Mart Laar abikaasa Katriniga aastal 2009.Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht
Tele
14. veebruar 2017, 20:06

Mart Laar armastusest: ilma oma abikaasata ma siin ei oleks (24)

Tänases “Ringvaates” oli üheks saatekangelaseks endine poliitik Mart Laar, kes hiljuti uue raamatu  “Eesti suured armastuslood” välja andis. Saates rääkis mees endagi armastusest ning tõdes, et ilma oma abikaasa armastuseta teda ehk siin ilmas enam polekski. 

Laar rääkis oma lemmikutest armastuslugudest ning tema lemmikuks on just metsavendade lood, eriti Karl Tähe ja Aino Tammi lugu, mis on justkui “Romeo ja Julia” eestipärane versioon, kuna ka nende armastuslugu lõppes surmaga. “Metsavendade armastuslood on kõige kurvemad,” tõdes Laar. 

Raamatut vääriks aga Laari endagi armastuslugu. Sel kuul saab viis aastat sellest päevast, kui Laari tabas ootamatult insult. Laari sõnul on tema abikaasal Katrinil selles suur osa, et ta täna siin istub. “Ütleme nii, et ilma temata ma siin ei oleks ja siin ei olegi midagi muud ütlelda,” sõnas mees. 

Laar tunnistab sedagi, et ilma abikaasata, poleks ehk temast suurt riigimeest saanud. Nüüd täitub 25 aastat päevast, mil temast esimest korda peaminister sai. 

“Abikaasa nuttis lausa, ega minagi nii rõõmus polnud ausalt öeldes, kuna ma polnud arvestanud, et niimoodi lõpetan kohe. Aga töö oli töö ja töö tahtis tegemist, keegi pidi teda tegema. Nii ta läks,” meenutas Laar. 

Laari sõnul ei matnud töö teda õnneks täiesti enda alla ning abikaasalt teda ära ei võetud. 

“No eks nad teadsid, et päris ei õnnestu ikka ära võtta, seda ametit, nagu iga teist, ei saa pidada, kui pere toetust ei ole, see on täiesti võimatu,” sõnas mees. Laari sõnul peegeldavad naine ja lapsed hästi seda, kas ametiga saadakse hakkama. “Kui naine ja  lapsed veel räägivad sinuga, siis oled suhteliselt hästi hakkama saanud,” lisas ta. 

Tolleks hetkeks olid nad Katriniga olnud abielus juba kümme aastat. 

Laari sõnul on lugu alpikannipotist, millega ta praegusele nooruses abikaasale rongijaama vastu läks, linnalegend ning tema mäletab teisi lilli ning jutustas loo sellest, kui oma väljavalitule kingiti Tartus Vanemuise tänavalt sinililli, oldi ikka tõeline mees. 

“Eks visadus viis sihile,” võttis Laar tema ja oma abikaasa armuloo kokku. 

Laari sõnul tuleb rasketest aegadest üle saamiseks koos olla. “See on kõige tähtsam. Kui ikka jagad kõiki asju omavahel, siis saategi hakkama. See omavahel suhtlemine ja rääkimine, kokku hoidmine, abikaaslus, see töötab!” lausus ta.