Inimesed

Artikkel ilmus esmakordselt 25.03.2017

ÕL ARHIIV | Kes saadeti Siberisse ehk Kuidas koostati küüditatavate nimekirjad? (215)

LISA KOMMENTAAR

häbematu27. märts 2017, 22:41
Häbematu inimene see R.Kerge, teeb rahva läbielatud kannatused ja selle genotsiidi tasuliseks, sellised ajaloolised faktid peavad kõigule kättesaadavad ja loetavad olema, ka venelastele, et nad teaksid, kuidas neid petetakse.
küsimus27. märts 2017, 20:15
Vaadake youtubest Jüri Lina dok filmi " Hermese varjus. Kommunismi saladused", ja kas veel tekib küsimusi, siis vaadake sealtsamast veel dok. filmi " Stolypin" ja siis veel Aleksander Rogozkini film " Tsekist ", vaadake need filmid kindlasti läbi ja siis teil enam sellest rahvaarmastusest küsimusi ei teki ja siis teate ka vastust, mida teha küüditamise kuritegevuse mittetunnistajatega, kes asuvad meie riigikogus ja siis teate, kus on nende koht.
27. märts 2017, 20:06
Aru ma ei saa, kas kriminaliseerida eestis küüditamise eitamine, vaadake siis kohe täna ja praegu youtubest Jüri Lina dokumentaalfilmi, mis on tehtud kgb arhiivimaterjalidele toetudes ja selle pealkiri on; " Hermese varjus. Kommunismi saladused." ja siis vaad
26. märts 2017, 22:23
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Jaanl26. märts 2023, 04:43
Ca 1995-2010 oli KUKU hiigelhetk. Praegu on see kanal laste joomanurk, kus lalisetakse vastvalt sellele, kes maksab. Nagu “Postimees”.
JUSS26. märts 2017, 19:34
Kunagi meil kirjutati, et esialgselt oli osa EKP juhtkonnast siiski veel mingil määral eestimeelne. Nagu Nikolai Karotamm. Aga teatavasti tehti EKP VII pleenumil nendele üks null ära, vahetati välja venemeelsete vasu. Karotamme asemele tuli Venemaa Ivan Käbin, Ja kui toogi küllalt püüdlik polnud siis veelgi venemeelsem Karl Vaino. Kes muudkui palus Moskvat, et saatke meile veelgi rohkem internatsionaalset tööjõudu, uusi migrante juurde!
Kirjutati, et kui planeeriti märtsiküüditamist, siis olevt EKP esimene sekretär Karotamm välja pakkunud ratsionaalset lahendust.alternaiivi. Et milleks koormata transporti ja kulakuid kaugele Siberisse vedada, kui samas meil omal napib tööjõudu Kirde-Eesti kaevandustes. Nii et peame töölisi Venemaalt importima. Et viime parem kulakud Kirde-Eesti kaevandustesse! Kuid ENSV julgeolekuminister Boris Kumm oli kategooriliselt vastu. Samuti Moskva ka. Sest kuigi Karotamm esitas majanduslikke põhjendusi, oli Moskal prioriteediks märksa kaugeleulatuvam programm. Rahvaste segi segamisega hävitada rahvuskultuurid, rahvused ja rahvuskeeled. Sest pikemas perspektiivis mõlkus juba tookord silme ees venekeelse homo sovieticuse idee.
Jüri27. märts 2017, 04:04
Perestroika ajal ja selle järel jah, püüdsid eesti punased kommuniste endi huvides heas valguses näidata. Sellest ka see hea Karotamme müüt.
Võtame kokku26. märts 2017, 19:02
Eesti rahvas võtame endid kokku mõnes asjus eriti minevikus tehtud vead ja õpime neist olema targamad. Ärgem hädaldada mida on küll meiega tehtud pead püsti ning oleme uhked selle üle, et sakslane ja venelane ei ole meist jagu saanud. Teeme parem korda riigikogu ja hääletame kindlalt haritud inimeste poolt kellele läheb korda eest inimene isegi pensionär ja kodutu. Ärgem süüdistage üksteist millist haigust keegi kannab vaid ravime isegi lihtsat neti kommentaari. Tänan
mis, kus, keda süüdistatakse? = siin esitatakse fakte26. märts 2017, 20:31
kes minevikku ei tea ega tunne
elab tulevikuta
26. märts 2017, 17:26
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Minu-le26. märts 2017, 19:11
Nii mitmeid kordi on juba kirjutatud, et leidus tõesti ka eestlaste seas üksikuid „koputajaid“. näpuganäitajaid ehk alatuid reetureid, neid venelastega kaasajooksikuid ja vene võimule hurraakarjujaid.
Ka igasugused kohalikud punapartorgid, uusmaasaajad ja muud valdade punaaktivistid-propagandistid olid vene võimu kaasajooksikud ehk kollaborandid, siis loomilikult
aitas selline saast ka oma valla inimesi ja ka nn kulakuid ja nend peresid Siberisse küüditada.
Nende Siberisse küüditatud inimeste ainus „kuritegu“ oli see, et nad oma raske ja ränga tööga olid oma talu ja oma eluga haljale oksale jõudnud.
to Minu26. märts 2017, 19:53
kuna valdade punapartorgid, uusmaasaajad ja valdade punaaktivistid-propagandistid olid vene võimu kaasajooksikud ehk kollaborandid, siis loomilikult
aitas selline saast nn kulakuid ja muid eesti talupoegi ja nende perekondi Siberisse saata.
Siberisse saadetud talurahva ainus „kuritegu“ oli see, et nad olid oma raske ja ränga ja hoolsa tööga haljale oksale jõudnud.
miks te tõde ei avalda. moded26. märts 2017, 20:06
veelkord siis mu kommentaar, vastus MInul-le
kuna valdade punapartorgid, uusmaasaajad ja valdade punaaktivistid-propagandistid olid vene võimu kaasajooksikud ehk kollaborandid, siis loomilikult
aitas selline sa-ast kulakute ehk oma ränga ja raske tööga haljale oksale jõudnud eesti talupoegi ja nende perekondi Siberisse saata.
Siberisse saadetud talurahva ainus „kuritegu“ oli see, et nad olid oma raske ja ränga ja hoolsa tööga haljale oksale jõudnud.
püha taevas, ei jõua ära imestada27. märts 2017, 20:43
mitmete tundide viisi moded modereerivad neid kommentaare st kommentaarid ei ilmu ega ilmu
siis saadad uue, ikka ei ilmu ja nüüd on neid ÜHESUGUSE SISUGA kommentaare siin siis kohe 3-4 tükki.
moded, kas pean 100 korda oma kommentaari teile saatma?26. märts 2017, 20:09
millal siis avaldate?
kas homme, kui ma peatoimetaja kabinetti ilmun?
..
Vastus MInu-le
kuna valdade punapartorgid, uusmaasaajad ja valdade punaaktivistid-propagandistid olid vene võimu kaasajooksikud ehk kollaborandid, siis loomilikult
aitas selline sa-ast kulakute ehk oma ränga ja raske tööga haljale oksale jõudnud eesti talupoegi ja nende perekondi Siberisse saata.
Siberisse saadetud talurahva ainus „kuritegu“ oli see, et nad olid oma raske ja ränga ja hoolsa tööga haljale oksale jõudnud.
26. märts 2017, 14:07
tiblunnid vedasid eestlaasi siberisse!
Teada puha26. märts 2017, 13:24
Kommentaariumides ekret sõi..mavad ja vih..kav...ad isikud on tänased potentsiaalsed küü..di*tajad.
ekre süüdi?26. märts 2017, 13:58
Huvitav et miljonist eestlasest 20000 just lõunaeestist ja saartelt küüditati....
samast kohast ,kust praegugi enim rahvast lahkunud....
26. märts 2017, 14:25
ma arvan, et hr. Stalin sai aru, et nendes regioonides elatustase lootusetu ja pakkus Siberi loomingulisi avarusi.
raivo26. märts 2017, 16:56
75% küüditatutest oli Harju-,Tartu-,Viljandi-,Viru-Pärnu. ja Võrumaalt,ülejäänud maakondadest kaasa arvatud saared 25%.
26. märts 2017, 17:40
Nii see Eesti ju jaotatud ongi
Nõus26. märts 2017, 18:05
Meenutaja26. märts 2017, 13:22
k26. märts 2017, 12:01
soome sai abi saksamaalt ainuke riik, mis oli nõus aitama soomet, mõelge, kes oleks eestlasi relvadega varustanud, soome peaminister sai selle-eest 15 aastat vanglat, et julges venemaale vastu hakata, soome võlg venemaale oli 800milj, kui allvee laev maksis 200 000, te üldse saate aru sellest tobedast syydistamisest, mida te Patsile kylge kleebite, venkudele see meeldib, et matsirahval puudub austus oma riigi Presidendile
nh26. märts 2017, 17:51
Kui lubate meenutada, siis Eesti 2 allveelaeba ehitati eesti rahva poolt tehtud korjandusest- praegu pole meil ei allveelaeva, ega ühtki sõjalennukit, aga seeest on meil olemas geniaalsed eesti ärimehed, kes toetavad valitsust, ja kes on õnnelikud, et valitsus nende ambitsioone rahuldaks! Rahvas, see on ainult materjal, millega seda teostada ja valitsus kõigest loob selle võimaluse, et ise putru helpida!
kelle käsul ja kes koostas need nimekirjad?26. märts 2017, 11:26
Eesti rahva küüditamist korraldas ja juhtis "troika" (kolmik), kelle eesotsas oli ENSV Riikliku Julgeoleku Rahvakomissariaadi rahvakomissar Boris Kumm ja kuhu kuulusid veel Siseasjade Rahvakomissariaadi rahvakomissar A. Murro ning Eestimaa Kommunistliku Partei esimene sekretär Karl Säre
Küüditamisi Eestis korraldasid vene okupatsioonivõimud, NSV Liidu ja Eesti NSV Siseasjade Rahvakomissariaadi (NKVD) töötajad ja vene sõdurid, koos kohalike Täitevkomitee töötajatega, kes OLID KOHUSTATUD eelnevalt koostama ja esitama kohalike valdade rikaste talupoegade nn kulakute ja teisitimõtlejate ehk „rahvavaenlaste“ nimekirjad.
