Artur TalvikFoto: Teet Malsroos
Tele
7. märts 2017, 21:35

Artur Talvik “Foorumis”: tänast valitsust iseloomustab väljend YOLO (58)

Tänases “Foorumis” olid külalisteks Jaanus Karilaid, Kaia Iva, Hanno Pevkur, Kalvi Kõva, Artur Talvik ja Jaak Madison. Uuel valitsusel täitus ametis sada päeva ning loeti kokku selle plussid ja miinused.

Enamus ajast aga katsusid poliitikud jõudu omavahel ning käis jällegi kibe sõnade loopimine ja üksteisest üle rääkimine.

Opositsioonierakondade poliitikutel, eriti Hanno Pevkuril ja Artur Talvikul oli koalitsiooni suhtes öelda nii mõnigi terav repliik.

Reformierakondlane Hanno Pevkur nimetas Jüri Ratase valitsust tagasipööramisevalitsuseks, mitte tuleviku suunatud valitsuseks ning tõi selle kohta ka kolm näidet.

"Omandireform on tagasipööramisevalitsus, pensionid - esimesest sambast kaotatakse ära võimalusel inimese sotsiaalmaksu panust arvestada ja sellega luua palgalõks ja muud, see on tagasipööramisevalitsus. Ja nüüd, e-valimised. Eesti, kes on olnud e-valitsemise lipulaev, kes on maailmas saanud väga palju tuntust ja kuulsust, teise käega püüame e-residentide poolt tõsta, siis nüüd me ütleme seda, et e-valimised prügikasti. No kuulge, kuhu veel! Kas te tõesti tahate kogu Eesti edu maha mängida? Ainult see põhimõte, et ükskõik kuidas, aga peaasi, et teistmoodi kui Reformierakond, sellega kaugele ei purjeta!" kurjustas ta.

Jaanus Karilaid Keskerakonnast süüdistas jällegi Reformierakonda tagurluses. “Olete tagurlik ja vanas kinni. Ja kui me vaatame tänast valitsuse tegevust, peab ütlema ka koos teiega on pööratud meie tulevikule väga suurt tähelepanu, vaadake mis on juhtunud meie laste- ja perepoliitikaga. See ongi meie tulevik, Hanno, see on meile tulevik!” tõstis Karilaid häält.

Seejärel võttis Karilaid kinni Pevkuri e-valimiste teemast.

“Meenutuseks, et Reformierakond rääkis aastal 2005 ja 2006, et kogu Euroopa imetleb e-valimisi. Ära hakka hämama, nimeta üks riik, kus võeti kasutusele see!”

Ühegi konkreetse riigi nime, kus e-valimised kasutusele võeti, Pevkur küll nimetada ei suutnud. “Ma ütlen sulle seda, et sel kohalikel valimistel vähemalt 50 protsenti inimesi valivad elektrooniliselt. E-valimised on täna meil turvalised,” vastas Pevkur.

Seejärel sai sõna Artur Talvik, kes uut valitsust vägagi tänapäevase väljendiga iseloomustas.

"Noortel inimestel selline väljend nagu YOLO ehk you only live once (tõlge - sa elad vaid ühe korra). See väljend väga iseloomustab tänast valitsust," sõnas Talvik ning tõi uuest valitsusest rääkides sisse täiesti uue teema. Talvik heitis ette, et uus valitsus riigiaparaati kasvatab.

“See, et avatakse ministrite ministeeriumite arvu ülemine piir, jätab sellise mulje, et kõik riigikogu liikmed ei olegi veel saanud ministriks käia, et saaks neid ministreid juurde teha. See, et tehti riigikogus 200 000 eest kaks probleemkomisjoni, mis peaks tegelikult lahendama riigireformi, ehk tehakse juurde üks jutukomisjon. Selle asemel, et hakata riigiaparaati vähendama, teete ministreid juurde,” pahandas Talvik.

Kaia Iva IRList oli samuti tänapäeva kultuuriga kursis.”Teeme selgeltnägijate tuleproovi ja ma ennustan teile. E-valimised ei kao mitte kuhugi Eestist ja omandireform tagurpidi ei pöörata,” ennustas Iva.