Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
3. märts 2017, 10:14

Tänasest kantakse vastsündinud automaatselt ema perearsti nimistusse (1)

Alates tänasest hakatakse Eestis sündinud vastsündinuid registreerima  sünni järel automaatselt tema ema perearsti nimistusse.

Kui vastsündinu emal on perearst, siis registreeritakse vastsündinu Haigekassa kindlustusregistri andmetel automaatselt oma ema perearsti nimistusse.

Vastsündinute automaatne registreerimine perearsti nimistusse toimub üks kord ööpäevas.

Haigekassa saab perearsti nimistusse automaatselt registreerida ainult  need vastsündinud, kelle ema on perearsti nimistus ja kelle ema rahvastikuregistrijärgne elukoha aadress asub Eestis.

Perearst saab X-tee kaudu Eesti haigekassast pärida vastsündinu andmeid hiljemalt päev pärast seda, kui Eesti Rahvastikuregister on raviasutustelt saanud sünniteatise.

Vastsündinu andmed kuvatakse perearstile enne Eesti Rahvastikuregistris nime/elukoha registreerimist järgnevalt:

  • vastsündinu isikukood,
  • vastsündinu eesnimi: ema isikukood,
  • vastsündinu perekonnanimi: ema perekonnanimi.

Selle järgi on perearstil võimalik tuvastada vastsündinu ja hakata teda jälgima vastavalt riiklikult kehtestatud  0–18-aastaste laste ennetavate tervisekontrollide kavale.

Seega kaob tänasest lapsevanemate kohustus esitada beebi sünni järel avaldus lapsele perearsti saamiseks. Avaldus lapse perearsti nimistusse registreerimiseks tuleb esitada vaid sel juhul kui soovitakse lapsele ema perearstist erinevat perearsti.