Kui mõni täitevkomitee töötaja sellistest nimekirjade koostamisest oleks keeldunud, siis oleks tal oodata olnud kas seina äärde panek või vanglasse minek…või Siberisse sõit.
Materjalide kogumist nõukogudevaenulike kodanike suhtes teostas NKVD oma agentide võrgu kaudu. Linnad ja maakonnad olid jaotatud sektoriteks, kus NKVD agendid hankisid kompromiteerivaid andmeid isikute kohta, keda arvasid olevat ohtlikud nõukogude võimule. Määravaks olid samuti kollaborantidest kommunistide, komnoorte ja teiste nõikogude võimu pooldajate kaebtused.
On veel teada, et Stalinil oli kavas küüditada kogu eesti rahvas.
Nagu hiljem leitud materjalidest selgub, oleks 1941. aastal nõukogude korra kestma jäämine viinud Siberi-teele kogu eesti rahva. Ainult ajaloo suurima inkvisiitori Stalini surm 1953. aastal päästis eesti rahva sellest hävingust. Kuid ikkagi hukkus järgnenud 50 okupatsiooniaasta vältel 274.260 eestimaalast, seega umbes 23% endise Eesti Vabariigi elanikkonnast.
Küüditamine on inimsusvastane kuritegu.
26. märts 2017, 12:37
Küüditamise lõpetas 1941 aastal Eestisse saabuvate sakslastest vabastajate armee, hiljem Stalini surm..
jah26. märts 2017, 14:57
kuna mitmed valdade punapartorgid, valdade ametnikud, volimehed, külanõukogude esimehed, uusmaasaajad ja valdade punaaktivistid-propagandistid olid vene võimu kaasajooksikud ehk kollaborandid, siis loomilikult
aitas selline saast kulakute ehk oma ränga ja raske tööga haljale oksale jõudnud eesti talupoegi ja nende perekondi Siberisse saata.
likvideerimine31. märts 2017, 21:28
Kulakluse, kui klassi likvideerimine ei alanud pärast sõda, vaid sõda oli selle järg. Kulakluse likvideerimine algas venemaal alates 1905. aastast, kui kaabakad võimu haarasid, seega vabamüürlaste saadetud ja koolitatud terroristide, ehk agentide saatmisega venemaale, kellest esimene välismaine agent oli nn.sm. Uljanov, ehk agendinimega Vladimir Iljits Lenin, kes oli psühhopaat ja suri vasaku ajukääru kärbumise tõttu, tappis karistamatult haritud venelasi ja vene talupoegi koos briti agendi Leiba Bronsteiniga, ehk võltspassis nimega Lev Trotski, seejärel tulid teised mõrtsukad valenimega Iossif Stalin jne. Kui see 147 miljonit inimese liha oli venemaal kaabakate kätetööga otsa saanud ja enam orje polnud, keda tööle sundida, suundus Stalin etteteatamata Soome kallale, alustades nn.Talvesõda. Aga soomlased olid kõvad poisid ja lagunenud venemaa neist jagu ei saanud, sest erinevalt eesti, läti, leedust ei loovutanud nad oma maad mõrtsukate baasidele, vaid hakkasid vastu. Lugege ajalugu, kuidas see lihamasin venemaal tööle hakkas ja see töötab seal edasi siiamaani, tehes venelasi lolliks, sest venelastel, kui võõrkeeli mitteoskavatel inimestel puudub side kaasaegse maailmaga, sest neile sisestatakse valelikult, et vene keel on tähtsaim keel maailmas, millega peab hakkama saama ja venelased usuvad seda. Vabamüürlastele on see hea propaganda venelaste orjastamiseks ja venelased on selle üle uhked, et nad nii lollid on ja lasevad endaga mängida, aga probleem on võõrkeelte mitteoskamatus, sest venelased on tehtud veel vaesemaks, kui nad kunagi enne on olnud ja mingit sõnaõigust neil oma riigis ei ole siiamaani, vaadake neid videosid, mis toimus paar päeva tagasi venemaal ja mis toimub praegu valgevenes, kus isegi internet on välja lülitatud ja kogu venelaste vara asub paarikümne oligarhi käes, nii et Lenin on edasi mausoleumis ja midagi uut ei ole venemaal 100 aasta jooksul toimunud.
31. märts 2017, 21:29
Miks kommentaar saadeti modereerimisele, see on ajalugu.
31. märts 2017, 21:44
Miks kommentaar ei ilmu, kas mode ei oska lugeda või ei tunne ajalugu
INIMENE26. märts 2017, 11:15
HUNT HUNTI EI MURRA, AGA INIMENE INIMEST KÜLL...
JUHAN26. märts 2017, 11:01
Küüditamine murdis talumeeste selgroo, hirmutas nad lõplikult ära. Ka need, kes äraviimisest alles jäid. Teatavasti kuivas pärast küüditamiist ka metsavendlus kokku, kuna polnud enam toiduga varustajaid. Metsa jäid veel vaid mõned üksikud.
Minu vanavanemad olid maa poolest keskmike mõõtu talupidajad, kuid tänu töökusele, ratsionaalsusele ja arukale majandamisele olid nad naabritest veidi jõukamad. Teatavasti algas peale sõda talumeeste majanduslik pitsitamine. Kulakuks tunnistamisest pääsesid nad üle noatera. Aga kulaktalude maksud olid tookord sellised, mis lihtsalt pidid majapidamise laostama, see olnuks lõpp.
Need aastad olid pingelised. Riik ühelt poolt kooris, teisalt aga ahvatles vabatahtlikult kolhoose moodustama. Et siis minevat märksa kergemaks. Eks agiteeriti sealgi kandis, kui need talumehed ei võtnud kuidagi vedu. Sest sealsed talumehed olid märksa jõukamal järjel kui muudes kaugemates kohtades. Seda tänu sinna kanti kaevanduste ehitamisele. Kaevuritel oli raha laialt käes, aga söök oli neil nigel. Normileib! Ja seetõttu maksid nad piima, või, munade ja peki eest väga kõrget hinda. Kauaks läks ka kartul ning muugi. Nii et sealmail talumeestel raha oli ning kolhoosi-agitatsioon läks kurtidele kõrvadele. Aga kui 1945.a. 25 märtsil enda ja ka lähematest küladest terve hulk peresid ära küüditati, siis oli kõigil hirm nahavahel. Ja kõik taluperemehed andsid kohe ka nõutud allkirjad, et nad soovivad "vabatahtlikult" kolhoosi astuda.
Kolhoosi ei jäänud vanaisa kauaks. Sest temale kui arukale, õppinud, töökale ja täpsele põllumahele oli kolhoosilik asjaajamine ja majandamine lihtsalt absurdne. Ta astus sealt välja ja muidugi kaotas kogu kollektiviseeritud vara, looma ning inventari. Tagasi ei antud enam midagi. Enda omandusse jäi vaid elumaja ja aiamaa. Vanaisa läks tööle lähinaabrusse, külje alla rajatava kaevanduse mehaanikatsehhi ja temast sai seal hinnatud lukksepp. Kuhu jäi kuni pensionini.
kolhoosiaeg26. märts 2017, 12:04
on tagasi tulnud ja mehaanikud töötava nüüd välismaal.
26. märts 2017, 12:33
Aitäh, JUHAN!
Nii see oli.
Aga ka need taluinimesed, kes olid sunnitud kolhoosidesse jääme, jäid samuti ilma vene võimu poolt äraröövitud varandustest - oma metsadest, põllumaadest, loomadest, põllutööriistadest, viljavarudest ja kõigest kõigest.
Meie vana-vanaisa ja ta pere jäid ilma veel ka vanavanaisa poolt istutatud 100 õunapuuga õunaaiast.
Kui õunad said valmis, olevat vahetuste korras püssimehed valvanud siis, et keegi õunu ei varastaks.
Meie vanaisa ja teised õed-vennad olevat siis püssimeeste vahetuse vahel OMA AIAS õunavargil käinud.
Vanaisa, kes kasvatasnud oma lapsi suures aususes. öelnud siis, et see, oma aiast õunte töömine, ei ole VARGUS,
Vargad ja röövlid on vene võim, kes kõik meie ja ka teiste taluinimeste vara on ära röövinud.
Küüditamine,26. märts 2017, 10:28
nagu enamik nõukogude võimu tegusid Eestis on andestamatu.Mina ei unusta selliseid asju kunagi ja loomulikult ka ei andesta.Sobiva juhuse saabudes löön võimalikult palju süüdlasi lihtsalt maha!
ega sa 26. märts 2017, 12:06
stalinist palju erinegi siis,kes oli ka venelastele nuhtluseks.
Ants26. märts 2017, 09:45
Represseerimisi olnud igasuguseid. Sōja ajal sōitis ūks pere hobusevankril Valgevenest Lātimaale. Sakslased pidasid neid dokumentide kontrollimiseks kinni ja kūsisid, et kuhu sōit lāheb.
Isa vastas, et metsa partisaniks. Selle peale arreteeriti kogu pere, lapsed saadeti laste laagrisse ja tāiskasvanud eraldi. Ei ole huvi tundnud kōikide kohta , aga tean, et ūks selle pere tūtardest sai laagrist vabanedes minijaks rikasse tallu. Sel aastal saab ta 85 ja saab teistega vōrreldes hirmus kōva pensioni ning on oma elu sellise kāekāiguga vāga rahul.
26. märts 2017, 10:27
Seda lugu on mulle mitmel korral rāāgitud ja seoses selle ajalehe artikliga, tuli eile veel jutuks. Sel ajal olid ka rinde eest pagejatele laagrid. See laager ei olnud vangilaager, vaid laager pōgenikkele, aga pere lahutati āra. Oma venna Peetri leidis Ziina alles mitukūmmend aastat hiljem.
26. märts 2017, 10:34
ja mis vahet on Anton ja Ants?
Hetk26. märts 2017, 09:06
Ega tõde sellepärast kao inimeste mälust, kui minu kommentaar ei sobinud.
Ameerika abi26. märts 2017, 09:01
Siberisse sõit käis Ameerika auto kastis ja Ameerika veduriga ja -vagunis.
