tegevuse järgmisele tasemele, milleks oli Eesti oma jooksuklubi,” meenutab Stõkova, kuidas sai alguse klubi, mille keskmes on atraktiivsed tasuta ühistreeningud.

Jooksutreener Kristiina Stõkova sõnul ei ole järjepidevuse aluseks üksnes head tulemused, vaid ka saadud emotsioon. Foto: Raido Liiksmann

Kristiina, mis on ühistreeningute võlu?

Nike+ Run Club on jooksuklubi, mis ühendab sportlasi üle maailma. Pahatihti arvatakse, et jooksutreeningud on edasijõudnute pärusmaa ning treeningutega alustamine on paljudele eneseületus. Sisendatakse endale „ma ei jaksa joosta, sest ma ei ole jooksja.” N+RC püüab taolist levinud pahameelt inimeste seas kaotada, kinnitades kõigile, et nii see tegelikult ei ole. Inimese loomuses on liikumine ja kui meile öeldaks, et liigu nüüd ühest kohast teise võimalikult kiiresti, siis kindlasti teeksime seda jooksusammul. Seega on oodatud treeningusse kõik – nii täiesti alustajad, harrastajad kui ka kogenud sportlased.

Nike´i treenerid usuvad, et igaüks meist on mõeldud jooksma. Kas alustajale see kohe meeldib, on teine lugu. Siinkohal tulebki appi Nike´i jooksuklubi, et muuta jooksutreening võimalikult meeldivaks kogemuseks. Järjepidevuse aluseks ei ole üksnes head tulemused, vaid saadud emotsioon, mis peab olema nii tugev, et ka järgmisel nädalal harrastaja teleka eest jooksurajale veab. Pealegi, kõik treeningud on tasuta, seega miks mitte anda endale võimalus?

Mõned trennid algavad teil väga vara. Kas see on ikka tervisele kasulik? Ja kuidas jooksjad viitsivad nii vara kohale tulla?

Ei ole mingit kindlat uurimust, kus on kirjas, millal oleks kõige parem aeg treenida. See sõltub inimesest ehk tema rutiinist ja harjumustest. Mõned ongi rohkem hommikuinimesed ja teised õhtuinimesed – see mis sobib ühele, ei pea sobima teisele. Mina ise alustasin ka kunagi ammu hommikul kell 7 treeningutega, sest siis sai juba enne töö- või koolipäeva linnukese kirja. Kui eelmisel hooajal olid meil hommikused treeningud kell 7.14, siis paljud ütlesid, et kellaaeg on hiline, ei jõua kaheksaks tööle. Mõeldud, tehtud ja uueks ajaks sai kolmapäeviti kell 6.14. Sealjuures käib rahvast nüüd kaks korda rohkem, sest neil inimestel, kes peavad kaheksast tööl olema, tegelikult mingit rühmatreeningute varianti ei ole. Spordiklubides algavad ka treeningud enamasti kõige varem 7–7.30 vahel.

Mis on seni olnud kõige erilisemad kohad, kus olete ühistreeninguid teinud?

Näiteks alustame Nike’i esinduskauplustest, kus oma ala spetsialistid räägivad mingil kindlal teemal – tutvustavad jooksutosse ja riideid, räägivad jooksu ajaloost, maratoniks treenimisest jms. Sellele järgneb ühistreening. Kõige erilisemat kohta on raske välja tuua, sest see, et me linnatänavatel treenime, on juba isemoodi eriline. Teha üldkehalist treeningut Vabaduse väljakul või Viru hotelli treppidel on omamoodi raamist väljas kogemus.

Tasemed on jooksjatel ju erinevad. Kuidas selle probleemi lahendate?

Igale treeningule on oodatud kõik sportlased – nii edasijõudnud kui ka alustajad. Meie eelis on see, et nii mitmeski trennis teeme eri tempogrupid, mille vahel saavad inimesed valida. Kiirustreeningute ajal tehakse soojendusosa rahulikus tempos koos, aga treeninguosa juba igaüks omas tempos.

Nike+ Run Clubi jooksjad harjutamas Vabaduse väljakul Foto: Raido Liiksmann

Kas ootate uusi huvilisi treeningutele või on grupp juba liigagi täis?

Uusi huvilisi ootame alati! Ja seda aega, et klubiliikmetele piirid ette tulevad, vast ei näegi. Klubi on avatud kõigile ja kui kohtade arv on piiratud, kehtib reegel „kes ees, see sees” ehk kui jõuad õigel ajal registreeruda, oled igati oodatud. Peale selle on plaanis aprilli teisel poolel pöörata erilist tähelepanu neile, kes polegi kunagi jooksmisega kokku puutunud. Teeme neile erisessiooni ehk ideaalse stardipaketi –

lühike distants, rahulik tempo, räägime ära põhitõed ja summutame kõik hirmud, mis võivad jooksmisega paljudel kaasneda, et edaspidi oleks juba julgem liituda.

--------------------------------------

Vaata ka

Rohkem infot treeningute ajakava ja klubi kohta leiab Nike+ Run Club (EE) Facebooki lehelt: www.facebook.com/NikeRunningEstonia.