Foto: Alar Truu
Eesti uudised
14. veebruar 2017, 12:01

Mikko: Eesti-India lepe võimaldab meie laevakaitsjatel koju saada (25)

"Eesti ja India kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe ratifitseerimise seaduse eelnõult vaatab vastu Eesti Vabariigi 14 kodaniku nägu," ütles Riigikogu sotsiaaldemokraadist saadik Marianne Mikko täna parlamendis, selle seaduseelnõu esimesel lugemisel. 

"Me teame, kui palju on pisaraid valanud ja oma lähedaste eest seisnud laevakaitsjate lähedased siin Eestis. Välisministeerium on teinud, mis tema võimuses. Riigikogu saatis India parlamendile meeste vabastamist nõudnud kirja. Aga kuni tänaseni on asjad liikunud teokiirusel," tunnistas Marianne Mikko. 

Ta tõdes, et praegu on võimatu vastata küsimusele, millal ikkagi meie laevakaitsjad maanduvad lennukiga Tallinnas. Selleks peab olema kohtuotsus Indias lõplik. Riigikogu arutab nüüd Eesti-Inda kokkuleppe ratifitseerimist, mis võimaldab Indias süüdimõistetud Eesti kodanikel kanda oma karistust Eestis. 

"On selge, et kodumaal on alati lihtsam kui võõrsil. Ka vabadusekaotust on kodus kergem taluda kui välismaal. Tähtis on, et meie kodanikud saaksid koju. Selle kokkuleppe ratifitseerimise seadus annab neile võimaluse," rõhutas Marianne Mikko.

Eesti kodanikest laevakaitsjad lahkusid kolm ja pool aastat tagasi kodust tormisetele vetele perele riskantse tööga leiba teenima. Pardal olid Eesti, Ukraina, Ühendkuningriigi ja India kodanikud.

Laevakaitsjad vahistati, neid süüdistatakse peamiselt kütuse illegaalses tankimises, relvade ebaseaduslikus käitlemine ja ebaseaduslikus sisenemises India territoriaalvetesse. 

Mullu 11.jaanuaril mõistis Tuticorini kohus laevakaitsjatele karistuseks 5 aastat vabadusekaotust, nad on tänaseni Chennai vanglas, kaebasid kohtuotsuse edasi.