31. märts 2017, 21:49
Kust need ameerika autod sinna said ja kas nad nii palju vastu pidasid, et Siberisse jõuda, ehk ütlesid poole tee peal üles
MADLI26. märts 2017, 04:08
Suurte rahvahulkade ühest kohast teise vägivaldne küüditamne oli juba muistsest ajast idamaiste türannide viis, Venelased omandasid ja võtsid selle üle monglitelt-tatarlstelt. Suurematest küüditamistest võib rääkida alates Ivan Groznõist. Teatavasti oliäsja vallutatud Novgorod alati Moskva suurvürstidele pinnuks silmas. Sest need olid teistsuguse mõttelaadga, inimesed oma veetšedega ja vabadusega harjuńud. Nendega jagelesid juba Groznõi isa ning vanaisagi. Kuid alles Ivan IV tegi nendega puhta vuugi. Oma opritsnikute ajal tappis taˇNorvorodimaal tunahandeid mässulisi, kümneid tuhandeid aga asustas sundkorras mujale ümber. Harjutas kaugemale oma truude alamate hulka. Asemele toodi aga lõuna poolt uut orjalikumat rahvast.
Peeter Esimene küüditas ära terve vallutatud Tartu linna elanikkonna, kuhugi Venemaale. Talupoegi tassiti aga külade kaupa tsaari töödele. Algul Voroneži sealsetele Musta mere lavastiku ehitamise töödele. Hiljem Neeva jõe suudme soodesse - uut pealinna, Peterburi rajama.
Aga õige hoo said küüditamised sisse ikkagi alles isakese Stalini ajal.
26. märts 2017, 09:29
siis on oodata ka tulevikus selliseid asju ja lootus veel kord Eestimaa pind bursuidest puhtaks saada
Konkreetne juhus25. märts 2017, 23:13
Mida arvate sellisest mehest, kes oli Siberisse saadetud. Jooksis sealt tagasi ja hakkas siin Rakvere pioneerimajja pioneerijuhiks.
ka konkreetne juhus26. märts 2017, 09:14
Roiu kandis saatis naine ise oma kaitseliitlasest abikaasa Siberisse, et saaks mehe vanematelt päritud elamises meestega ameleda. Mees tuli elusalt tagasi, ehitas Tartusse maja ja lõi uue pere. Oli mu tädi naaber. Naine aga elas elu lõpuni selles elamises ja mehi vahetas nagu sokke. Tean, sest selle naise poja naise õde on minu ämm. Naise poeg oli üsna tuntud kaitseliitlane tänases EVs. Eesti on väike!
Urrr25. märts 2017, 23:02
Ega nüüdki see naabrite kadedus ja viha kadunud pole. Nad keeraks sulle nii, et silm ka ei pilguks..
Urrr25. märts 2017, 23:00
Minu ema ja tema perekonda tahtis siberisse saata konkreetselt naaber kes tegi mingit pättust ja tahts, e tema isa tunnistaks valet. Kui ema isa ütles, et ei iialgi siis lubas kätte maksta. Hea oli, et leidu keegi hea inimene kes hoiatas ette, et põgenege ära - teid tullakse otsima.... Ja nii nad siberist pääsesidki.
sama siin26. märts 2017, 09:32
Minu vanaema kolme väikse lapsega päästis Tabivere kooliõpetaja, kes lasti vallamaja juures NKVD poolt maha. Kusagilt ta teadis, et ulualust andev pere käis koputamas. Vanaema elas raudteelaste majas, kus oli vedurite veevõtu koht. Ohutuse mõttes palus kaugemal asuvast perest ulualust, kuhu kolis koos maise varaga. Vara oli hinnaline, kuna minu ema ristiisa pärandas
sama siin26. märts 2017, 09:54
Ema ristiisa (poissmees) oli enne sõda Rootsis hinnatud rätsepp, kes õmbles nii Rootsi kui ka Vene kõrgklassile. Vahetult enne sõda suri ja pärandas kogu oma vara minu emale. Nende enda kodu saigi pommi tabamuse, koputajate juurde tagasi ei julgenud vanaema minna ja nii ta rändas lastega Äksi sugulaste juurde, kolm kaasa haaratud tsaari kuldrubla põlle taskus.See oli ka kõik mis alles jäi. Esemed jäid koputajatele ja pangaarve konfiskeeriti.
ps25. märts 2017, 21:53
naaber kaebas ja saadeti pere Siberisse,tuldi elusalt tagasi aga igaks sünnipäevaks saadeti naabrimehele matusepärg.
25. märts 2017, 21:38
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Nimetame asju õigete nimedega25. märts 2017, 22:10
Stalin tegeles aastakümneid orjakaubandusega. Aga kuidas sa moodsas maailmas orje saad? Kõik muu propaganda on vaid selle nimel, et inimesi "legaalselt" orjusse saata. Hitler üritas ka, kuid töökohti nappis.
ära25. märts 2017, 22:15
plära. Miks siis Lätis-Leedus täpselt samal päeval küüditati kui eestlastel probleeme oli? Niipalju kui mina tean alustasid venelased koheselt peale sissetulekut täiskasvanud elanikkonna süstemaatilist filtreerimist. Ja need süüks pandud tegevused polnud teps mitte EW vastased.
Metsavendade terrorist rääkides, kes andis NL õiguse Eestisse tungida?
Noh jah26. märts 2017, 01:30
Morbiidne hala? Ausalt jätaks teiste rahvaste kannatused neile kannatada.minu esivanemad saadeti in Corpore siberisse.pool suguvõsa puhkab Siberi mullas.Need kes tagasi jõudsid leidsid eest lagastatudd kodud, kus elasid sees jumal teab kuskohast tulnud tondid isegi koduküla ei saanud tagasi. Morbiidne hala on see, kui mingi suvaline tont seda terrorit õigustada püüab
baltisakslane25. märts 2017, 21:10
Seega oleks tulnud kogu Saksa rahvas Siberisse küüditada kui nõukogude võimu vastane üritus ja selleks olid pärast sõda Stalinil kõik õigused ja võimalused. Olete te vaesed baltlased mõelnud, miks sakslastega midagi ei juhtunud - balti riigid vahetati saksa vastu välja. Miks küüditamine Kaukaasias, Kesk-Aasias ebaõnnestus?
hmm25. märts 2017, 21:30
oled purjus või? Baltisakslasest oled küll kaugel, Potsdami konverentsil jagati Saksamaa ju nelja liitlasriigi tsoonideks. Venelastele jäi vaid 1/4 Saksamaast. Ja kujutad nüüd ette, et enne kui Hruštšov ehitas Berliini müüri said sakslased vabalt nende tsoonide vahel liikuda.
Sakslane, oled kuulnud laagritest a la Buchenwald 2, kuhu venelased just neid ebasobivaid sakslasi paigutasid.
Küüditamine Kaukaasias ja Kesk-Aasias. Tšetšeenide küüditamisest oled kuulnud? Krimmitatralastest? See oli ju lausa genotsiid
Kuuuurijale26. märts 2017, 08:39
krimmitatarlased ei ole tatarlased. Vanasti eestlased oma harimatusega ei uhkeldanud! Ah jah, see oli ikka enne küüditamisi....
zz26. märts 2017, 08:14
Kaukaasias toimus küüditamine. minu sugulane oli sealt pärit.
saksa mehed26. märts 2017, 10:09
saadeti viimseni rindele...kuni poisikesteni välja,,,,juudid põletati....naised vägistati...
keda sa siberisse saadad,kui enamus sõjavange kes seal oli sinna ka jäid....
venemaa viha euroopa vastu,kes näljas kallale kargas,ning miljoneid tappis ja stalini võimunälg,ning hirm venelaste ees pani selliselt käituma.
Miks küüditamine Kaukaasias, Kesk-Aasias ebaõnnestus?26. märts 2017, 23:31
Seal tehti veel põhjalikumalt. Seal olid sugukonnad, millede vanemad olid nõukogude võimu eest põgenenud. Inimesi küüditati külade kaupa.
31. märts 2017, 21:50
sest stalin oli ise kaukaaslane
31. märts 2017, 21:50
Miks mode kommentaare kinni hoiab
Teata ebasobivast kommunismiehitajast!25. märts 2017, 20:46
Umbes nii võib ka kommentaatorile pakutavalt pinnalt lugeda. Asjal on ilmselt ka konks juures. Näiteks paljud Delfi kolleegid ei jõua väljaannet ära kiruda, kuna arvavad, et kustutatakse täiesti ajuvabalt kommentaare. Mõned arvavad, et sõnavabadus ise! on ohus.
Ma arvan, et asi on palju proosalisem. Kustutavad tegelikult kommentaatorid ise kambakesi minu poolt näidatud nupukest vajutades. Järelvaataja tuleb ja vaatab - inimene on üles antud, ju siis midagi kahtlast on - ja kriips peale!
Nagu poleks inimest olnudki.
raudmees25. märts 2017, 20:11
Vene sõjaväes azerimaal sain ühe aseriga heaks tuttavaks Oli aastates mees Jutustas et elasid enne sõda Iraanis kus elu üsna vilets Külla tulid agitaatorid ja näitasid filmi toredast elust nõukogudemaal Lausa piimajõed ja pudrumäed Otsustatigi koju sõita Terve eselon Bakusse Aga platvormi ääres seisis ka teine eselon mis hoopis suunaga Siberisse Venelastest nn kulakud kupatati hoopiski soodesse nälga surema Koletu aeg oma totrate ideedega
125. märts 2017, 19:43
A me siin palume, kas ja kus saaks küüditajate nimesid näha, juudid ei palunud midagi, käisid ise Argentiinas natse lintsimas, kotti ja Iisraeli, vot nii.
punane terror Eestis25. märts 2017, 19:08
• Arreteerimised viidi läbi Eesti NSV prokuröri Kaarel Paasi või tema asetäitja Eriasjades Sergei Nikiforov või Eriasjade osakonna prokuröride sanktsiooni alusel või nn sõjalistes süütegudes Balti ringkonna NKVD vägede Sõjatribunali prokuröri Palkini - loal, kes kinnitasid ka süüdistuskokkuvõtte.
