Saade "Tund tähega"Foto: Tiina Kõrtsini
Tele
13. veebruar 2017, 12:27

R2 hommikuprogramm Laura Kõrgemäest: tõeline lumehelbekeste põlvkonna ema (30)

Kas lastele ja noortele mõeldud saates, kus külaliseks Eesti staar, peaks rääkima alkoholist, narkootikumidest või seksuaalsest soodumusest, küsib Raadio 2 hommikuprogrammi saatejuht Karl-Andreas Kalmet.

Programmis tuli arutlusele modell Laura Kõrgemäe kommentaar Kanal 2 uuele saatele "Tund tähega", kus Karl-Erik Taukarilt küsiti muu hulgas narkootikumide ja homoseksuaalsusega seotud küsimusi. Oma viieaastasele lapsele hiljem neid lahti seletama pidanud Kõrgemäe pahandas hiljem sotsiaalmeedias.

"Appi! Armsad teleinimesed, kes te seda loete ... Mis asi seal Kanal 2s praegu on? "Tund tähega". Stuudios lapsed. See on lastesaade ja mis teemad te eetrisse lasete? Mu viieaastane tahtis seda vaadata. Okei, lubasin. Olen viie minutiga pidanud talle selgitama, kes on gei (ja miks ei peaks inimene gei olema) ja mis on kokaiin. Algust õnneks ei kuulnud. Lõppu ei kavatsegi kuulata. Õudne. Mul on teie saatekülalistest siiralt öeldes kahju. Miks vaja meie oma inimesi nii ebamugavatesse ja kummalistesse olukordadesse panna?" pahandas Kõrgemäe sotsiaalmeedias.

"Peab lapsele selgeks tegema, mis on gei ja mis on koka, nii et tõeline selline lumehelbekeste põlvkonna ema võib öelda selle kohta. Jumal eest, viieaastane laps võib selliseid asju teada õhtul hilja telesaates," leidis saatejuht Dannar Leitmaa.

Kalmeti sõnul mõistab ta aga osalt pahameelt, kuigi tal endal lapsi ei ole: "Kujutan ette, et kui keegi tõesti, kes väga fännab Taukarit ja seda vaatab, on see suhteliselt selline, vähemalt minu arvamuse kohaselt, häiriv saade."

Siiski pole Leitmaa hinnangul vahet, kas saates räägitakse alkoholist või muust – neid asju saab lapsele selgitada suhteliselt lihtsalt. Sellega nõustus ka Kalmet, kuid lisas, et lastele või noortele mõeldud saate puhul peaks mõtlema, kas üldse mõnuainetest või alkoholist rääkida.