"Kolmeraudne": Ingrid Veidenberg, Mihkel Raud ja Indrek Saar.Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
2. märts 2017, 23:41

TV3 VIDEO | "Kolmeraudne": kas vabariigi aastapäeva kontsert peab ikka nii morbiidne olema? (29)

Kultuuriminister Indrek Saar ja LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg vahetasid TV3 saates "Kolmeraudne" mõtteid vabariigi aastapäeva kontserdi üle, mida on kritiseeritud selle liigselt masendava või siis lausa morbiidse meeleolu pärast. Väike mažoorne noot võiks olla ning natukene võib ju laval naeratada, arvab Veidenberg.

Ingrid Veidenberg tunnistas, et temale tänavune kontsert ei meeldinud, sest see oli "morbiidne", nagu saatejuht Mihkel Raud vestluse sissejuhatuses märkis. "Rusuv, sünge, ängistav ja depressiooni tekitav, kuigi esinejad olid ju kõige paremad, lavastaja viimase peal - väga andekas inimene," ütles Veidenberg. "Aga see, mis lava peal vastu vaatas, see tekitas tõesti matusemeeleolu."

Veidenberg küsib: "Kas me matame Eesti Vabariiki või me tunneme rõõmu selle üle, et meie vabariigil on sünnipäev?" Veidenbergi sõnul toimub kontsert igal aastal ühtemoodi: lava läheb pimedaks, hakkab mängima minoorne muusika ja inimesed saalis vajuvad unne ja pärast räägivad, kui fantastiline see oli, milline elamus, "ma pole mitte kunagi varem nii sügavat asja näinud"."

Ainukene, kes julges öelda ausalt kontserdi kohta, oli proua Ingrid Rüütel. "Noh, täitsa tore oli, aga et ma kogu aeg kartsin, et Siiri Sisaskile kukub see kast pähe," tsiteeris Veidenberg proua Rüütlit. 

Kellele seda kontserti tehakse? Indrek Saare sõnul küsitakse seda küsimust ka korraldajatelt. Ta lisas, et kontserdi ettevalmistamise aeg on lühike ning vastutus on väga suur. 

Saatejuhi sõnul vaatab saalis kontserti eliit, tähtsad inimesed, aga kodudes on tavalised inimesed. "Kuidas teha niimoodi, et samal ajal oleksid rõõmsad loožis istuv Vaiko Epliku fänn ja Tallinnast eemal elav Hellad velled nimelise orkestri fanaatik?" 

"Vaata ise oma saates, mis rahvale meeldib - rahvale meeldib Taukar, rahvale meeldib Tõnis Niinemets!" pöördus Ingrid Veidenberg saatepubliku ovatsioonide saatel Mihkel Raua poole. "Ma ei taha öelda, et see peaks olema lõputu lustipidu ja kabaree, aga see võiks olla nagu pikitud. On üks tõsine pala, mille üle me saame järele mõelda, kaugele minevikule, sellele mustale laele, mis kindlasti saadab meid ka sajanda aastapäeva peol. Me kuuleme seda, kui must lagi on meie toal," rääkis ajakirjanik. Väike mažoorne noot aga võib ju olla ning natukene võib ju ka laval naeratada, pakkus Veidenberg enda nägemuse vabariigi aastapäeva pidulikust kontserdist.

Vestlust tervikuna vaata TV3 videost!