Kohtuotsused vormistasid peale NKVD vägede Sõjatribunali ka veel SARKi Raudteevägede Sõjatribunalid, Balti Sõjaväeringkonna Sõjatribunal, NSV Liidu Punaarmee 8. Armee Sõjatribunal, Balti Laevastiku Sõjatribunal ja NSV Liidu Siseasjade Rahvakomissariaadi juures asuv Erinõupidamine.
Aastatel 1940 – 1941 mõisteti Eestis tegutsenud Erinõupidamiste ja eriliigiliste Sõjatribunalide poolt surma vähemalt 300 isikut, umbes pooled neist enne sõja algust. Enamik mahalaskmisi toimus Tallinnas või selle ümbruskonnas.
• 1941. aasta juunist oktoobrini hukati 2199 tuvastatud isikut.
• (massimõrv Tartu vanglas, kus 8./9. juuli öösel lasti maha 192/198 inimest: 172 meest ja 20 naist. Ohvritele tulistati püstolist pähe, enamasti näkku. Laibad heideti kaevu või maeti vanglaõuele.
• Tallinnas Pirital, Sheeli krundil, kus ühes hauas avastati 1942. aastal 14 mehe ja ühe naise laibad, kes olid sinna maetud elusalt. Ohvrite käed olid selja taha kinni seotud ja selleks, et ohvrid ei saaks karjuda, suhu topitud suur riidetropp. Kuna mahalaskmisel relvade paugud võinuks äratada ümbruskonnas tähelepanu, maeti inimesed hauda elusalt. Haudade avamisel laipade ülevaatamisel ja lahkas, leiti nende hingetorudes ja kopsus liiva. Mõrvatuil peale lämbumise teisi surmapõhjusi ei olnud. Laipadel oli küll peksmise ja piinamise jälgi, kuid need ei põhjustanud nende surma. Seal mõrvatutest on teada 78 inimest.
• Saaremaal Kuressaares vanglana kasutatud keskaegse Kuressaare piiskopilinnuse territooriumil mõrvati 18. september 1941. aastal Balti rajooni Rannakaitse Staabi Sõjatribunali otsusega (Staabi eriosakonna, mille asukoht oli Lossi tänav majas nr. 27 ja mille ülem oli vanempolitruk Mihhail P. Pavlovski[3]) [4] 90 inimest, 87 meest ja 3 naist.
• Saaremaalt Iide külast leiti 20 ja Salme vallast 25 mõrvatut.
• Viljandi vanglas hukati 8. juulil 1941 ja maeti samas õue kaevatud auku 10 meest ja üks 14-aastane poiss, ühel haavatul õnnestus august välja ronida ja põgeneda.
• Läänemaal, Lihulas - 9. juulil toime pandud 6 inimese ja Haapsalus 11 inimese hukkamised.
Tallinnas 23. juunil 1941 toimus seeria mahalaskmisi järgmiselt. Surmamõistetud vahialused viidi julgeoleku rahvakomissari Boris Kummi või tema kummagi asetäitja kirjalikul korraldusel kolmest või enamast vangist koosnevate gruppide kaupa üldvanglast nr. 1 (nn Patarei vangla) Pagari tänava sisevanglasse. Vangid võttis vastu sisevangla ülem ja komandant valvemeeskonnaga. Surmaotsuse täideviimise juures olid Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Rahvakomissariaadi 1., 2. ja 3. osakonna ülemad. Mahalaskmiskomandot juhtisid sisevangla komandant Arnold Brenner ja RJRK 3. osakonna ülem Sergei Kingissepp[6].
Kinnipidamiskohtadena kasutati ka Keskvanglat ja "Kawe” keldrit Pärnu maanteel - Tallinna Miilitsavalitsuse nn. miilitsa arestimaja.
Punaarmeelaste ja NKVD/NKGB ja hävituspataljonide poolt mõrvati tsiviilisikud. Nende hulgas oli ka mõnikümmend isikut, kes võitlesid metsavendadena Punaarmee ja hävituspataljonide vastu.
1940. aastal vangistati Eestis ligi 1000 ja 1941. aastal ligi 6000 inimest. Valdav enamik neist mõisteti süüdi ja saadeti NSV Liidu vangilaagritesse, kus suurem osa neist suri või hukati. Olemasolevatel andmetel hukati 1940. a vangistatutest vähemalt 250 ja vangistuses suri ligi 500; 1941. a vangistatutest hukati üle 1600 ja vangistuses suri ligi 4000.
Kõigi nende hukkunute veri kleepub nii Stalini kui käsuandja kui ka venekeelsete mõrvarite ja ka üksikute eestlastest kollaborantide kätel.
Keda?25. märts 2017, 23:19
Need naised ja lapsed tapsid?Ära aja jura,sovett!!!
26. märts 2017, 00:26
Kui naabrimees tapab minu perest kedagi, siis mina tapan terve tema pere, sel printsiibil tōōtas Stalin.
reeturid25. märts 2017, 19:05
Küüditamisi korraldasid ikka vene okupatsioonivõimud, NSV Liidu ja Eesti NSV Siseasjade Rahvakomissariaadi (NKVD) töötajad, koos kohalike abilistega ehk punasabarakkudega-kollaborantidega.
Esialgsed küüditavate ja arreteeritavate nimekirjad koostasid NKVD ja NKGB töötajad maakonna- ja linnaosakondades, mille kinnitasid NKVD ja NKGB osakondade ülemad. Nimekirjad kinnitasid vabariiklikul tasemel ENSV NKVD (hiljem NKGB) ülem see veriste kätega kollaborant Boris Kumm või tema asetäitja Aleksei Škurin.
Kahjuks leidus jah, ka eestlaste seas üksikuid „koputajaid“ ehk punavenelastega kaasajooksikuid ja punasabarakud.
Üks kuulus ja tuntuim kollaborant ja venelaste sabarakk oli sel ajalTartu Vanemuise peanäitejuht Kaarel Ird, kes koos hävituspatasljoni meestega ajas kodunt metsa põgeneda saanud talupoegi ja nende naisi-lapsi nagu metsloomi mööda metsi taga.
Need kinnipüütud inimesed eskortis Ird siis relvade ähvardusel sinna raudteejaamadesse, kus seisid ülipikad loomavagunitega küüditamisrongid.
Naastes hommikul tagasi teatrisse,
teatanud see kollaborant ja Eestimaa suurim s…a K. Ird – „käisin sõnnikut vedamas!“
Õnneks oli selliseid alatuid eestlasi väga, väga vähe.
ilma pappita ka teavet.25. märts 2017, 18:57
Euro kommarite tõde on siin muidugi vaid raha eest kätte saadav, tegelikult 41 aastal viidi otse surma laagri ja vanisa kohta puuduvad igatsugu andmed, see toimik millele ligi lasti on umbluu ja vanaema teise raksuga vast küüditati lihtsalt töö laagri neile juba lasti ligi ja isegi võimaldati ajaga võidu joosta kas enne saabub surm või nii nimetadud nõukogude eesti piir, isegi õnnestus terve nädal näha siinsete punaparteilast tegemisi ja toimetamisi.
..25. märts 2017, 18:18
Minu abikaasa isa võeti otse töökohalt, keegi jõudis jooksuga koju hoiatama, nii et vanaema ja ema said metsa pakku. Kui julgesid metsast välja tulla ja koju tagasi minna, siis olid ees juba "uued elanikud" kes ei andnud tagasi isegi supipotti, et naised metsas süüa teha saaks. Nende järeltulijad elavad talus siiani, kui tagastamist tahtsime, siis öeldi, et "heausksed" ja pole milleski süüdi. Kompensatsiooniks anti veeringud ja talu tagasi saada ei õnnestunudki. Eesti ajal oli väga jõukas talu, masinlüps oli sees ja talu oli väga heal järjel. Kui isa Siberist tagas sai, siis ei lubatud koju tagasi pöörduda ja kui töökas mees agronoomi ameti lõpus sai, siis tuli välja et endine kulak ja üle metsavahikoha ei lubatudki. Vaat selline lugu. Ema poolt sugulasi jõuti aga hoiatada ja nad said kõik pakku ja jäid küüditamata ja pärast ei teinud neist välja enam keegi. See inimene kes hoiatas, elab siiani, auväärne 95 eluaastat juba elatud, riskis eluga, sest kui oleks välja tulnud, et hoiatas, oleks kas ise Siberisse viidud või seina äärde pandud. Tänu ja tervist talle!
Ei25. märts 2017, 20:56
25. märts 2017, 18:17
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
25. märts 2017, 20:27
roni tagasi oma kodusesse sea seedekulglasse, sid
Talguline25. märts 2017, 21:24
Ma arvan,et suurem pussnuga või kirves peab ikka voodi all olema ,igaks juhuks.Ma kaevan juba kolmandat kuud maa-alust linnakut ,kuhu maapakku minna..
Ajalugu kordub/25. märts 2017, 17:59
Tehke silmad lahti ja vaadake ümberringi. Naabrimees nöögib naabrimeest kuis jaksab, eriti on see tunda maapiirkondades. Kes veeretab suuri kive teepeale, kes langetab puid teetõkkeks, kes künnab üles. See on meie uus reaalsus ja millega see ükskord lõppeb, seda peaks ajaloost õppima.
ära jahu25. märts 2017, 18:51
pole see miski uus reaalsus, loe kasvõi tammsaare vargamäed. vingatseid ja kiusupunne on ajast aega ilmas elanud ja kui selliste üksikute baasil hakkad tegema üldistusi ajastu ja eestlaste kohta siis näitad vaid oma rumalust ja kitsast silmaringi.
Mädanik26. märts 2017, 16:35
Maal ei tohi enam kusagil ettevaatamult ringi kolada sest kõik kohad on eramaa silte täis.Pole midagi tavatut kui eramaa omanik tuleb täiest kõrist röökides kelle maa peal te ra.ped käite.Ei häbeneta seda laste juures olekul.
cccp25. märts 2017, 17:51
Täpselt nii nagu täna mõnitatakse EKRET ja Helmeid, et nad näevad tonti seal kus seda ei ole, mõnitati ligi 100 aastat tagasi neid, kes pöörasid tähelepanu ohule idast. Mingit vaenu Venemaa poolt ei tule, baasid tulevad sisse vaid meie endi kaitseks, ärge tekitage paanikad jne...
