PIINAVAD FILMIVÕTTED: Sid Lufti väitel käperdasid liliputnäitlejad «Võlur Ozi» võtete ajal teismelist Judy Garlandit. Foto: Vida Press
Inimesed
13. veebruar 2017, 04:00

Liliputid ahistasid "Võlur Ozi" lapsnäitlejat (1)

Hollywoodi legendi Judy Garlandi omaaegne abikaasa on tulnud lagedale šokeeriva väitega: tema sõnul pidi teismeline Garland kannatama "Võlur Ozi" võtetel liliputtidest ekraanipartnerite seksuaalse ahistamise all.

Endine lapstäht Judy Garland suri 1969. aastal vaid 47 aasta vanusena barbituraatide üledoosi. Aastaid uimastite ja alkoholiga maadelnud näitlejatar jõudis viis korda abielus olla. Garlandi teine abikaasa Sid Luft on küll juba tosin aastat maamullas, kuid nüüd on välja antud tema memuaarid. Tema väitel olid Judy kuulsaima filmi "Võlur Oz" (1939) võtted 16aastasele näitlejatarile piinavad, sest liliputnäitlejad ahistasid teda.

"Võlur Oz" tegi Garlandist Hollywoodi ebajumalanna, kuid selle mõju tema psüühikale oli ränk. Teismeline filmitäht pidi võtteplatsil tundma Munchkinite osatäitjate, kääbusekasvu meeste kiimalisi käsi. "Nad arvasid, et võivad väikese kasvu tõttu endale kõike lubada," kirjutas Luft, kes oli Garlandiga abielus 13 aastat.

"Nad kimbutasid Judyt, ajades talle kätt kleidi alla. Nad olid 40aastased ja vanemadki."

ABIKAASAD: Judy Garland ja Sid Luft 1950. aastate keskel. Nende abielust sündis tütar Lorna Luft. Foto: Vida Press

Endine lapstäht sattus sõltuvusse alkoholist ja tablettidest. Hollywoodi bossid olid Judyle ja teistele lapsnäitlejatele, ka Elizabeth Taylorile, erguteid sisse söötnud, et nad võtteplatsil kaua vastu peaksid. 1950. aastal Luftiga tutvudes oli Judy veel abielus oma esimese mehe, režissöör Vincente Minnelliga, tütar Liza isaga. Kuid Sid vallandas Garlandis pöörase kire. Seda, miks naise randmetel on armid, mõistis Luft alles hiljem. "Judy oli juba enne minuga tutvumist meelemürkidega abielus."

Luft nägi oma naise tuurimänedžeri ja filmiprodutsendina tema võidukat comeback’i, kuid ka uut langust. Judy andis 1950. aastatel edukaid kontserte ning esitati Oscari nominendiks. Kuid enesehävituslik nõiaring – tabletid, ohtlikud dieedid ja enesetapukatsed – ei kadunud kuhugi. Mees võis seda vaid abitult pealt vaadata.

Memuaare hakkas Sid Luft kirjutama pärast nende lahutust 1965. aastal. Aasta tagasi leiti poolelijäänud käsikiri tema arhiivist. Nüüdseks on see ilmunud pealkirjaga "Judy ja mina: minu elu koos Judy Garlandiga".