Anatoli NikolajevFoto: Erakogu
Tele
5. aprill 2017, 23:21

„PEALTNÄGIJA“ | Eluaegse vangi kaitsja seab küsimärgi alla presidendi armuandmise korra (27)

Eesti ühe vastuolulisema eluaegse vangi Anatoli Nikolajevi kaitsja tegi riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumile avalduse, kus seab põhimõtteliselt küsimärgi alla, kuidas presidendi armuandmine käib.

Advokaat Anti Aasmaa protestib, et presidendile valmistab materjale komisjon, kuhu kuuluvad riigikohtu ja riigiprokuratuuri esindajad, mis ei ole tema hinnangul aus ja erapooletu, kirjutas ERRi uudisteportaal.

"Mina leian, et see on vastuolus ausa ja õiglase menetlusega, kui Anatoli Nikolajevi asjas teevad armuandmise eelotsustuse riigikohtu ja riigiprokuratuuri esindajad, kes on ise siis põhimõtteliselt selle lahendi teinud kunagi," rääkis Aasmaa ETV "Pealtnägijale".

Neljas mõrvas süüdi mõistetud Anatoli Nikolajev on kuulus, sest on ainus vang Eestis, kelle puhul prokurör loobus süüdistusest ja isegi ohvrite lähedased ei usu ta süüsse. Nikolajevi kinnitusel peteti politseis temalt nn puhtsüdamlik ülestunnistus välja ning kuigi kohtus loobus prokurör tema süüdistamisest, siis mõistis kohus ta siiski eluks ajaks vangi.

1998. aasta 19. aprilli õhtul leiti ühe Kohtla-Järve elamu korterist püstolilaskudega tapetud Jelena (39), Alla (36), Andrei (28) ja viimaseid kuid lapseootel Tatjana (25) surnukehad. Kõik ohvrid oli tapetud «professionaalselt» – peale kuulihaavale kehas oli kõigil ka peas lähilasuvigastus. Järgmisel päeval peeti kahtlustatavana kinni Jelena elukaaslane Anatoli Nikolajev, kes ütles esimestel ülekuulamistel, et peab süüdlaseks kohalikku allilmategelast Anatoli Sirotkinit. Neli päeva pärast kinnipidamist tunnistas Nikolajev mõrvad üles, kuid hiljem hakkas oma süüd eitama.

1999. aasta novembris mõistis Kohtla-Järve linnakohus nelja inimese tapmises süüdi varem kohtulikult karistamata Anatoli Nikolajevi, määrates talle eluaegse vanglakaristuse

Kohtla-Järve linnakohtu istungil palus prokurör Nikolajevi õigeks mõista, sest kohtuliku uurimise käigus ei leidnud Nikolajevi süü nelikmõrvas tõendamist.