Mäletame veel hästi kuidas 10 aastat tagasi europropaganda veenis, et euro hinda ei tõsta, mingeid õiguseid teilt ära ei võeta, saate ise otsustada jne. Reaalsus oli hoopis midagi muud. Kui oli vaja vähemuste jaoks kooseluseadus vastu võtta, tekkis äkki mingi tohutu press Brüsseli poolt ning ka kõige konservatiivsem reformierakondlane muutus äkki vikerkaarevärviliseks.
25. märts 2017, 21:23
Enne kui venelane meid kaitsma jōudis olid paljud sūūtud inimesed juba kuuli saanud.
mina14. juuni 2023, 12:28
küüditatakse Nursipalu ja Soodla inimesi ja pole nimesid vaja kes seda teevad
Serra25. märts 2017, 17:43
Pääskülas, praegu tänava nimi Sõbra põik, vägistasid mitukümmend vene sõdurit lapsi ja ema sundisid pealt vaatama. Üks poos end üles, teine viidi hullarisse ja sinna ta jäi. Kas ka eestlaste korraldatud? "Tore" rahvas need venelased.
to oota veidi25. märts 2017, 18:36
Poolearulistel oli varem kombeks üks millise teema peale öelda veb fond. Üle pikkade aastate on ka nende elus toimunud muutus, veb fond on asendunud muhameedlastega.
mulle rääkis vanaema25. märts 2017, 18:49
kuidas saksa sõdurid himustasid 15-16a külatüdrukuid. Olla ka tema ühte vägisivõtmist pealt näinud.
to mulle ...25. märts 2017, 19:09
Kuidas ta sai seda pealt näha, kui ta teisel pool rindejoont oli?
.....25. märts 2017, 19:14
Mis see saksa sõdur siia puutub vanaisa oli juba kuttu surma laagris selleks ajaks paugu käima hakkasid, ja vanaema vaevalt saksa sõjaväes püsiga ringi jooksis.
26. märts 2017, 00:30
Mida te siin kommenteerite, kui te ajaloos nii rumalad olete. Sōja ajal elasid sakslased peaaegu igas meie talus. Eks siis nāhtud ja teatakse, mida nad tegid.
tegelik elu26. märts 2017, 07:45
Ehtne provokaator. Vanaema ajas vist sakslased punaarmeelastega segamini. Nemad käisid küll külades vägistamas, röövimas ja tapmas. Sakslased oleks selliste tempude eest saadetud sõjakohtusse ning edasi karistusroodudesse ja rindele kõige ohtlikumatesse kohtadesse.
Mäletagem 25. märts 2017, 17:34
Meie väikerahva mälulõng on katkematu, pikk.sellest karmist ajast möödugu või terve igavik. Rasked hingearmid iialgi ei rahval parane. Kelle põrm on võõras mullas, ei need eales vanane.
nii25. märts 2017, 17:03
2017 aasta kõik on digi. aga kui tahan näha palju minu külast või linnast inimesi ära viidi (nimeliselt) , kust ma selle leian ? Siis , kes olid küüditajad ? Venemaa ja juudid taovad oma propagandasse miljoneid ja me ei saa mingit lihtsat otsingumootorit tehtud.
kes olid küüditajad?26. märts 2017, 10:50
Vastus on inimeste mälestustes. KGB toimikud likvideeriti nii mõnegi endise kommari rõõmuks kibikiiresti.
25. märts 2017, 17:00
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Ain kallis25. märts 2017, 21:26
Kommunistlik riik, siis ka juhtpartei kommunistlik partei.
25. märts 2017, 16:59
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Vaata Ain25. märts 2017, 17:20
seda olen ma kogu vabariigi aeg imestanud, et miks lasti trügida vanadel kommudel kohe valitsusse.
kuhu su katus sõitis25. märts 2017, 18:54
milline lauristin see sinu kommunist on?
Rudi 25. märts 2017, 19:32
Marju on tema eesnimi. 1. EW kukutaja tütar.
Samuti26. märts 2017, 10:52
25. märts 2017, 16:46
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Lisaks25. märts 2017, 16:53
Ahtolobjakad, kristerparised, jaanatoomid, olevremsud ja sajad, keda me ei tunne.
...?27. märts 2017, 16:29
Miks küll ei ole keegi maininud I d e l J a k o b s o n i nime.
Nkvd - lane isiklikult võttis vastu otsuseid maha laskmise ja küüditamise kohta. Mitmed sajad eestlastest naised, lapse ja vanurid saadeti selle isiku otsuse kohaselt Siberisse.
teema on tundlik25. märts 2017, 16:19
sest vanemate patud nuheldi ka lastel.
Ülo25. märts 2017, 16:09
Sugulasi, kui ka kaugemad ja ka hõimlasi kaasa arvata oli seinast seina. Nii neid, kes sõdisid laskurkorpuses, kes aga SS-i leegionis. Isegi üks soomepoiss oli. Oli nii hilisemaid küüditajaid kui ka küüditatavaid. Nii metsavendi, nõukogude aktiviste kui ka väljamaale putkajaid,. Nii valget laeva ja ameeriklasi ootavaid metsavendi kui ka neidki, kes ise metsast kuuli said.
Üks vanaonudest sattus mopiga Venemaale ja pisteti korpusesse. Seal oskas ta saada roodu komsorgi abiks või asetäitjaks ja vanemseersandi või staršina pagunid õlgadele saada. Ning mingid medalid rinda. Vaat sellest sai aktivist. Algul pisikolhoosi esimees, hiljem pärast liitmist uue partorg. Aga enne seda oli ta ka üks küüditajatest. Kohalik, kes soldatitele taludesse teed kätte näitasid. Mina ise nägin teda vaid ühe korral, kui alles väike laps oli. Sest tema elas Eestimaa teises servas. Kuid räägiti, et purjuspäi olevat ta palju rääkinud, kuidas küüditatavate majadest soomust tehti. Et võõrandatud vara nimekirjadesse sattunud osa head-paremat. Aga märksa rohkem väärtesemeid, serviise, kristalli, kelli, kunstiteoseid, riidekraami ja muud olevat sattunud hoopis kohalike parteilaste ja bosside hõlma alla. Ikka nii, et kes tähtsam, see valis esimesena ja krabas rohkem. Väiksemad vennad aga selle mis suurtest üle jäi.
25. märts 2017, 16:07
oleneb kelle vaatenurgast. Toom, Staluhhin, Kõlvart ja Co väidavad, et seda pole olnud ja kui oli siis "vabatahtlik", eestlane jälle vastupidist, irw
25. märts 2017, 16:48
Eitavad kyyditsmist? Kuidas sellised tegelased siis Eesti poliitmaastikul yldse tegevad saavad olla? Kuidas see vöimalik on?
anuaar25. märts 2017, 15:34
meie perest ei küüditatud kedagi.vähemalt juttu sellest pole olnud.kui aga loen neid jutte kes on kokkupuutunud sellega siis on nii valus kohe,vaesed inimesed mida nad pidid üleelama ja mille eest.
Mimoos25. märts 2017, 18:49
Minu isal tulid veel 80 aastaselt pisarad silma kui jutustas oma pere kyyditamisest! Polnud nad mingid rikkurid, iseg sulast polnud, ainult suvel olid abilised.
25. märts 2017, 21:30
Tuli ehk meelde millisele abilisele vōlgu on.
olen mõelnud miks25. märts 2017, 15:23
Minu vanemal ja vanaisal oli 5 last. 2 vanemat elasid eraldi.
3 väikest last ja vanemad elasid väikeses 2 toalises korteris. Varandust polnud. mees oli kingsepp, naine kodune. Miks nemad ära küüditati ? Saaks ma seda kuskilt teada.
ma küll ei tea25. märts 2017, 15:53
aga kas on olemas mingeid arhiive, kui sealt uurida ?
Ega25. märts 2017, 18:20
arhiividest põhjust vist küll ei leia. Minu mehe sugulastest viidi inimesi lihtsalt sellepärast, et nimekirjades olnuid ei saadud kätte. Arv pidi täis saama ja selleks võetigi keegi asemele. See kes viidi ,võeti vanema õe mehe asemel. See mees oli kohalik konstaabel, väikeses külas.
Võib- olla 25. märts 2017, 18:26
....oli tegemist valekaebusega?
välistatud31. märts 2017, 21:40
Valekaebusi ei olnud politrukkidel,kõik oli õige, peaasi, et maha lasta ja tappa sai, kaasa arvatud väikesed lapsed, kõik läksid lihakoormasse.
31. märts 2017, 21:40
Kas mode on kommunist, et tunneb ennast puudutatuna, miks kommentaarid ei ilmu
n25. märts 2017, 21:28
No põhjuse leidis igasugust, minu vanaisa ja ta pere viidi põhjusel ,et metsast läksid läbi Sakslased ja tõenäoliselt tegid koostööd sakslastega. Põhjust ei peagi olema lihtsalt inimeste norm tuli täita.
Muidugi kõige hullem oli ikka see, kuidas lähedalt naabrimees(Eestlane) olevat asjamees saatmisel ja kodurüüstamisel olnud(tahtis võõra varaga rikkaks saada). Kodurüüstamisega kindlasti rikkaks ei saanud aga langes alkoholi küüsi.
Kohalikud Venelased olevat olnud seal kohati sõbralikumad kui siinsed Eestlased sest nad olid sama vaesed kui küüditatud.
Siberis olid vist 12a. (täpselt ei tea) saatsid Eestisse palvekirja tagasisõiduks . Kaks aastat ootasid kirjale vastust ja Eestist ei tulnudki vastust (Eestil oli pohh.. või hirmul ei tea). Kohalikud Venelased andsid nõu miks te Eestisse kirjutate , kirjutage Moskvasse palve. Nii nad tegidki ja kuu ajaga said loa koju minna. Sellised on Eestlased ei teagi kas peaks uhke olema.
kustav unzip25. märts 2017, 14:48
tegi terve valla puhtaks kulakutest,et andrei saaks kommiterni pääkeskusesse asjapulgaks,vot kus oli ettenägelik mees.
