Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
15. veebruar 2017, 21:59

TV3 VIDEO | Ermamaa uued asjaolud: president Ilves keeldus EASi võimalusest toetus tagasi maksta (168)

President Ilvese Ärma talule antud toetustega seoses on ilmnenud mitmeid uusi asjaolusid, mille kohta kogu skandaali keskmes oleval Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel (EAS) väga palju konkreetseid vastuseid anda ei ole.

EASi juristid teatasid juba 2012. aastal oma ülemustele, et president Toomas Hendrik Ilves peab Ärma talu toetuse 90 protsendi ulatuses tagasi maksma. Peale seda, kui Ilvese ametiaeg hakkas 2016. aastal lõppema, tegi EAS ettepaneku toetus tagasi maksta. Ilves aga keeldus sellest ja palkas EASi vastu advokaadid, vahendas TV3 "Seitsmesed uudised".  Telekanali ajakirjanik Katrin Lust palus täna hommikul EASilt kommentaari, aga sealt öeldi, et neil mingit soovi "Seitsmestega" sel teemal rääkida ei ole. Katrin Lust palus EASi sekretärilt võimalust kohale tulla, kuivõrd EAS jagab igal aastal üle 300 miljoni maksumaksja raha. Pressiesindaja sõnul EASil sel teemal midagi lisada ei olnud. 

Katrin Lust sai pika ootamise järel ühenduse Toomas Hendrik Ilvese presidendiks oleku ajal presidendi kantselei juhi Siim Raiega, kellelt soovis kommentaari tänases Postimehes ilmunud artikli kohta Ermamaa uute asjaolude kohta. Raie ütles, et ta ei olnud veel seda artiklit lugenud. "Ma ei oska teie küsimusele vastata, ma peaksin enne seda lehte nägema," vastas Raie.

Lust saavutas siiski läbimurde ja tal õnnestus EASi nõukogu esimehele Erki Mölderile esitada küsimus, kas Toomas Hendrik Ilves sai võimaluse toetus vabatahtlikult tagasi maksta ja miks seda esialgu varjati. "Aastal 2012 tehtud otsus oli selle aja kontekstis ja tagantjärele vaadates, jah, see oli viga. Täna on EAS sunnitud selle vea eest maksma 150 000 oma vahenditest," selgitas Erki Mölder. "Ma arvan, et EAS on saanud siin täiesti teenimatult negatiivset tähelepanu," kommenteeris Mölder ajakirjaniku väidet, et EASi imago on "väga rängalt kannatada saanud". "Osalt see negatiivne tähelepanu on tingitud sellest, et meil ei ole kõiki detaile alati võimalik kommenteerida."

Vaata ka videost!