Peeter TulvisteFoto: MIHKEL-MARKUS MIKK
Eesti uudised
11. märts 2017, 16:34

Jaak Allik Tulvistest: "Kummaline – ta tuli Moskvast ja mõjus Tartus euroopalikult" (10)

Venemaalt tuli Peeter seetõttu, et kui teised humanitaarid peale keskkooli Tartusse läksid, kadus Tulviste silmapiirilt ja läks Moskvasse psühholoogiat õppima. 1969. aastal ta selle ka lõpetas ning naases siis Tartusse.

Teatrikriitik ja poliitik Jaak Allik iseloomustab Tulvistet kui sirgjoonelist euroopalikku meest „Ta oli suhelnud Moskvas minu meelest just nende inimestega, kes olid vene intelligentsis veel alles jäänud. Tõsine kullafond,“ seletas Allik, kuidas oli võimalik Moskvast tulles euroopalikuna mõjuda.

Moskva Riiklikus ülikoolis proffessor Alexander Luria käe all õppinud Tulviste oli Alliku sõnul Tartusse saabudes täiesti suveräänne isiksus. „Teati, et tal on taga maailmatasmel kool ja seetõttu ta ei painutanud ennast selle kohaliku konnatiigi reeglite järgi.“

Üliõpilaste seas oli Tulviste armastatud ja õppejõudude seas lugupeetud. „Ta suhtlemisskaala oli väga lai – Moskvas oli ta suhelnud ka tollaste dissidentidega. Tartus oli ta üks parimaid sõpru Johnny B. Isotamm,“ ütles Allik.

Alliku sõnul oli Tulviste sellise elu arengu loogiline tulemus, et ta 1980. aastal kirjutas alla 40 kirjale.

Alliku ja Tulviste esimene kokkupuude viib meid aga tagasi nende keskkooliaega, kui Tulviste võttis Tallinna pioneerimaleva nõukogu esimehena vastu pioneeride paraadi. „Mina 22. keskkooli pioneeri maleva juhina raporteerisin talle. Aga see oli ka viimane taoline tegu tema huvitaval eluteel,“ meenutas Allik.

Ehkki Tulviste ja Alliku poliitilised eelistusid olid erinevad, ei takistanud see Alliku sõnul neil tolerantselt ja sisuliselt suhtlemast ja Eesti asjade üle arutamast. „Ta ei teinud midagi isiklikes huvides, vaid tegi seda, mida pidas kõige vajalikumaks ülikoolile, eesti rahvale ja Eesti riigile,“ ütles Allik.