25. märts 2017, 15:14
no aga-ega käbi kännust kaugele kuku26. märts 2017, 11:04
Andrei oli ise ka igati agar, esivanemate vääriline. Alguses Ülikooli komsomoli rakukese eestvedaja, siis armees politrukk ja hiljem rajoonikomitees olles ajas penidega lapsi taga. Keda peni korra näksinud on, ei see enam meelt avaldama tänavale tule!
viidi25. märts 2017, 14:41
kui lambaid nööri otsas....
orjakaupmehed25. märts 2017, 14:25
Juhuslike inimeste tööteraapiasse saatmine kõlab sama hästi, kui põrsas kotis ostmine. Rumal jutt! Vaja oli inimesi, kes tööd teevad mitte ei logele. Töökatel inimestel on ka varanatukest rohkem kogunenud, nii et iga kogenud silm näeb seda.
Rudi 25. märts 2017, 16:46
Nagu 1990. a. töökatel? Tehaste, kolhooside, ettevõtete vara tassisid need võimul olevad "töökad" oma tarusse ju....
Paljud kommentaarid on25. märts 2017, 14:02
kubisevad arvamustest, et
et eestlane on ikka jube halb rahvas ja ainult eestlane kaebas teise eestlase peale.Need on küll kirjutaud punavenelaste ja kommunistide poolt.Iga rahva seas on reetureid, ka venelaste endi seas,ka eestlaste seas.aga põhilise töö tegid ikka eesti rahva kallal venelase hävitusteod,mida siin ikka ainult eestlasi maha teha,nuhid kirjutavad,
Venelaste idee,25. märts 2017, 14:07
aga "tööriistaks" eestlane. Kuidas muidu saadi andmeid, keda küüditada? Juhtus ka kadedusest või mõnest muust vihast teise vastu, et "ära saata".
to Venelaste idee25. märts 2017, 14:40
Ega EV-s varad varastaud polnud, makse koguti, omavalitsustes elanike nimekirjad.
Arhiividest saadi andmeid.
Pealekaebamisest.25. märts 2017, 14:49
Tsiteerin. -Kuidas muidu saadi andmed keda küüditada.- Küll on ikka loogika !
Küüditatud oleks nagunii , sest käsk tuli Moskvast . See on põhiline. Pealekaebajaid on iga rahva hulgas. See on üks hale jutt, et eestlased on ise süüdi, sest kaebasid ja selle pärast küüditati.
Elasid sel ajal, või?25. märts 2017, 15:06
Olin küll laps, aga hästi mäletan, kuidas jutud liikusid. Inimesed ei julgenud teregi öelda, võidi valesti aru saada. Usu jah, praeguseid mäepealseid!
Kuidas saadi andmeid, keda kyyditada?25. märts 2017, 16:24
Võeti Kaitseliidu, pritsimeeste, sõjaväelaste, politsinike ja nii edasi nimekirjad ette ja hakati näpuga järge ajama. Normaalses riigis säilitatakse dokumente ajaloo tarbeks, tiblastani esindajad aga hakkasid neid materjale kyyditatavate nimestike koostamiseks kasutama. Eks sallijate esivanemad ja eeskujud aitasid kah natuke -rahvuslikumalt meelestatud tegelaste nimesid ette söötes. Ja see kvoodivärk. Miskipärast on stalinistid, feministid, lgbt-istid sama meelt, et kvoodid peavad olema....
e.25. märts 2017, 22:31
Leidsin 1980-tel ühe Viljandimaa talu vanast aidast 1930-te lõpul trükitud paksud edukate talunike aastaraamatud - talu andmed ja peremehe fotod juures. Püüdkem mõista, Eesti oli '30-tel tavaline Euroopa riik, kus inimesed ei pidanud varjama oma sissetulekut, talu pindala, põllutöömasinate/veokite olemasolu ega kuulumist rahvuslikesse organisatsioonidesse. Kõikvõimalikke nimekirju, edetabeleid avaldati regulaarselt. Võta ette ning koosta küüditamisnimestik kasvõi poolest rahvast ilma laua tagant püsti tõusmata ja kohalikku pealekaebajat otsimata! Venestunud ida-eestlasi leidus kah piisavalt tõlgete tegemiseks. Nn. eestlasest pealekaebajat oli moolokile tarvis vaid 'otsuse õiguslikuks vormistamiseks'. Meenutagem, et Stalinil oli eriline kiiks fabritseerida igale oma kuriteole formaalne JOKK, mis polnud küll päris jokk aga piisav vee sogamiseks ning tulevikus L0LLi m6la ajamiseks, kui ohver peaks oma õigust tagasi nõudma.
ah sooo,et26. märts 2017, 11:14
poolharimatu vant tuli siia ja luges soravalt eesti keeles arhiivide materjale, nimekirju? EV ametlik keel oli siiski eesti keel.
venelane ära üle pinguta25. märts 2017, 15:51
Balti sakslased lahkusid 1939 ja sakslased neid oma võimu ajal tagasi ei lubanud.
mats25. märts 2017, 15:28
see pealekaebamise jutt on ka punaste propaganda mida siinsed kremliidid õhutavad tänaseni ning mõned tobud isegi usuvad seda. mõned juhtumid loomulikult olid aga see "andis kasvõi oma isa üles" on ju konkreetselt vene muinasjutt nõukogude inimese kasvatamiseks. kui sa punaste jutust kasvõi 1% usud siis oled ikka poolega petta saanud.
mina26. märts 2017, 11:45
siiski usun rohkem küüditatute endi jutte ja mälestusi.
Küü25. märts 2017, 12:50
Täna 68 a, tagasi saadeti ka mind Siberisse. Meie maja vajati kolhoosi kontoriks. Olin 10 a,. Ussinskis. Elanikud olid seal väga söbralikud. ja pakkusid kohe elamist nende kodudesse.
Poliitkarjeristid25. märts 2017, 13:07
On igal pool samasugused ahned ja kadedad. Tavaline vene inimene ongi lahke ja sõbralik kahjuks küll veidi rumalalt patriootlik, mille tõttu Putini taolised eid ära kasutavad
Erna25. märts 2017, 18:44
Eestlane on ka lahke ja sõbralik niikaua kui võõra pilli järgi tantsima ei pea hakkama.
26. märts 2017, 02:04
eestlasel selles mõttes ei olegi oma pilli, ikka kas vene, või euro pilli järgi.
Tiit25. märts 2017, 12:50
Asi oli lihtne, endised pätid ja joodikud pandi voimule ja nemad kandsid viha edukate talumeeste ja teiste korralike inimeste vastu. Siis nad käisid ja koputasid.
Nende nimesid ei avaldata, nende seas voivad olla tänapäeva valitsusliikmete esivanemad.
e.25. märts 2017, 22:16
Pätid ei pruukinud jõukamate peale isegi viha kanda. Inimloomus lihtsalt muutub, kui ta äkki püünele 'väljavalitute' sekka tõstetakse. Hirm segatud ahnuse, truualamlikkuse, madala IQ jt. vähemväärikate omadustega tegi tihti ära sama töö.
25. märts 2017, 11:19
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
huvitav25. märts 2017, 11:50
Tiit25. märts 2017, 16:17
Need andmed on 70 aastaks salastatud.
25. märts 2017, 18:58
Milles järeltulijad süüdi on?
mõni26. märts 2017, 11:57
järeltulija varastab siiani riik võimu juures ollesi.
kadri 25. märts 2017, 10:57
Vôtke eeskujuks ühe perekonna, kes teeb kôik oma vanavanaisa au jaluleseadmiseks. Peale selle, on ka kollektiivse hagi vorm olemas.
http://stepanivanovichkaragodin.org/
25. märts 2017, 10:48
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
25. märts 2017, 11:27
muidugi olid. neid teati ja teatakse siiani. justkui risk nõukogude moodi: kõik teavad, kes on koputaja, aga ikka räägivad politiilisi anekdoote.
mis sa sogad25. märts 2017, 11:32
mõne sõbra kustutab nimekirjast ja ongi hea inimene.
nii oligi25. märts 2017, 13:18
sõbra asemel läks keegi teine
Milla25. märts 2017, 13:52
Ja kas teistel oli süüd? See pere pääses, augutäiteks saadeti teised. Plaan oli vaja ju täis saada. Ja olid omad eestlased käsutäitjaiks. Praegugi ulub kari jaburaid venemaa poole nagu koerad kuu poole. Reeturihinged.
LUMI !25. märts 2017, 10:45
Kui võrrelda pilte ja teksti, siis kuidas sai paks lumi maas olla ? Pildid pärit muuseumist nagu kirjas.
25. märts 2017, 11:51
pilt illustratiivne, sel ajal polnud veel selliseid autosid.
SL25. märts 2017, 13:17
Studebakereid polnud siis? Lend-lease'iga kõik saadud, kõlbas vedada nii soldateid kui "fašiste"
25. märts 2017, 21:38
sõps26. märts 2017, 12:57
GAZ-51 hakati tootma 1946. Siis esimesed võisid ka Eestis ringi vurada
ants25. märts 2017, 10:37
Eesti vabariigi ametnikele, politseinikele, kaitseväelastele, kaitseliitlastele ja valitsejatele ja ka kunstiringkkondadele näiteks anti hoiatus: kui te meelt ei paranda, teid likvideeritakse ja teie maa läheb võõrvõimu alla. Need vaid sülitased sellele hoiatusele! Prassiv ja mitte kellestki hooliv elu käis hooga edasi! Lugu sai just sellise lõpu nagu oli ära teeninud! Valitsejad likvideeriti ja ülejäänud keda küüditati, läksid teiste eestlaste pealekaebamise tõttu.
Tänapäeval on seda raske tunnistada sest võim on rahvast aastakümneid lollitanud pooltõdede ja valedega.
Ill25. märts 2017, 10:50
Teil on täiesti õigus! Ajaloost aga ei õpita. Varsti kuluvad metsatöö oskused ära tänastele rõhujatele. Täpsemalt siis kodusid väljapetvatele pangatöötajatele ja neid abistavatele täituritele ,kohtunikele ja politseinikele. Läbi hakkavad seda viima need võõrväed,kes end pealinna tänavatel juba näitasid koos enda lahingutehnikaga. Varsti.
5725. märts 2017, 10:37
häbiväärne, et seda raha eest peab lugema
Lugeja 10:3725. märts 2017, 11:05
Tõepoolest võiks niigi palju vastu tulla, nii erakorralist artiklit saaks ka vaesem kiht lugeda.
