Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
6. märts 2017, 13:25

Kroonilist valu aitab leevendada lugemine (1)

Kui sind piinab krooniline valu, tasub raamatuid lugeda. Liverpooli ülikooli teadlaste hinnangul on sellel ajule samasugune mõju kui kognitiiv-käitumuslikul teraapialgi.

Krooniline valu on valu, mis kestab kauem kui kuus kuud, mis allub ravile halvasti, põhjustab depressiooni ning mõjutab nii ka inimese igapäevast toimetulekut, kirjutab Newsmax Health.

Ajakirjas BMJ Journal Medical Humanities avaldatud uuringu käigus võrreldi kroonilise valu ravi ühislugemise ja kognitiiv-käitumusliku teraapiaga. Viimast kasutatakse sageli kroonilise valu raviks lisaks medikamentidele.

Kognitiiv-käitumuslik teraapia õpetab inimest oma probleeme haldama mõtlemise ja käitumise muutmise läbi. Hiljutiste uuringute tulemusel on see ka tõhus kroonilise valu ravis.

Ühislugemisi kasutatakse sageli nende inimeste heaolu parandamiseks, kelle probleemid on sarnased kroonilise valuga, näiteks vangide või raske vaimuhaigustega inimeste seas. See aitab inimestel ühiselt mõtiskleda loetu üle ning arutleda, kuidas üks või teine raamatust loetu võiks aidata elu muuta.

Nüüd leidsidki teadlased, et lugemine ning loetu jagamine mõjub ajule samamoodi, kui kognitiiv-käitumuslik teraapiagi.