Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. märts 2017, 21:17

Linnainimesele: ka oma rõdul aiapidamine on tervisele hea

Huffington Post kirjutab uurimusest, mille kohaselt on inimesed, kes aiandusega tegelevad, õnnelikumad ja väidavad ise, et rohelisega toimetamine aitab stressi leevendada. Kuigi kindlasti pole aiapidamine ja taimede kasvatamine vahendid tõsise depressiooni raviks, võib näppude mulda pistmine meeleolu tunduvalt parandada küll.

Kui sul on võimalik taimi kasvatada oma aias, siis pole taimedega tegelemisest kasu vaid sinu vaimsel tervisel, vaid saad ka liikuda ja värskes õhus olla. Peenarde vahel kõndimine, vagude ääres kükitamine, umbrohu sikutamine – kui mõtlema hakata, siis on koormust kehale ju täitsa palju.

Ent isegi kui sul pole ligipääsu oma aiale, on ka aknalaual või rõdul paaris potis kas või maitsetaimede kasvatamine sulle hea (peale selle, et saad supi peale midagi maitsvat korjata). Ka sedasi tajud kokkupuudet loodusega ning jälgida, kuidas enda istutatud väike taim sirgub, võib hinge parandada lausa imeliselt.

Psühhoterapeut Sheri Jacobson kommenteerib aiapidamist järgmiselt: "Kuigi ma pole kunagi kohanud kedagi, kes oleks väitnud, et aiandus üksi aitas neil depressioonist üle saada, siis ühena paljudest vahenditest võib taimekasvatus masenduse vastu võitlemisel vaimsele tervisele kasulik olla."