25. märts 2017, 15:23
vaesemat ei küüditatud ja lugeda ka ei saa , ääää
aprilliküüditamine25. märts 2017, 10:18
1951. aasta aprilliküüditamise (Operatsioon "Sever") nimekirja koostamine toimus usu alusel. Nimekirja kantud 8576 inimesest 250 inimest elas Eestis. Ära viidi kokku 282 inimest, sest kaasa minema sunniti ka mitteusklikke pereliikmeid ja sugulasi. Ära viimist ei takistanud ka asjaolu, et mitmetest küüditatud perest olid alles kas vanurid ja/või alaealised lapsed, kuna põhihooldajad ja/või vanemad olid arreteeritud (või surnud).
25. märts 2017, 15:24
sellest pole kuulnudki , sellest viimased 25 aastat vaiktud
loen25. märts 2017, 10:15
kremli lakeid üritavad muudkui jaurata, et omad kaebasid ja omad küüditasid mis on sulaselge vale, täpselt samamoodi kuulutas vene propaganda, et Tallinna ja Narva pommitasid puruks sakslased
....25. märts 2017, 10:24
praegu on Kuku-raadios saade Lahe laupäev, mille tegija riivas kõrva juba mõni nädal varem, kui ta muuseas nimetas, et Koidulal ei olnud lapsi. Täna hiilgas ta aga sellega, et nimetas küüditajateks peamiselt oma inimesi. Selle kõrval on täiesti tühine tõik, et mees, kes väidetavalt tegeleb ka muusikaga, ei oska hääldada isegi Zoltan Kodaly nime. Ja muidugi ei luba Kuku seda saadet oma kodulehel ka kommenteerida. Vahepeal oli samal ajal lõbus laupäevane naiste juhitud saade, mis aga järsult ära lõpetati, asemele tuli igavus ja harimatus.... Valus! (ja raadiokanal on juba kah vahetatud, selline Kuku laupäevahommik on kõike muud kui lahe)
loe vähem25. märts 2017, 10:43
25. märts 2017, 13:12
Kahju aga see on kurb tõde.Märtsiküüditamisega kõigil etappidel ainuüksi kulaklusega tegeles ca 15 tuhat eestlast juba ametülesannete tõttu,kellest suur osa tegutses vägagi entusiastlikult nii ärasaatmisel kui hiljem ärasaadetute varade haldamisel-korraldamisel.
e.25. märts 2017, 22:10
Su väide et 15 000 eestlast tegelesid kuklalaskudega on sügavalt kaheldav. Kommunaarid poleks eales usaldanud 15 000 eestlasele relvi nende laskude sooritamiseks. Tüüpiline kukla-volli oli polüvernik, juut, suvaline sovjetipäritolu tegelane või õel degenerant, kui lugeda ellujäänud vangistatute mälestusi. 'Hea', kui nende seas oli üldse igapäevaselt eesti keeles kõnelejaid.
Mari26. märts 2017, 01:03
Lugupeetud e. Oleks kena, kui püüaksite uuesti lugeda kommentaari, millele vastasite. Kulaklus ja kuklalask on kaks erinevat asja. Pidin kohe mitu korda veerima, et kas ise loen valesti. Muig.
algul25. märts 2017, 10:08
küüditati, nüüd tahab ÕL veel raha ka ära võtta :(.
Ronja25. märts 2017, 10:04
Kadedaid pealekaebajaid-õelutsejaid on alati olnud ja on ka praegu. Lihtsalt on selline sort inimesi,kussjuures ise on reeglina ebaausad ja ahned. Sinna ei ole miskit parata ja neist eemale hoidmine ka ei aita,nende kadeduse radarid leiavad su üles. Issanda loomaaed on mitmekesine :)
Aga aja25. märts 2017, 15:42
oma vara ise kokku, tee rahamasin või midagi - kui ajad oma vara ise kokku, ilma, et kellegi rahakotist üritaks matti saada siis kes su vastu õel ja kade oleks? Kui aga üritad võtta teisekäest rohkem kui sama asja eest ise teisele oled valmis andma siis võidki kindel olla, et "õelutsejaid" on ja see on täiesti normaalne ju.
25. märts 2017, 21:41
Õhtuleht 25. märts 2017, 10:02
JÄTKAB represserimist: vaesemad ei saagi teada, ilmselt ei tohigi teada, kes ja miks küüditasid ja keda küüditati. Loomakaitsest ja seksiprobleemidest loe tasuta nii et tapab (söögi alla ja söögi peale).
Tänan teid , Õhtuleht! Järjest rohkem pornot ja seksi, kuniks praegust "vabadust" jätkub!
xxxx25. märts 2017, 10:15
Tuleb välja et nimekirjade koostamisega tegelesid ikkagi eestlased ainult juhtoinasteks
olid venemaalt tulnud punatsinovnikud.
Teiseks tahaks mainida et kui Päts sai aru et riigi lõpp on käesiis miks ta ei lasknud
hävitada salajasi dokumente ja kaitseliidu nimekirju ja iseloomustusi?Kas tõesti ta
oli loll või omas okupantidega kokkulepet.
imin26. märts 2017, 18:32
päts sai iga kuu venemaalt palka, oma jope, isegi nimi konstantin näitab, millega tegu,
Huvitav.25. märts 2017, 09:54
Minu kommentaari ei avaldatud.Pole kedagi sõimanud ega solvanud.Kirjutasin,mida küüditamispäeval oma koduaknast nägin.Ja kirjutasin ka seda,et omad inimesed saatsid omasid Siberisse.Võib olla ei meeldinud see,et ma mainisin metsavendi,kes inimesi tapsid ja hirmutasid võrdselt uue võimuga.Aga nii see oli.Lugege Elmar Ilbist kirjutatud raamatut.See pole ju mingi saladus.Minu ema esimese mehe lasksid ka metsavennad Kohilas .Ei olnud ei miilits ega muu tegelane.Oli lihtne tööline.Ema käis hiljem Tallinnas kohtus tunnistusi andmas.Aga see on tõesti huvitav,et lihtsat juttu ei avaldata, kus pole ei valet ega solvanguid. Tõde on ju ikka tõde.Ega te inimeste mälust ju midagi kustutada saa.Saate ainult kommentaare kustutada.
25. märts 2017, 15:28
kommide kustutajad on oma-aegsete küüditajate järeltulijad.
25. märts 2017, 09:43
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
to küüditajaiks25. märts 2017, 13:06
Ja Venelaste okupatsioonivõim ei teadnud sellest midagi. Neil polnud õrna aimugi, et mingi grupp naabreid ja pealekaebajaid veab kümneid tuhandeid inimesi Baltimaadest rongidega tuhandete kilomeetrite kaugusele.
Serra25. märts 2017, 13:28
Kui holokausti puhul oleks ka süüdistatud naabreid ja pealekaebajaid, siis Nürnbergis poleks olnud kedagi, kelle üle kohut mõista.
Pealekaebamisest.25. märts 2017, 09:40
Tuleb lõpuks see inisemine ära lõpetada, et eestlased ise süüdi , sest kaebasid üksteise peale.
Moskvast tuli käsk kindel arv siberisse saata ja oleks saadetud nagunii. Sõltumata sellest, kas keegi kaebas või ei kaevanud. Omade hulgast süüdlaste otsimine on nõrkuse tunnus.
üks eestlane 25. märts 2017, 09:56
sõdis vene poolel teine sakslase poolel...kummal oli õigus otsustas ameeriklane...
niinagu metsavendade saatuse...
seeoli otsus.
25. märts 2017, 10:21
ūks ja sama eestlane sōdis mōlemil poolel. algul, kui sakslane edukas mindi saksa poolele, hiljem mindii punalipu alla, selle asemel, et venelasele vastu hakata.
e.25. märts 2017, 10:59
Mida eelkommijad täpselt teavad teiste peale kaevanud eestlastest? Seisite kõrval kui nad kaebasid? Mitte s--tagi te ei tea, vaid kordate mantrana kommunistide endi poolt lendulastud müüti. Nimekirjade koostamine oli hulka proosalisem. Konkreetsed kaasajooksikud ja riigireeturid (kes tavaliselt võrsusid külakaltsakate hulgast) istusid politrukkide (Venemaa eestlaste, juutide, venelaste) käsul maha ning järgmiseks päevaks olid nimekirjad valmis isegi siis, kui poolkirjaoskamatu kaltsakas tajus ülesande suhtes vastumeelsust. Ka ei pruugitud talle öeldagi, mis kulakute ja 'sakslaste käsilastega' täpselt ette võetakse. Venemaalt kohale sõitnud politrukid olid sõna otseses mõttes inimhingede insenerid, reetmisele kallutamise kõrgpiloodid. Kulakutest nimekirjade/kaebekirjade koostajad ei saanud aga kirjutamisest keelduda samuti nagu refikommunistid ei saanud keelduda Eesti Brüsselile mahamüümisest eile ja tänased KE füürerid täna. Samas ma ei nimetaks neid õnnetuid karjeriste eestlasteks.
taat25. märts 2017, 09:30
Olin siis 6a.-ne. Meie üldse nimekirjas ei olnud, oli üks teine pere, -3 liiget. Kuna to peremees oli külanõukogu esi naisega head tuttavad, siis peremees oli juba eelmine päev hoiatatud ja peitis end. Siis esinaise korraldusel võeti meid kaks peret. 3-me asemel said 11 hinge.Kõiki muidugi ei saadut kätte, sest lell tädiga (vend ja õde) läksid hommikul hobusega metsa puude järgi ja ületee perel kõige väiksem laps oli Tartus haiglas. Seega neid vagunis ei olnud ja ka nimekirjas ei olnud. Arhiivis on aga ka teine nimekiri, mis täpselt sama käekirjaga, sama sulepeaga, sama tindiga, ainult daatum veebruari lõpp. NKVD oli nii tark ja ettenägelik, et teatsid ette, et keegi läheb metsa ja kes haigestub. Selle esinaise, laulva revolutsiooni aegu leitsin üles ja kui nimetasin oma nime, siis vaene naine pidi kohapeal surema, ta ehmatus oli suur. Rohkem temaga polnud mul vaja rääkida. Nüüdseks on ta kindlasti siit ilmast lahkudes. Võin aimata kuidas ta igat kopputust kartis.
taat25. märts 2017, 09:39
Muide see külanõukogu esinaine oli Tehvan Aliine, 1949a. Palamuse .
