KAKS VAIMU JA KOOLITÜDRUK KRISTI: Anton Hansen Tammsaare (Tõnu Oja), Kristi (Amanda Hermiine Künnapas) ja Mati Unt (Taavi Teplenkov).Foto: Kadri Hallik
Teater
5. aprill 2017, 12:42

TAAVI TEPLENKOV: mulle meeldis, kuidas Mati Unt segas popkultuuri klassikaga

"Kohe alguses võtsin ma hoiaku, et mingit paroodiat ma tegema ei hakka," ütleb draamateatri näitleja Taavi Teplenkov esimese asjana Undi lavakuju kehastamisel lavastuses "Vaimude tund Koidula tänavas".

"Tuhnisin ETV arhiivis, vaatasin vanu intervjuusid ja Mati Undi vanu loenguid Tartu ülikoolis. Aga see on vaid Undi üks külg, ma ju ei teadnud, kuidas ta mingitele asjadele reageeris või milline ta oli vabadel hetkedel. Selliseid vahendeid mul polnud ja kohe eos võtsin seisukoha, et võib-olla ongi parem, kui ma teen seda distantsilt, siis ei hakka ka mind ennast liiga täpne Undi tundmine kammitsema. Inimesed, kes tulevad saali ning puutusid Undiga rohkem kokku, võivad öelda nii või naa, aga me ei võtnud eesmärgiks teha järele täpset Unti, vaid et see on ikkagi minu versioon ja nägemus Mati Undist."

Taavi (41) töötas koos Mati Undiga ühe katuse all draamateatris viis aastat, kuid eriti lähedaseks nad ei saanud. "Unt oli selline häbelik inimene, et suhtles rohkem oma ringkonna inimestega, oma trupiga, kellega ta põhiliselt lavastas. Käisin Mati lavastusi hästi palju vaatamas, näiteks William Shakespeare’i "Kuningas Richard III tragöödiat" kaheksa korda või siis Pierre Corneille’ "Näitaja näitab ja vaataja vaatab ehk Illusiooni" ma ei tea mitu korda. Kusjuures ta oli täiesti teadlik, et üks noor näitleja sellise järjekindlusega istub tema etenduste ajal saalis.

Vaimud kohtuvad Foto: Kadri Hallik

Meeldis tema esteetika ja popkultuuri segamine klassikaga, sellepärast käisingi. On meeles, et ta plaanis mingit tükki, kus ka mina mängiks, aga kahjuks läks ta enne 2003. aastal teatrist ära. Nii et jah, otsest kokkupuudet mul temaga ei olnudki." Kahe aasta pärast, augustis 2005, Unt suri. Nüüd on Taavile antud võimalus mängida vähemalt Undi vaimu. Andrus Kivirähki näidendis ja Priit Pedajase lavastuses kohtuvadki Tammsaare majas Mati Undi ja Anton Hansen-Tammsaare (Tõnu Oja) vaim.

Rääkides Andrus Kivirähki tekstist, ütleb Taavi, et Kivirähk on väga suupärane. "Ta kirjutab väga head teksti ja väga head dialoogi, mida on suurepärane rääkida."

Kivirähki tekst on ka väga vaimukas, seda kinnitas ka esietenduse publiku reaktsioon.

Andrus Kivirähk on öelnud: "Omal ajal lavastas Mati Unt Pärnus Koidula majamuuseumis näitemängu "Vaimude tund Jannseni tänavas", kus autori tahtel kohtusid Lydia Koidula ja Aino Kallas. Tundus tore mõte tuua nüüd omakorda ühte ruumi kokku Unt ja Tammsaare – mõlema kodu asus juhuse tahtel Koidula tänavas. Aga kuna sellist lugu, kus kaks vanameest juttu ajavad, ei viitsi keegi vaadata, nagu väidab näidendis Mati Unt, siis koputab klassikute uksele ka koolitüdruk Kristi (Amanda Hermiine Künnapas). Ja vaimude tund Koidula tänavas võib alata..."

Andrus Kivirähki "Vaimude tund Koidula tänavas" Priit Pedajase lavastuses esietendus Tammsaare majas 30. märtsil 2017.