Mart Helme TV3 stuudios.Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
21. veebruar 2017, 22:20

TV3 VIDEO | EKRE juht Mart Helme põhjendas, miks ta pooldab Donald Trumpi (80)

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juht, ajaloolane Mart Helme põhjendas, miks ta on pooldanud USA presidenti Donald Trumpi juba enne tema presidendiks saamist. Helme kinnitas taas, et Eesti presidenti peaks valima rahvas. 

Helme ütles TV3 "Seitsmestele uudistele", et on toetanud Donald Trumpi juba enne, kui Trump sai USA presidendiks. "Kuna ma olen ülikoolis õpetanud peaaegu 15 aastat rahvusvahelisi suhteid ja olen hariduselt ajaloolane, siis ma tean väga hästi, et see maailmakord, mis pandi paika Teise maailmasõja lõpul ja mis kehtis ka Külma sõja lõpul, on sisuliselt jõudnud ummikusse. Maailm vajab muutusi ja muutused tulevad vältimatult ja on kahetsusväärne, et kõike negatiivset seostatakse Trumpiga. Donald Trump on lihtsalt oma aja ilming," rääkis Helme. "Selle ilminguna teeb ta seda, mida Ameerika analüüsikeskused on juba mõnda aega osundanud, et Ameerika huvides on teha seda ja seda."

Helme sõnul pärineb Trumpi-vastane propaganda USA demokraatidelt. 

Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Donald Trumpi vahel on "kompivad suhted", ütles Helme. 

Tulles koduste teemade juurde leiab Helme, et president Kersti Kaljulaidi tõstetud teema, et presidendi puhkus tuleb seadusandlikult korrastada, on täiesti õige ja õigustatud. "Kui vaatame endist presidenti, kes ametist lahkudes ei olnud justnagu päevagi puhanud ja sai priske kompensatsiooni, siis see ei ole normaalne. Ükski inimene ei tööta 10 aastat järjest ilma ühegi puhkepäevata," kommenteeris Helme. "Natuke naljakas on president Kaljulaidi poolt see, et ta tõstab selle küsimuse ja siis kohe läheb puhkusele."

"Ma isiklikult pooldan, et presidendi puhul rakendataks seda süsteemi, mis riigikogu liikmete puhul," lisas Helme.

Ta kinnitas taas EKRE seisukohta, et Eestis peaks presidendi valima rahvas.