Perekonna nimes võin veidi eksida
25. märts 2017, 10:23
Kuidas sa ei tea oma sugulase nime. Āra keeruta, ūtle vālja.
taat25. märts 2017, 10:25
Huvitav, kes on see miinuse panija? Esinaise sugulane? -poolehoidja? -kõva kommunist, kes kannab piletid siiani südamel?
25. märts 2017, 09:21
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Arvi25. märts 2017, 09:41
Reps on ainus liige kes valitsuses peaga mõtleb. Teised täidavad julmalt käske ainult.
Mann25. märts 2017, 18:20
Reps lihtsalt pani puusse, aga haridusministrina on ta ok.
25. märts 2017, 09:14
õhtuleht jälle lõhub kommentaariumi ja ei näita kõiki kommentaare,tsensuur on lausa võigas siin eestis juba.
25. märts 2017, 15:32
aga küüditajate järel tuliad ongi kommide kustutajad sest kardavad et nende vanemate nimed tulevad lagedale.
Millal l6puks hakatakse rääkima NIMELISELT neist eestlastest,25. märts 2017, 09:12
kelle salakaebuste ja näpuga näitamiste peale läks küüditamise alla suurem hulk eestlasi? Kellel oli salaviha ja kadedus teise eestlase vastu ja siis avanes ometi v6imalus temast lahti saada. Nendest sala-ussitajatest-reeturitest peaks l6puks rääkima hakkama!
/25. märts 2017, 10:27
Isikuandmete kaitse seaduse tõttu on olnud juhuseid, kus näiteks kast 1949 aasta küüditamisest säilinud toimikutega, mis leiti ühe tühjaks kolitud külanõukogu hoone pööningult, sai viidud pädevasse asutusse, kuid haihtus sealt jäägitult. Kuhu, ei tea. Et isikuandmed on Eestis 70 aastaks rangelt salastatud (kaebekirjad, otsused jms. kubisesid konkreetsete nimedest-aadressidest), kahtlustan, et mõnele ametnikule tekitas vist vastumeelsust toimikute käitlemisega kaasneda võiv avalikkuse ja uurijate tähelepanu ning lisanduv tohutu bürokraatia.
ega eestlane ikka25. märts 2017, 13:57
ainult kaebaja olnud,iga rahva seas on rettureid ka venelaste hulgas,põhiline kurjategija oli ja on ikka venelane.
to Millal ...25. märts 2017, 16:25
Kuule venelane, üritad siin oma rahva kuriteo eestlaste kaela veeretada. Poleks olnud Nõukogude okupatsiooni, poleks olnud küüditamist. Minu vanaisa küüditamis toimikust: kutsuti kokku küla vaeste koosoleks, kes otsustasid minu vanaisa mitte saata Siberisse. Sellise klounaadiga üritati näidata justkui tegemist oleks eestlaste vahelise arvete klaarimisega. Vene sõjaväelased sellest ei hoolinud ja saatsid ta koos perega Siberisse. Toimikutes on teie oma venelased kõik kirja pannud ja dokumendid kokku kogunud. Seal on kirjas nende nimed auastmed ja allkirjad. Lasin oma sugulaste toimikutest koopiad teha. Kui teie rahva vastu kohut mõistma peaks hakatama, siis mina ennast tagasi hoidma ei hakka.
miks ei küsita nende käest kes kuulsid salaja pealt lapsena25. märts 2017, 09:10
on veel elus inimene kes lapsena peidetult kuulis küüditatavate nimekirjade koostamisest ja teadis neid nimekirjade koostajaid,nad olid tublid meie eestlased,kellede järglased praegust sinist poliitikat ajavad ,,, ärge niisama ajaloolist mula ajage .
plaan tuli täita25. märts 2017, 08:58
olin väike ja istusin sel ajal vanavanematega metsas, oli väike kurjategija ja metsavend:) pääsesime ärA,aga suguvõsast viidi paljud põhjuseta ära sest stalini plaani pidi täitma, miks inimesed alluvad kurjale,miks on kurja võim nii suur siin maamuna peal? Nüüd siis tapatakse pagulastega.No on elu.
rhs25. märts 2017, 10:04
Sinu Stalin tappis ja küüditas minu sugulasi. Ma kaeban su näraka kohtusse.
25. märts 2017, 15:34
hilja juba sest Stalin juba ammu surnud
NOJAH...25. märts 2017, 08:50
MIKS ON SIIANI KARISTAMATA NEED,KES NIMEKIRJAD KOOSTAS !
verised majad25. märts 2017, 09:00
hea küsimus...võibolla seepärast et on hetkel võimul ja omavad riiki...
kkk25. märts 2017, 09:39
kysi seda ohtulehe käest....sealsed tegelased ise vist kyyditajad olid!
eks nad ole juba surnud25. märts 2017, 10:16
ja kes neid sinna Venemaale ikka otsima läheb
MASSOONIDE DIKTATUUR25. märts 2017, 08:46
Kommentaar Repsist ei ilmunud,vastik salinistlik tsensuur on ka eestis ehl õhtulehes.
25. märts 2017, 09:12
sul üits aju pool pehme ja teine mäda
JUHAN25. märts 2017, 08:45
Kui külanõukogud organitele soovituslikke nimkirju pidid esitama, sattus ka minu vanavanemate nimi sinna sisse. Oli külas kadedaid kaebajaid. Õnneks töötas sugulane seal kirjutajana kes sellest informeeris. Esimeheks oli seal mingi nälginud Venemaa migrant. Kui tollele seasingid ja lambakülg lauale pangi, siis tõmbas nime nimekirjast maha. Korruptsioon!
to 09:0025. märts 2017, 15:44
Kahjuks juba mitukümmend aastat surnud. Ikkagi juba enam kui 68 aata tagune lugu.
25. märts 2017, 09:05
25. märts 2017, 15:39
25. märts 2017, 08:44
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
to Tegelikult25. märts 2017, 14:06
Jube tuttav käekiri. Süüdi olid naabrid, tuttavad, sugulased ja metsavennad. Nimekirjast puuduvad natsid, fašistid ja USA. Kas venelased ja nende käsilased olid väga toredad inimesed ja seltsimehed?
Kulla ...25. märts 2017, 18:36
...to Tegelikult.Mina kirjutasin seda mida nägin 68 aastat tagasi. Mina elasin sellel ajal ja mäletan kõike.Lugege kommentar läbi ja siis kirjutage uus vastus.Kui Te kirjutatust aru ei saa, pole võimalik aidata, Jätkake haridusteed.
to to Tegelikult25. märts 2017, 19:00
Kui lugeda ei mõista, vaata filmi "Tuulte pesa". Sa oled verinoor, et mõista, mis tegelikult sel ajal toimus, seega, jäta iroonia!
küsin veel kord25. märts 2017, 19:31
Kas venelased olid kogu selle kurjuse kõrval lahked ja toredad inimesed?
Kas neil ei olnud mingit pistmist küüditamisega?
Lobasuu25. märts 2017, 21:42
Huvitav, et nüüdselajal kedagi näiteks Alaskale ei küüditata ? Täitsa olemas ju "kõike mäletajad" ja "nägijad" .
Üks Kakskakskolm25. märts 2017, 21:47
toimus mis toimus aga küüditamise organiseeris ikka vantide punavalitsus mitte sugulased ja tuttavad
vastan25. märts 2017, 21:52
Paljud, kes küüditasid, ei teadnud kohalikest midagi. Infot jagasid paika pandud vallavanemad, keelt kandsid ka popsid, kes "kulakute" heaks töötasid või naabrid, kes üleaedse varanatukest soovisid. Siberisse saadeti ka armastusele mitte vastanuid... Kui küüdtava talu oli tühi, võeti järgmine, selles olid venelased tegijad, sest kvoot oli vaja täita. Pole ma venelasi pühakuks pidanud, aga nimekirja koostasid ikka kohalikud, kes venelastele pugesid või end lihtsalt maha müüsid!
enrik25. märts 2017, 21:56
Paberist Õhtulehes on küüditamisjutu kõrval suur foto 1949 a. märtsikuisest veoautode kolonnist vene sõdurite taustal, kes lahinal nutavad EESTLASTEST naabrite poolt Siberisse saadetud laste, naiste, raukade ja imikute valu pärast. Juudi politrukid ja umbvenelastest küüdikülvivolinikud seisavad nurgas ning lasevad endale parasjagu kuuli pähe, et nad neid krdi pealekaebaist eestlasi kuulda võttes oma südametunnistuse rikkusid. Aga ilma irooniata - lugege ikka paberkandjal Õhtulehe artikkel ka läbi. Teadlane, kes küüditamise anatoomiat põhjalikult uuris, seletab asja ausalt ära. Mitte kaebekirju, vaid kaitsekirju kirjutasid eestlased oma süütute naabrite kohta - seni, kuni tšekistid neile selgeks tegid, kuid N-Liidus süütuse presumptsiooniga lood on. Isiklikult olen veendnud, et omaenda aegumatu kuriteo kaelamäärimine ohvritele vastab täielikult Stalini tavapärasele käekirjale: valeta, levita kuulujutte ning pööra must valgeks ja valge mustaks. No muidugi oli tarvis venelastel lasta lahti kuulujutt eestlaste erilisest verejanust oma naabrite vastu ja pealekaebamiskombest.
7.päeva adventist25. märts 2017, 08:35
Soome hakkas vastu,Baltiriikidel kolme peale oli sama võimas armee,aga tänu pätsile ja laidonerile läksime nõukogude hullumajja.
palju 25. märts 2017, 08:54
soomlasi siberisse saadeti?
25. märts 2017, 08:34
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
2 miljonist25. märts 2017, 08:56
vangivõetud eurooplasest 6000 tuli siberist tagasi.
to vale vastus25. märts 2017, 11:36
rhs25. märts 2017, 08:55
Kuidas see võimalik on? Ennist oli sellel mölakal "Keda saadeti" 5 miinust, nüüd on üks järgi.
25. märts 2017, 08:32
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
juudid25. märts 2017, 16:20
ise kaebasid naabrite peale sellest oligi holokost