Inimesed

Eestlane ja pass – koos üle 150 aasta (5)

LISA KOMMENTAAR

Päris huvitav!18. märts 2017, 19:05
Aga seda mainitud mustakaanelist isikutunnistust siin ei näidatagi? Mul on koduses arhiivis see olemas, ämma isikutunnistus. Kehtis ka saksa okupatsiooni ajal, vastav märge ja tempel on sisse löödud ja veel on seal tempel neljakümne esimesest aastast kui punavõim inimesi arvele võttis. Pass olla jäänud ämmale kätte kuna ta seda 44. aastal naasnud kommudele ei esitanud, kartis lihtlabaselt saksa templi pärast ja ütles, et pass läks kaduma. Alles hoidis! Selle dokumendi vahel on veel eraldi "Ausweis" mida oli vaja läinud omavalitsuse (Eesti) piires liikumiseks, rongil sõiduks jne. Viimast Nõukogude passi mul ei ole aga on hoopis haruldasem, Nõukogude kodaniku välispass. Sain selle siis kui seda enam tagasi ei nõutud, on viieks aastaks välja antud aga enne kehtetuks muutumist muutus kehtetuks hoopis väljaandev riik. Sihukesd lood.
Mis sest18. märts 2017, 16:54
ikka enam leierdada kui eestlasel enam passi pole. Kellel seda liidu passi vaja on, kus kõik inimesed on idenditeedita olevused kellel ei tohi olla sugu, oma arvamust ega riiki. Kunagi mõeldi ta reisidokumendiks aga tänapäeval pole isegi seda vaja, sest piirid on igalpool valla kuni aafrikani ja keegi dokumente ei küsi. Võid mõelda omale suva nime ja päritolumaa mida soovid ning kõndida üle piiride kuhu soovid.
Tiit18. märts 2017, 10:13
Eesti Wabariigi ajal olid passid hobustel ja prostituutidel (kollane pass). Inimestel olid isikutunnistused. Nouka ajal ja ka nuud on koik kas hobused voi prostituudid.
18. märts 2017, 09:54
see pildil olev vasakpoolne sinine pass meeldib mulle kõige rohkem.olen endagi vana sinise nostalgia pärast alles hoidnud.praegust punast eurokolhoosi passi ei tahaks niisama ka saada,üks sarnane mul nõuka ajal juba oli.tegelt aitab id-kaardist kah.
Eurokolhoosi18. märts 2017, 12:53
passi ei ole enam EV sisse kirjutatud - oleme nüüd eurokülamehed provintsis.